Võitlus turistide pärast: Turgan, Rebane-Pent ja Ljadov asutasid uue reisifirma

01.02.2006
Reisibüroo American Toursi rajanud ning mullu selle majandusministri nõunikule Oleg Harlamovile müünud Ülle Turgan on asutanud uue reisifirma Fly Tours.

Turismiäri näib meelitavat tuntud nimesid nagu kärbsepaber. Külma kliimaga Eestis on tore olla reisifirma omanik. Nii kuuluvad lisaks Turganile uue firma omanikeringi kütuseärimees ja seltskonnalõvi Oleg Ljadov ning turismiturul tuntud tegija Margit Rebane-Pent. Firma neljas omanik on Austrian Airlinesi Eesti filiaali juht Eva-Maria Eensalu.
Fly Tours on vaid üks näide põnevusest pulbitseval ning üha kasvaval turismiturul, kus ühed ja samad persoonid eri firmadega juba aastaid keerdkäike teevad. Tõeline hoogsate sammudega tants.
“Fly Tours on nii algstaadiumis, et ei tea, kas saab asja või ei,” räägib Turgan oma uuest firmast, mille müügilett on Tallinnas Viru keskuses. Turgan müüs alles mullu veebruaris oma eelmise firma – American Toursi. Täpsemalt: müüs selle majandusministri nõunikule Oleg Harlamovile ning maksukonsultant Ardo Ojasalule.


Turgan nimetab Fly Toursi reisibutiigiks, kes vahendab teiste firmade pakkumisi. Reise korraldama ei hakata. “See on täiesti välistatud, neid lennutajaid on niigi palju juba, sinna me ei trügi.” Fly Toursi vahendusel saab lennata Egiptusesse, Hispaaniasse või Tahiitile.
Turgan ei tahtnud turismiäris eriti jätkata, aga talle käidi peale ja saadigi nõusse. Huvitaval kombel räägivad Ljadov ja Rebane-Pent, et just Turgan oli see, kes nad “poolvägisi” firma juurde tõi. Ljadovi sõnul toetas ta vana tuttavat Turganit firma loomisel lihtsalt kapitaliga. “Ma ei tegele selle firmaga, tegelen ikka sellega, millega kogu aeg tegelenud olen,” kommenteerib Ljadov.

Turisminduse ema

Rebane-Pent, kes veel mullu sügisel juhtis reisikorraldajat Marhaba Tours, andis mõista, et tedagi on mõjutatud Fly Toursiga liituma. “Ülle tiris mind sinna firmasse, minu jaoks pole see firma üldse mingi teema,” lausub Rebane-Pent. Ta lisab, et Fly Toursiga pole mõtet teda tulevikus siduda, kuna tal on muid pakkumisi valdkonnas, milles ta on nii kaua tegutsenud.
Rebane-Pent on “valdkonnas” alates 1990-ndate algupoolest. Teda on tituleeritud koguni Eesti turisminduse emaks, kuna kümmekond aastat tagasi hakkas ta esimesena Wris Toursi egiidi all Dubaisse soojamaareise korraldama. Wris Tours oli aastaid turul tugev tegija, aga 2003. aastal ei suutnud firma enam konkurentsiga kohaneda, sattus majandusraskustesse ning kukkus kokku. Osa kliente jäi oma ettemakstud rahast ilma ning kurjad pilgud langesid Rebane-Pendi peale.
Ent 2004. aastal oli ta juba Egiptusesse, Kreekasse, Portugali ja Hispaaniasse turiste lennutava Marhaba Toursi tegevjuht. Egiptuse ärimehele Emad Azizile kuuluvas firmas oli toona puhkenud omanäoline skandaal, mille peategelaseks oli Rebane-Pendi kõrval teine suurem ringkäikude tegija Eesti turismiturul – Epp Rääbis.
Rääbis oli nimelt äsja lahkunud Marhaba Toursi tegevjuhi kohalt ning asutanud uue reisikorraldusfirma Top Tours. Aziz raius kui rauda, et Rääbis on teda petnud ning tema selja taga sepitsenud uue konkureeriva firma loomise mõtet veel Marhaba Toursi juhtides. Lahkudes võtnud isegi osa meeskonnast kaasa. Kõne all oli kriminaalsüüdistus, mis hiljem tõendite puudumise tõttu siiski soikus.
Rääbis ja Top Tours on nüüdseks osutunud aga üsnagi edukaks duoks. Juba oma esimesel, n-ö poolikul tegevusaastal (2004) näitas Top Tours 16 miljoni kroonist käivet. Marhaba käive oli samal tervikaastal 35 miljonit krooni. Võrdluseks: reisikorraldajate turu kogukamad tegijad – Domina World Travel ja Horizon Travel – näitasid käibeid vahemikus 70–100 miljonit krooni.
Täna on Rääbisel väidetavalt juba uued plaanid. Teda seostatakse Saksa suure reisikorraldaja TUI Eesti turule tulekuga. Rääbis jätab TUI osas vastused õhku. “Ei kinnita ega lükka ümber,” vastab ta küsimusele oma seotuse kohta TUI-ga. “Mulle on suureks auks, kui minu nime seostatakse nii väärika firmaga kui TUI. Tegu on ju maailma suurima turismifirmade korporatsiooniga,” lisab ta.
Küll aga on Rääbise sõnul kindel, et sel aastal on Eesti turule oodata kahte uut väliskapitaliga reisikorraldajat, mis selles sektoris valitsevaid pingeid veelgi suurendab. Seda tingimustes, kus inimesi soojale maale lennutavate reisikorraldajate (NB – mitte reisibüroode!) turul näevad kõik osalised märke ülikõvast konkurentsist ja ülepakkumisest.
Rääbise sõnul on turismiturul professionaalidele piisavalt väljakutseid – sellest ka eri persoonide keerdkäigud eri firmadega. “Äri globaliseerumine pakub ka reisikorraldajatele uusi väljakutseid, lisaks soosib tugev majanduskasv kallimate reiside ostmist.” Puhkusereiside turg kasvab Rääbise arvutuste kohaselt sel aastal viiendiku võrra.

Vanade kalade külm suhe

Rääbis ja Rebane-Pent – turismituru vanad kalad – omavahel just sooje suhteid ei hoia. Ent neid ühendab üks – mõlemad on Marhaba Toursi juhtinud ja selle omaniku Aziziga tülli läinud. Rebane-Pent lahkus “erimeelsuste tõttu” Marhabast mullu novembris.
Rebane-Pent näeb hetkel turismiturul kiireid ja drastilisi muudatusi: firmade tegevjuhid ja omanikud vahetuvad, Eesti kapital suretatakse lõplikult välja.
Miks eestlased selles äris läbi ei löö? “Sest reisikorraldusega kaasnevad suured riskid, selliseid summasid, nagu siin vaja, pole eestlastel välja käia,” selgitab Rebane-Pent. “Võitlus käib Itaalia, Hispaania, Egiptuse ja Leedu kapitali vahel. Selle nimel, kes ellu jääb, kes mitte,” lisab ta.
Tõepoolest, suurema tüki turust ongi hõivanud käputäis võõrkapitalil firmasid: leedulaste Novatours, itaallaste Domina World Travel, hispaanlaste Horizon Travel, egiptlaste Marhaba Tours ning Soome-Egiptuse kapitaliga Top Tours. Väiksematele tegijatele jätavad nad tihtilugu võimaluse vaid mängida soodsama hinnaga reisikorraldusliku kvaliteedi piiril.
Käputäie reisikorraldajate teenistuses töötab Eestis aga sadu reisibüroosid, kes nende pakkumisi vahendavad. Näiteks Horizon Travelil, kes on spetsialiseerunud Hispaania puhkusereisidele, on 140 lepingulist vahendajat. Tegelikult on litsentsi saanud aga veelgi rohkem vahendajaid – Horizon Traveli tootejuhi Tiina Petersoni andmetel on neid kokku üle 200. Just nende seas konkureerib ka uus tegija Fly Tours.




Turg kasvab 15-20 protsenti

•• Eesti suurima turuosaga reisikorraldaja Novatoursi juhatuse liikme Raimondas Ušeckase hinnangul kasvab turg sel aastal 15–20 protsenti. Suur hüpe tšarterreisijate arvus toimuski eelmisel aastal – 45 000-lt 80 000-le. “Väga võimas kasv, aga see ei jätku sel aastal,” lausub Ušeckas. Põhjuseks on tema sõnul see, et suurema osa reisipaketi hinnast moodustavad lennupiletid, aga lennufirmadele tuleb nüüdsest tasuda kütuse lisamaksu.
•• Ka Horizon Traveli tootejuht Tiina Peterson ennustab selle aasta turukasvuks 10–15 protsenti. “Elatustase on tõusnud, kuid mitte sellises tempos. Turgu on kasvatatud eelkõige odavama hinnaklassi reisija arvelt,” ütleb ta. Elatustaseme ja reisimise seost iseloomustab Petersoni sõnul hästi tõik, et kui näiteks kümme aastat tagasi oli keskmine palk ainult kolmandik kuni pool paketireisi hinnast, siis nüüdseks saab keskmise palga eest ühe kuni poolteist normaalhinnaga reisipaketti. Sooduspakkumiste puhul isegi kuni kaks. “Ja loomulikult kajastub see reisijate arvu kasvus,” märgib Peterson.
•• Suuremad muutused toimuvad sel aastal Petersoni hinnangul reisibüroode turul. Eriti väikeste büroodega, sest neid on lihtsalt palju. Samas on tema sõnul nende muutuste mõju turule väike, sest väikeste turuosad on marginaalsed.

EPL Ärileht

Uudiste arhiiv