Turismimarsruut mööda jäätrasse

14.03.2006
Ehkki möödunud nädala keskel avati Saaremaa ja mandri vaheline jäätrass, oli nädalavahetusel Hiiumaa jääteedel hulgaliselt sõitjaid. Umbes pooled jäätrasside kasutajatest on turistid, kes mõnevõrra eksootilist võimalust teha mööda jääteid Eesti suurematele saartele ring peale usinalt kasutasid.

Nädalavahetuse numbrid näitavad, et reedel oli Hiiumaa ja mandri vahel sõitjaid 610, laupäeval 1091 ja pühapäeval 1017. Saaremaa ja Hiiumaa vahelisel jääteel oli reedel sõitjaid 123, laupäeval 402 ja pühapäeval 306. Kärdla Keskväljakul oli laupäeval raske leida parkimiskohta, sest mandrikülalisi jagus. Peaaegu nagu kesksuvisel ajal.

Teemehed hindasid esmaspäeva ennelõunal jääteede olukorda heaks. Üks veidi märjem koht oli Saaremaa- Hiiumaa trassil. “Pühapäeva õhtul ja täna (esmaspäeva - KP) hommikul tekitas tuul natuke tuisuvaalusid,” ütles Raido Keskküla Heltermaa jäävalvest. “Aga traktorid on peal ja selle asja saab korda. Ka sillad on suhteliselt suurele koormusele hästi vastu pidanud.”

Sama kinnitas ka Väino Tuulik, kes koordineerib Saaremaa ja Hiiumaa vahelise jäätrassi korrashoidmist. “Nädalavahetusel oli palju turiste, kes lõbusõitu tegid. Eks see on hea võimalus kolm suuremat saart korraga läbi sõita,” ütles Väino Tuulik.

Kärdla teemeister Raivo Kibuspuu ütles, et tema on olukorraga rahul. “Kuigi jäätrassi kasutatakse intensiivsuse piiri peal, on sõitjad muutunud palju tasakaalukamaks ja mõistlikumaks. Saadakse aru, et pikivahet tuleb hoida ja sedagi, et jääteel ei kihutata. Probleemid prügiga on jäänud, aga see ei kasva nii kergesti välja,” selgitas Kibuspuu.

Laupäeval käis teemeister jäätrassi hingeelu tutvustamas Maalehe tegijatele. “Sõitsime natuke mööda trassi, käisime Heinlaiu taga,” rääkis Kibuspuu. “Tutvustasin neile, kuidas jäätrassi tehakse ja kuidas seda tuleb korras hoida, mida jälgida.”

Teemeistri sõnul pole jäätrassi otstes enam järjekordi. Või peaaegu pole. “Kui eelmisel nädalavahetusel oli suuri probleeme, siis see nädalavahetus möödus rahulikult,” ütles Raivo Kibuspuu. “Kõik pääsesid üle. Vahepeal oli järjekorras 20-30 autot, aga see pole võrreldav nende üle kilomeetriste järjekordadega mis varem.”

Ka jääteede lahtiolekuajad on muutunud. Sest päev on pikem. Alates reedest saab jääle juba hommikul pool kaheksa ja jääteed on avatud kuni poole seitsmeni õhtul.

Teemehed ütlesid, et nädala sees kasutavad trasse peamiselt hiidlased ja need, kellel tuleb saarele sõita ametiasjus. Nädalavahetusel on aga pilt teine. “Umbes pooled on seiklejad-matkajad või mandriinimesed, aga palju käiakse ka Hiiumaalt väljas,” ütles teemeister Raivo Kibuspuu.

http://www.saarlane.ee/uudised/uudis.asp?newsid=25260&kat=5

Uudiste arhiiv