E-valimised toovad inimestele võimaluse oma valimisotsust muuta

20.01.2004
2005. aasta kohalike valimiste internetihääletusel saavad inimesed ka võimaluse korra ühele kandidaadile antud hääl kellegi teise kasuks muuta.
Uus süsteem toob kaasa võimaluse oma e-hääl uuesti üle hääletada. Seda võib teha nii internetis kui ka valimispäeval valimisjaoskonnas, kus tehtud valik on lõplik. Riigikogu kantselei direktori ja VVK liikme Heiki Sibula sõnul välistab see võimaluse, et keegi avaldaks e-hääletajale survet, kirjutab Postimees.
Riigikogu põhiseaduskomisjoni nõuniku-sekretariaadijuhataja Ülle Madise sõnul tuleb koos e-hääletamisega uuesti mõtestada valimiste salajasuse põhimõte: «Täna arvavad paljud inimesed, et hääletamise salajasus seisneb riigi poolt sunniga tagatud kohustuses hääletada üksinda.»
«Kui me aga lubame elektrooniliselt hääletada iga internetti ühendatud arvuti kaudu, siis ei saa me enam kontrollida, kui üks perekond või töökollektiiv hääletab koos ja valib ühiselt oma soosiku,» tunnistas Madise.
Madise sõnul on ülehääletamise võimalus ette nähtud just selleks, et igal inimesel, keda ehk mingil põhjusel sunniti oma häält kellegi kasuks andma, oleks võimalus minna valimisjaoskonda ning üksi ja iseseisvalt uuesti hääletada.

Äripäev

Uudiste arhiiv