Sajad soodusviisa taotlejad on juba mitu kuud ilma passita

30.03.2006
Sajad Venemaa soodusviisa taotlejad pole juba paar kuud oma isikut tõendavat dokumenti näinud. Passid on Kagu-Eesti viisakoordinaator Lembit Siku käes hoiul ning ootavad järge, millal töövõime languse käes kannatav Venemaa suursaatkonna Tartu konsulaat viisad ära jõuab vormistada.

Petseris sündinud ja koolis käinud Undina Matteus loovutas oma passi viisakoordinaatorile 21. jaanuaril, kuid pole tänaseni saanud kätte Venemaa soodusviisat, et sünnilinna kalmistule omaste ja tuttavate hauaplatse hooldamas käia.

„Ma ei käi [Petseris] kauba pärast,” kinnitas 1942. aasta jõululaupäeval sündinud Matteus.

Tema sõnul on paljud teisedki viisataotlejad nördinud, sest viisa ooteaeg on veninud juba üle kahe kuu. Kui vahepeal tuli Matteusel käia Riias matustel, oli ta sunnitud passi järjekorrast välja võtma, sest ID-kaarti tal Läti piiri ületamiseks polnud.

Pole teada, kus viisakoordinaator passe hoiab ning kas inimeste tähtsad dokumendid on piisavalt hästi kaitstud. Levivad jutud, et viisakoordinaator võtab altkäemaksu, sest osad inimesed on soodusviisa ka lühema aja jooksul kätte saanud.

Lembit Sikk tunnistab, et viisa ooteaeg on tõesti pikk. „Nii rasket aastat polegi olnud,” ütles ta. „Aga mina ei tee viisasid.”

Passe hakkas ta inimestelt vastu võtma 9. jaanuaril, kuid esimesed viisad sai Sikk konsulaadist kätte alles 27. jaanuaril. „Jaanuaris võtsin kahe nädalaga vastu 1400 passi,” ütles Sikk. 21. jaanuaril vastu võetud passid viis ta Tartu konsulaati alles 17. märtsil ning viisad vormistatakse homme õhtuks.

Põhjus, miks passid nii kaua seisavad, on konsulaadi pikaks veninud tööprotsess. Korraga võetakse vastu üksnes 150 passi, viisad vormistatakse nende omanikele kümne tööpäeva ehk tegelikult kahe nädala jooksul. Halvemal juhul on korraga vastu võetud üksnes 50 passi.

„Sisseviimisega olen praeguseks jõudnud 1. veebruarini,” ütles Sikk. Seega need passid, mis loovutati viisakoordinaatorile 1. veebruaril või hiljem, seisavad endiselt Siku käes. Kokku oli tema valduses eilse seisuga 713 passi.

„Passid on hästi hoitud ja kaitstud,” kinnitab Sikk. Need asuvad valve all vallavalitsuse arhiivikappides. Hoiutingimuste parandamiseks ei ole viisakoordinaatori tööd rahastav siseministeerium lisakulutusi planeerinud.

Sikk tunnistab, et ka passide transpordiga Missost Tartusse on seotud turvariskid. Nende maandamiseks kavatseb ta peatselt soetada isikliku tulirelva.

Varasematel aastatel ei ole Sikul sellise passiuputusega tegelda tulnud. „Kaks-kolm aastat tagasi võeti [Venemaa konsulaadis Tartus] vastu 300-350 passi nädalas, praegu 150,” ütles Sikk.

Probleemiga on ta kahel korral pöördunud välisministeeriumi poole, kuid ka sealt ei ole abi tulnud. „Arvan, et mängus võib olla poliitika, hea oleks kui ma eksin,” ütles Sikk.

Kõige kurvem on tema hinnangul see, et pika ooteaja tõttu saab osa inimesi aastaks lubatud viisat kasutada vaid pisut üle poole aasta. Välja antavad soodusviisad kaotavad kehtivuse tuleva aasta 2. jaanuaril.

Uudiste arhiiv