Kurdistunud poiss võitleb kuulmise eest

21.01.2004
Viieaastane Ott kaotas pärast 11-kuuselt põetud meningiiti kuulmise, kuid pärast kaheaastast operatsioonijärjekorras ootamist sai pere soovituse maksta üle 200.000 krooni maksva lõikuse eest ise, teatab Eesti Päevaleht.
Aastatepikkusest ootamisest väsinud ema Signe Ormak ütles, et ei jäta enne, kui vajalik aparaat on kätte saadud.
Ema hakkas pooleteiseaastase lapsega Tallinnas kurtide koolis käima, alguses oli ise kogu aeg kaasas, siis jäi kolmeks päevaks, lõpuks tuli laps internaati jätta.
«Enne kuulmise kaotamist, 11-kuusena, ütles Ott mõne sõna, nagu emme, aitäh, tita, lausus ta. «Süda tõmbub valust kokku, kui loed, et üks sai abi ja teine sai abi ning meie ei saa.» Praegu käib Ott Tartus Hiie koolis.
Oti tädi Etlin Ormak märkis, et operatsiooni lubatakse igal aastal. «Eelmisel aastal oli ta järjekorras 11. kohal, tänavu kümnes,» ütles ta. «Meil soovitati muretseda ise raha implantaadi jaoks, kui pole võimalik enam oodata.»
Haigekassa pressiesindaja Anne Osveti sõnul läheb ühele lapsele implantaadi paigaldamine maksma 253.006 krooni. «Pärast operatsiooni algab lapse kuulma ja kõnelema õpetamine, mis maksab omakorda veerand miljonit krooni,» lausus Osvet.
Osveti sõnul ei saa haigekassa järjekorda kuidagi mõjutada, sest asja otsustavad erialaarstid. Aastas on vajadus keskmiselt seitsme-kaheksa operatsiooni järele.
«Järjekorra maksimumpikkus on kolm aastat ja kaks korda aastas vaatavad kõrvaarstidest spetsialistid järjekorra üle ja koostavad uue pingerea,» lausus Osvet. «Nii võivad uued, kõrgema nõudlusega lapsed varasematest ettepoole sattuda.»
Kui inimene on Eestis sisekõrva implantaadi järjekorras olnud alla kolme aasta, siis pole tal seaduste järgi õigust taotleda haigekassa raha eest teenust välismaal.

Postimees

Uudiste arhiiv