Riik hakkab selle aasta lõpust lennureisijate andmeid korjama

05.06.2006
Lennufirmad peavad veel sel aastal hakkama Eestisse lennates juba enne lennuki õhkutõusmist siinsele piirivalvele reisijate nimekirja saatma, et varakult ebasobivate isikute tulekust teada oleks.
Siseministeeriumis valminud riigipiiriseaduse muudatuse kohaselt peavad lennufirmad reisijate andmed ära saatma kohe pärast lennule registreerimise lõppu. Eestis jõuavad andmed piirivalve kätte, kes need juba enne lennuki saabumist läbi töötab. Praegu kontrollib piirivalve saabujaid alles passikontrollis.

Siseministeeriumi õigusosakonna nõuniku Kaido Jõgeva sõnul näeb sellise korra ette Euroopa Liidu direktiiv, mis peaks kehtima hakkama juba septembrist. Samasuguse muudatuse peavad oma seadustesse sisse viima kõik 25 ELi liikmesriiki.

Terrorihirm

Muudatuse põhjused peituvad rahvusvahelise terrorismi ohus. Samuti aitab see tulevikus kontrollida lennureisijaid ka siis, kui Schengeni viisaruumis liikujaid piirivalve ei kontrolli. Eesti peaks Schengeni ruumiga ühinema tuleva aasta keskpaigast ning siis kaob piirikontroll lennujaamas näiteks juhul, kui inimene tuleb siia näiteks Stockholmist või Berliinist.

Samasugune süsteem on juba mõnda aega kehtinud näiteks Ameerika Ühendriikidesse lendavatele lennufirmadele, kes peavad oma reisijate andmed samuti ette ära saatma. Eelmisel nädalal otsustas Euroopa kohus aga, et see ei ole õiguspärane.

Jõgeva kinnitusel ei puuduta kohtu otsus siiski kõnealuse direktiivi rakendamist, sest see puudutab vaid Euroopa Liidu sisest õhuliiklust. «Kontroll hõlbustab märkimisväärselt piirivalve tööd ning peaks kaudselt kasuks tulema reisijatelegi, kellel tuleb piiri peal vähem aega kulutada,» rääkis ta.

Lennufirma SAS Tallinna müügiesindaja Kairi Kasemaa sõnul toob uus kord lennufirmale kahtlemata lisatööd, sest juba broneeringute tegemise ajal tuleb hakata inimestelt lisaandmeid küsima.

Millised on sellega kaasnevad lisakulutused, ei osanud ta aga veel öelda. «SASil on juba olemas oma süsteem, kuidas selliseid andmeid piirivalvele saata, ning küllap hakkame ka Tallinnas seda kasutama,» rääkis ta.

Piirivalvele delikaatsete isikuandmete edastamiseks kasutatava süsteemi loomise jätab seadusemuudatus Jõgeva sõnul lennufirmade endi õlule. «Kindlasti tehakse firmadega siin siiski ka koostööd, sest turvalisus peab sellisel juhul kindlasti tagatud olema,» lausu ta.

Kasemaa sõnul on mõnes Euroopa riigis selline kohustus juba praegu olemas, kuid Tallinnast SAS ühtegi sellisesse sihtpunkti ei lenda. Samuti edastab SAS andmeid Ühendriikidesse reisivate inimeste kohta.

Laevareisijate info liigub

Kui lennufirmadele hakkab kohustus kehtima alles sügisest, siis Tallinna sõitvad laevafirmad annavad piirivalvele reisijate andmeid juba mõnda aega.

Tallinki investorsuhete juhi Peeter Roose sõnul koostavad nad nii Tallinnas kui Helsingis pärast registreerimise lõpetamist piirivalvele reisijate nimekirjad.

«Samamoodi saadetakse piirivalvele alati ka nimekirjad laeva meeskonna koosseisuga,» märkis ta.

Kuigi Euroopa Liit ootab, et lennufirmad alustaksid andmete edastamist juba septembrist, ei ole Eestis see tähtaeg siiski reaalne. Jõgeva sõnul on eelnõu küll valmis, kuid ta väljendas kahtlust, kas riigikogu jõuab sellele enne suvepuhkust heakskiidu anda.


http://www.postimees.ee/050606/esileht/majandus/204369.php

Uudiste arhiiv