Ikarus Lux sõidutab huvireisijaid postiteel

02.06.2006
Kui Muhamed ei lähe mäe juurde, tuleb mägi Muhamedi juurde ehk teisisõnu: põlvamaalased on härjal sarvist haaranud ja viivad huvilised ise Tartust uhke postibussiga oma põnevat kodukanti uudistama.
Miks naabrid siis nii lahkeks on läinud? «Vanast postiteest ja meie vaatamisväärsustest on küllalt jutustatud,» vastas Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) puhkemajanduse osakonna Kiidjärve-Kooraste puhkeala juhataja Ain Erik. «Otsustasime, et jutust on küllalt, tarvis on tegusid teha.»

Tegude tegemiseks ehk ajaloolisel postiteel huvireiside korraldamiseks ühendasid jõud RMK, maanteemuuseum, Põlvamaa talurahvamuuseum ja sihtasutus Põlvamaa Arenduskeskus.

Teenekas sõiduriist

Postitee ehk rahvasuus vana Võru maantee äärsed põnevad paigad pakkus välja Ain Erik. «Tema nimekiri oli kaks lehekülge pikk,» naeris sihtasutuse Põlvamaa Arenduskeskus turismiarendusjuht Reeli Kork. «Selle põhjal võime tulevikus koostada veel mitu postibussi marsruuti.»

Ain Erik lisas kõrvalt, et seda tulekski teha, sest miks mitte pakkuda näiteks ettevõtjatele postitee äärde jäävate põnevate ettevõtete külastamist.

Vaatamisväärsus on ka reisile viiv buss – 1972. aastal valminud Ikarus Lux. Kunagise Tartu bussipargi sõiduriist kuulub nüüd ASile GoBus. Bussi putitas koos kolleegidega üles vilunud bussijuht, vanatehnikaklubi Levatek juht Heino Jaanus.

Bussi taastamist alustasid mehed bussipargi ja hiljem ASi Tarbus rahalisel toel 1989. aastal ning lõpetasid kolm aastat tagasi.

«See on oma aja parim buss, isegi istmeid saab alla lasta,» kiitis postibussi juht Heino Jaanus Ikarus Luxi. Muide: sama bussiga stažeerides sai linnaliinibussijuht Heino Jaanusest kaugliinide bussijuht.

Kas pühademunana kiiskav Ikarus Lux sõitudel ikka vastu peab? Rumal küsimus. «Sel bussil on rahvusvaheline litsents,» kostis Heino Jaanus. «Võin kas või Riiga põrutada.»

Päevane reis

Suvel teeb 32-kohaline postibuss kolm reisi: 10. juunil, 8. juulil ja 12. augustil. Väljasõit on Tartust kell 10, tagasi jõutakse kella kuue paiku õhtul. Koolieelikud saavad tasuta sõita, täiskasvanute pilet maksab 220 ja kuni 16-aastaste laste pilet 180 krooni. Hinna sees on giiditeenus, lõunasöök, muuseumipiletid ja sõit.

«Nüüd on džinn pudelist välja lastud, eks näis, kuidas minema hakkab,» muheles Ain Erik. Maanteemuuseumi juhataja Marge Rennit lisas, et postibussiliini käivitamisel oli ka täitsa praktiline mõte. «Vana Võru maanteed pidi ei sõida enam liinibusse, millega inimesed saaksid kas või meie muuseumi tulla,» selgitas ta.

«Üks buss meie kanti küll tuleb, aga see väljub Tartust alles kella nelja ajal õhtupoolikul. Samal päeval tagasi ei saa inimesed enam kuidagi,» ütles ta.

http://www.postimees.ee/020606/tartu_postimees/204057.php

Uudiste arhiiv