“Nimed marmortahvlil” jõuab Hiina teleekraanile

01.12.2003
Eesti ühe edukaima mängufilmi, rahvusvahelise tunnustuse pälvinud “Nimed marmortahvlil” näitamise õiguse on endale ostnud ka Hiina televisioon.
Eesti Filmi sihtasutuse peadirektor Martin Aadamsoo ütles, et on sellist informatsiooni kuulnud. “Jäi kõrva, sest see on lihtsalt väga kurioosne,” lausus Aadamsoo. Täpsemaid detaile ei osanud ta öelda.
Kinnitamata andmetel on näitamisõiguse ostnud endale ka Iisraeli ja Ungari televisioon.
Eesti filmiajakirjanike ühingu esimees Jaan Ruus tõdes, et on alati seda meelt olnud, et linateose “Nimed marmortahvlil” puhul on tegemist eelkõige sümpaatse telefilmi, mitte festivaliteosega. “Eestis on ta hea kinofilm, aga ennustan, et lisaks nimetatud riikidele on lähima kolme aasta jooksul see jõudnud kõikidesse Euroopa televisioonidesse,” ütles Ruus. “Tegemist on sümpaatse, lihtsa struktuuriga filmiga, kus televaataja saab panna end poiste ossa. Pealegi on ta poliitiliselt korrektne Eestit tutvustav film.”
Mõne päeva eest võitis “Nimed marmortahvlil” rahvusvahelise Anapa filmifestivali žürii eriauhinna kõrvale veel teisegi auhinna – Valgevenes toimunud Lehesaju festivalil võitis Eesti mängufilm auhinna näitlejaansambli ning muusika eest.

Filmi produtsent Kris Taska oli selle tunnustuse üle väga õnnelik. “Kui film on käinud Euroopa festivalidel, siis näiteks Saksamaal tajusin ehmunud suhtumist, et kas sellist sõjafilmi ikka kõlbab näidata. Et seal ju lausa tulistatakse venelasi,” märkis Taska. “Tegi siirast heameelt, et Vene festivalil leidis film nii positiivse vastuvõtu, järelikult on ida pool suurem süda kui Euroopas.”
“Nimesid marmortahvlil” käis MPDE levitamisajal vaatamas 168 000 inimest, pärast seda sai levitamisõiguse Nordisk Film. Eestis läheneb vaatajate arv tegelikult 200 000-le, sest Kinobuss näitas filmi ka väiksemates linnades ja rahvamajades.

Film oli 2002. aastal üldkokkuvõttes vaadatavuselt esimesel kohal, edestades ka legendaarset “Sõrmuste Isandat”. Noorte eesti koolipoiste lahinguteed Vabadussõjas kajastav linateos Soomes aga nii suurt populaarsust ei kogunud.
Viimane kuu on film olnud saadaval ka DVD-na ning videokassetina.

EPL

Uudiste arhiiv