Tuul kuhjab Lahemaa rannikule majakõrgusi jäämägesid

17.04.2003
Tugevad tuuled ning jäätunud meri pakuvad taas igakevadisi võimsaid vaateid – Põhja-Eesti rannikule Lahemaa rahvuspargis on kui hiiglasliku kopaga kuhjatud majakõrgused jäämäed.

Tunnistuse sellest, et Eesti Päevalehte saabunud info rannikualadele kuhjunud jäämägedest pole tühipaljas jutt, saame Juminda poolsaare tippu jõudes, kus kaldast mõnesaja meetri kaugusel ongi näha esimesi kuhjatisi. Jää-ääretuse vaikust lõhestavad vaid lindude huiked, kes madalalt lennates jäämägede vahele kaovad.

Aga tõeliselt hämmastavad hiigelhunnikud ootavad ajakirjanikke Juminda poolsaare idaküljel Naskali lahes Tapurla küla külje all. Mitmekorruselise maja kõrguste jäämägede kõrval tekib tunne, et tühipaljal tuulel ei saa ometi olla nii palju jõudu, et pillutada üksteise otsa telekasuurusi ja veel suuremaid jää-plokke.

Soomlased hädas


“Tuul on ikka algpõhjus küll,” kinnitab mereinstituudi meresüsteemide modelleerimise sektori juhataja doktor Rein Tamsalu. “Kui tuul jääst kuskilt otsast kinni saab, paneb ta liikuma tohutud massid, sajad tuhanded tonnid, ja inertsist hakkabki jää kuhjuma. See on nagu suure veoautoga, mida on raske pidama saada.”

Tamsalu lisab, et suurte jäämägedega on igal aastal mures soomlased, eriti suuri massiive kuhjab tuul Botnia lahe rannikule. “Põhimõtteliselt võivad sellised jäämäed muutuda ohtlikuks ka kaldaäärsetele ehitistele, sest tagant tulev jäämass surub kogu aeg peale,” märgib Tamsalu.

Looduse imetempudega saame silmitsi seista ka teisel pool Hara lahte Loksa lähedal Suurpea külas. Jäämassiivile on ette jäänud üks mahajäetud kai, mis on seetõttu muutunud justkui jäämäe vundamendiks.
Tuul on jääplokke virnastanud ka kapteniküla Käsmu lähedal, rahvasuus Kuradisaareks kutsutava neeme külje alla. Ka Lobi neeme tippu troonivad jäämäed ning need paistavad üle Käsmu lahe ilusti kätte. Pisemaid jäämürakaid on näha Natturi küla rannikul.

Jääd varasemast rohkem

“Tänavu on jäämägesid ikka tunduvalt rohkem kui varasematel aastatel,” teavad rääkida kalatraaleri Aidu mehed Vergi sadamas. Mehed on just saabunud kalapüügiretkelt ning raskete jääolude tõttu on jäänud ka saak kehvaks.

“Eks need kõvad tuuled on jäämägesid kuhjanud nii ranniku äärde kui ka madalikele. Igal pool on neid. Ei teagi, millal nad ära sulada võivad. Aga küllap maikuus see ikka juhtub.”

Mereinstituudi teadlase Tamsalu sõnul oleneb jäämägede sulamine eelkõige ilmast. “Eks soe vesi hakkab neid tasapisi alt murendama,” lausub Tamsalu.

Aga jääkõrgendike vaatamiseks ei pea tingimata Lahemaale sõitma – üsna Tallinna külje all Lohusaluski on tuul pressinud kalda äärde umbes viie meetri kõrgused jääkünkad.


EPL

Uudiste arhiiv