Puhkemaja on ''oma laps'', hotell väljakutse

03.04.2006
Piret Talistu võtab Mäetaguse mõisahotelli perenaise ametit kui väljakutset, tõeliselt hingelähedaseks peab aga hoopis tööd Kauksi puhkemajas.

"Vähemalt kümme korda kindlasti," muigab Mäetaguse mõisahotelli Meintack perenaine Piret Talistu vastuseks küsimusele, kui tihti on ta end viimase kahe kuu jooksul maapõhja vandunud selle eest, et koos abikaasaga hotelli rendile võttis.

Mis ei tähenda sugugi, et hotellis asjad kehvasti läheksid või perenaine tööga hakkama ei saaks. Talle lihtsalt ei meeldi ülemus olla (Kauksi puhkemajas toimetab enamasti üksinda).

Alguse kohta päris hea

"Arvan, et tegelikult on meil päris rahuldavalt läinud," ütleb Talistu. "Mitmed reisikorraldajad on meid juba üles leidnud, nemad muidugi broneerivad suveks. Meil on juba seminare olnud, seni küll peamiselt kohalikud ettevõtjad. Ka Tallinna rahvas on meid üles leidnud, nädalavahetustel peetakse siin sünnipäevi ja muid pidusid. Märtsikuus meil vabu nädalalõppe ei olnudki, et oleks ise midagi lisaks korraldada saanud."

Lisaks seminaridel osalenutele on hotellis ööbinud ka mõned väliskülalised – soomlased ja sakslased.

Majutuse poole tunnistab Talistu esialgu siiski tagasihoidlikuks. "Eks kõigil ole praegu turismi madalhooaeg," loodab ta suvekuudest enamat.

Kui hotellis teenust pakkuval masseerijal on päris tihedalt tegevust, siis äsja avatud infrapunasaun ootab alles avastamist.

Kahe koha vahel jagada

"Kauksi puhkemaja talvised kliendid on üsna püsikliendid; koristada ja maja kliendi tulekuks ette valmistada tuleb muidugi ikka, aga muud muret praegusel aastaajal suurt ei ole," ütleb Piret Talistu põhjuse, mis võimaldab tal hotelli järjele upitamisele keskenduda.

Suvise turismihooaja alates läheb asi keeruliseks.

"Eks siis tuleb logistiliselt paika panna: selleks ajaks, kui klient sinna tuleb, peab kohale minema ja siis jälle siia tagasi," eelistaks Talistu ise suvel rohkem Kauksis kohapeal olla ja lubab hotelli suveks ajutist tööjõudu lisaks võtta.

"Puhkemaja on meil kahe pere ettevõtmine; teine pere pole sealses igapäevases töös seni eriti kaasa saanud lüüa, aga nüüd lubasid nad nädalavahetustel kohale tulla."

Ehk tütred jätkavad

Kauksi puhkemaja sai alguse maast, mille Aivar Talistu seal taluseaduse alusel tagasi sai. Et need maad põllupidamiseks ei passinud ja loomakasvatus ei passinud jälle pererahvale, arenes ajapikku puhkekeskuse mõte. Teise mõttega haakunud pere ettevõte toodab palkmaju, mis ettevõtmisele igati kasuks tuli.

"Me pole Kauksi puhkemajale mingisugust laenu võtnud," toonitab Piret Talistu. "Alustasime ühe majaga, nüüd on neid kaks, suitsusaun ja püstkoda. Mingit suurt puhkekeskust me sellest kindlasti ei arenda, kui, siis teeme ühe maja veel."

Lisatulu annab puhkemaja küll, äraelamiseks sellest siiski ei piisa. "Enamik sissetulekutest on sinnasamasse tagasi investeeritud," märgib Talistu.

Hotelli rendileping Talistute pere osaühinguga Mehntac sõlmiti viieks aastaks.

"Ma ei ole väga kindel, et me seda pikendame," tunnistab Piret Talistu. "Hästi oluline on teada, millised plaanid on meie lastel," näeb ta vaimusilmas, et lapsed veavad tulevikus hotelli ja tema ise jääks Kauksisse.

Nii vanemad, ülikoolis õppivad tütred kui Mäetaguse põhikooli lõpetav noorem tütar on nädalavahetuseti hotellis abiks. Kauksi puhkemaja kogemus on neil niikuinii ja kolm suve Kauksi rannas peetud kiirtoidupaviljon oli puhtalt vanemate tütarde hooleks.

"Kauksi puhkemaja on mulle väga südamelähedane, hotell on pigem väljakutse. Aga mida edasi, seda armsamaks see maja mulle muutub," ütleb Talistu.

Koostöö piirkonna ettevõtjatega

Piret Talistu on võtnud südameasjaks piirkonna teiste ettevõtjatega koostööd teha. Juba on baaris müügil Kiikla mesiniku mesi ja restorani menüüs kohaliku jänesekasvataja farmist pärit jänesepraad; üks Kiikla puutöömees tuli välja ideega pakkuda pulmalistele veimevakakomplekti (üks tellimus on juba olemas). Kui idee mõisaelu-teemalistest rollimängudest ükskord jumet hakkab võtma, võiks lapitekkidest sündinud osaühing Maadaam kostüümide valmistamisel kindlasti oluliseks partneriks saada.

Üks ettevõtjate ümarlaud on Talistu eestvõttel juba teoks saanud. "Need peaksid traditsiooniliseks muutuma," on ta veendunud.

http://www.pohjarannik.ee/modules.php?name=News&file=article&sid=2564

Uudiste arhiiv