Kokkutulek tõi Eesti giidid Virumaale

07.03.2006
Nädalavahetusel kogunes igal aastal peetavatele giidide päevadele üle 80 giidi kogu Eestist, et aastakoosolekut pidada, suhelda ametikaaslastega ning laiendada silmaringi.

Lääne-Virumaa giididele andis üle-eestiline üritus võimaluse kolleegidele maakonna vaatamisväärsusi tutvustada ning samas ka oma erialaseid oskuseid näidata.

Viru Giidide Ühingu juhatuse esimees Mai Karjus ütles, et korraldajate poolt hinnates läksid giidide päevad igati korda. Et kohalikku giidide ühingusse kuulub vaid üheksa liiget, pidi igaüks andma ürituse õnnestumisse suure panuse.

Karjus rõõmustas, et kolleegid tahavad väga Rakverre tulla ning on sellest linnast huvitatud. “Paljud giidide liidu liikmed, kes praegu tegutsevad mujal, on alustanud giiditööd just Lääne-Virumaalt,” märkis Karjus.

Bussiekskursioon viis seekord lõunapoolsele Lääne-Virumaale: Väike-Maarja muuseumi, kus tutvustati kolhoosiaega ja kihelkonnakooli, Varangu mõisa ning paekivimuuseumi Porkunis. “See kant on vähem tuntud, Lahemaad teavad peaaegu kõik,” ütles Karjus.

Rakveres käisid giidid külastamas ordulinnust, Rakvere Jumalaema Sündimise kirikut, teatrihoonet.

Lääne-Virumaa giid Olivia Paas hindas kõrgelt võimalust end proovile panna ning oma maakonda kolleegidele tutvustada. Paas ütles, et on kaks täiesti erinevat asja, kas esineda turistidele või professionaalsetele giididele, kes jälgivad igat kolleegi sammu. “Põlvedest võttis nõrgaks küll, see oli tõsine proovilepanek,” ütles Paas.

Eesti Giidide Liidu vanem Aare Mae ütles, et iga-aastased giidide päevad on mõeldud eelkõige selleks, et saada mitmekülgsemaid teadmisi ning edasi areneda, aga see on ka võimalus ametikaaslastega näost näkku kohtuda, mis omakorda aitab kaasa ühise identiteedi tekkimisele. Mae sõnul kuuluvad giidide päevade programmi alati ettekanded, ekskursioonid ning ka aastakoosolek.

Tema kinnitusel said Lääne-Virumaa giidid oma ülesandega edukalt hakkama. Eriti meeldis Maele see, et külastati Varangu mõisa, mis on huvitav leid. Varangu mõisa ostis umbes viis aastat tagasi Norra arhitekt ja ajaloolane Per Martin Tvensberg, kes on otsustanud selle korda teha.

Lääne-Virumaal toimusid Eesti Giidide Liidu päevad juba teist korda: Viru Giidide Ühing oli ka esimese kokkutuleku korraldaja üksteist aastat tagasi.

Eesti Giidide Ühing, mille egiidi all iga-aastased giidide kokkusaamised toimuvad, on katusorganisatsioon, mis koondab giidide piirkondlikke ühendusi, koordineerib giidide koolitust ning on välja töötanud giidide kutsestandardid.

http://www.virumaateataja.ee/070306/esileht/uudised/15029247.php

Uudiste arhiiv