Juhi autot ohutult!

06.02.2006
Kes läheb autorooli? Välisriigis võiks autot juhtida kogenud roolikeeraja. Võõras ümbrus, liiklusmärkide lugemine, õige sõidustiili valimine ja üldise liikluskultuuri järgmine nõuab teatud vilumust, nii et autojuhtimisele veel eraldi tähelepanu pöörata pole võimalik.

Lubatud maksimumkiirus. Näiteks Poolas on kiirus linnas 60, väljaspool linna 90 ja olenevalt kiirteedest 110/130 km/h. Kuigi poolakad on osavad autojuhid ja üldine liiklusvoog on linnades sageli kiirem, ei päästa see vabandus politseiga asju ajades.

Pisike promill. Uuri välja, kas klaas veini või õlut kuumal suvepäeval ei lõpe selle riigi territooriumil juhtimisõiguse äravõtmisega. Kui sõidad reisi jooksul läbi mitme riigi, pea meeles – see, mis on lubatud ühes kohas, ei pruugi olla lubatud teises. Riikides, kus üksnes kained tohivad autot juhtida, on pisimagi rikkumise puhul raskendavaks asjaoluks, kui teie vereproovis leitakse 0,02 promilli.

Lukusta sõidu ajal uksed! Eriti Lõuna- ja Lääne-Euroopas on levinud vargusliik, et foori taga ootajal tõmmatakse sõiduki uks lahti ja võetakse ära käekott, fotoaparaat vms., mis vähegi käeulatusse jääb. Kuna kõik käib üheainsa hetke jooksul, ei jõua inimesed sellele reageerida, rääkimata varga tagaajamisest.

Ole valvas! Kui märkad teel õnnetust ja tõttad appi, tõmba kõigepealt võti süütelukust; lukusta autouksed ja võta kindlasti käeulatusse mobiiltelefon. Tõelise õnnetuse korral saad abi kutsuda, kui aga õnnetus on lavastatud, oled vähemasti autovarguse eest kaitstud.

http://www.sloleht.ee/2006/02/04/reis/191139/

Uudiste arhiiv