Haanjas avati rahvusvahelisel tasemel suusakeskus

03.12.2003
«Vanajummal´ om seo kõrd haanimiis´!» rõõmustas Lõuna-Eesti ärimees, Kubija hotelli ja Haanjamehe talu omanik Aigar Pindmaa eile Haanjas tihedat lumesadu imetledes.
Lumi tuli tõesti nagu tellimisel: eile avati ligi 8,5 miljonit krooni maksma läinud Haanja suusakeskus valgustatud suusaradade, puhkemaja ja söögikohaga.
Suusatreener Mati Alaver rõõmustas avaüritusel, et peale Otepää kerkib tasemel suusakeskusi ka mujal. ««Hullude» eestlastena tahame kindlasti, et meil kasvaks veel palju Kristinasid ja Andruseid,» ütles ta.
Keskuse avamisel võistlesid prominentide, treenerite ja suusatajate võistkonnad lubjakivi kandmises, puutöömeister Ivar Jõgeda valmistatud hiigelpiibu süütamises ja suusatamises. Võitjaks tuli võistkond koosseisus: Mait Klaassen, Hillar Zahkna ja Anti Saarepuu. Teist-kolmandat kohta jagasid Aigar Pindmaa-Mati Alaver-Erki Jallai ja Juri Gotmans-Raul Olle-Priit Narusk.

Haanja suusakeskuse ja 3,5 kilomeetri pikkuse valgustatud suusaraja valmimiseks kulus ideest neli aastat. «Eks see nõudis palju vaeva, aga toetasid väga paljud Haanja ja Võrumaa inimesed,» kinnitas Haanja vallavanem Juri Gotmans, kelle sõnul on imestamisväärne, kui üksmeelselt Võrumaa inimesed ühise eesmärgi nimel tegutsesid.

Ehitust toetas ligi 4,7 miljoni krooniga Euroopa Liit Phare abiprogrammist. Ülejäänu tuli Eesti riigilt ja Haanja vallalt. Et Phare spordi rahastamist ette ei näe, saadi raha turismi rea alt. «See on puhke- ja spordikeskus, rõhk sõnal «puhke»,» räägib Juri Gotmans.

Keskust koos suusaradadega saavad kasutada nii tipp- kui ka harrastussportlased. Gotmans möönab, et Haanja lõi kaks kärbest ühe hoobiga – kohalikele noortele ja tippsportlastele head suusatamistingimused ja turistidele võimaluse aktiivset puhkust veeta.

«Haanja keskkoolis käib juba kolmandat aastat suusaklassi projekt, nüüd on lubanud seda rahaliselt toetada ka olümpiakomitee ja spordiliit,» kinnitab Gotmans. «Ma olen täiesti veendunud, et mõne aja pärast on Haanjast oodata väärilist järelkasvu nii Kristina Šmigunile kui ka Andrus Veerpalule.»

Keskuse valmimist toetanud Aigar Pindmaa hinnangul saab tänu sellele hoo sisse ka turismiarendus: keskuse avamine oli ühtlasi avalöök tänavusele Võrumaa turismitalvele, mida turismiettevõtjad reklaamivad võrukeelse lausega «Miiq mäeq – umaq ja hääq». «See on väga hea mõte, Võrumaa omapära sel moel tutvustada,» leiab Juri Gotmans. «Võru keel on meie rikkus, mida me mingil juhul häbenema ei pea.»

Sama kinnitab Aigar Pindmaa, kes tavatseb Tallinnas ja Pärnus alustada oma sõnavõtte võrukeelse pöördumisega.




Uudiste arhiiv