Eestlased ei kiirusta suvereise broneerima

16.05.2006
Eestlased ei kiirusta endale vastu suve puhkusereise broneerima, sest esmalt tahetakse näha, millised on ilmad siin ja siis loodetakse veel odavaid viimase hetke reise saada.
Edukamatel reisikorraldajatel on kõigist suvereisidest broneeritud 30–40 protsenti, juuli-augusti reisidele on enamasti ennast üles andnud vaid mõni üksik soovija. «Eestile on väga iseloomulik, et broneeringud tehakse vaid nädal-kaks enne reisi algust,» rääkis TopToursi juhataja Sabry Ibrahim, kelle hinnangul ei pea seetõttu lendude täitumuse pärast veel muretsema.

Marhaba Toursi juhataja Sigre Lutsu sõnul on eestlased pidevate sooduspakkumistega ära hellitatud ja otsustavad küll puhkuse aja, kuid jätavad sihtkoha valimise viimasele hetkele, et võimalikult soodsat hinda saada.

Samas näitas viimane talvine hooaeg, et reisikorraldajad teevad palju koostööd, jagades näiteks lennukeid ning nii on kohtade arv optimaalne ja viimase hetke pakkumisi vähe.

Kõige populaarsemad sihtkohad on sel suvel Hispaania ja Portugali ning Sitsiilia ja Kreeta saare kuurordid. Reiside hinna algavad 8000 kroonist ning sõltuvad valitud hotellist või kuurordist ja reisi ajast.

Varasemaga võrreldes on napiks jäänud aga Türgi reiside arv, kuhu ühena vähestest viib inimesi Novatours. Samas pakutakse esimest korda võimalust Egiptusesse sõita ka suvel, varem on see olnud vaid talvine reisisiht.

Estouri esindaja Madlin Viili sõnul kaalusid nemad Türgi reiside tegemist, kuid loobusid, sest hindade tõttu ei oleks suudetud lennukit täis saada. «Paari tuhande krooniga inimesi leiaks, kuid sellega ei majanda ennast ära,» nentis Viil.

Põhjusi, miks varasemate aastate hittsihtkohta enam minna ei taheta, on reisikorraldajate hinnangul mitu. Marhaba juhataja Luts pakkus, et Türgi hinnatase on kõvasti kasvanud ning kunagisest odavast puhkekohast on saanud kallis ajaveetmispaik, kus hinnad sarnanevad Tallinna kesklinnaga või on veelgi kallimad.

Viili hinnangul pelgavad puhkajad ka terroriohtu. Osalt just sel põhjusel lõpetasid mullu augustis enne hooaja lõppu oma Türgi reisid Marhaba ja Domina Travel, kes sinna ka sellel hooajal ei lenda.

Paketireiside valiku ammendumisel on paljud inimesed pööranud pilgu individuaalreiside poole. Sellisel juhul broneerib reisikorraldaja hotelli ja saadab inimesed liini- või teise firma tšarterlennuga kuurorti. Eestikeelset reisiteenindust sel juhul kohapeal küll ei ole, kuid abi saab partnerfirmade esindajate käest.

Domina Traveli turundusjuhi Helen Sauli sõnul oskavad eestlased küllalt hästi keeli ning eestikeelse reisisaatja puudumine ei ole probleem. «Paljud on enamikul paketireisidel juba käinud ning otsivad uusi kohti, kuhu Eestist rühmareise aga ei tehta,» põhjendas ta.

http://www.postimees.ee/160506/esileht/majandus/201777.php

Uudiste arhiiv