Minge Eesti asemel Lätti!

16.06.2006
On suvi ja matkade aeg. Kuigi puhkamist Eestis tutvustatakse rohkesti, soovitan seda võimalusel mitte teha. Põhjus: Eestis jääb neid kohti, kuhu minna, üha vähemaks.

Ees on telliskivi, sildid ERAVALDUS, ERAMAA, sisenemine keelatud jms eri kujul. Suletud on aastaid üldkasutuses olnud rajad. Sellele nii palju ülistatud Võrumaale ei maksa minnagi, sest peale Munamäe on seal enam-vähem kõikjale pääs keelatud. Eravalduse-siltidega tähistakse absurdsemaidki kohtasid – näiteks kasutatakse seda parkimist keelava sildi asemel, olgugi et selle tarvis on eraldi viisakas liiklusmärk olemas. Aga ju ei tundu viimane eestlase meelest piisavalt kuri.
Olgugi et kuri silt peletab vaid normaalseid inimesi ja kaagid selle peale tagasi ei keera, on neid ähvardavaid silte meil nii palju, et varsti võime puna-valge-punast oma uuteks rahvusvärvideks hakata pidama.


Oma teada olen korralik inimene, oma prügi korjan kokku, olen eestlane ja privaatsust austan, ühegi võõra talu õuele pole mul elu seeski pähe tulnud sisse pöörata, telkimisest rääkimata. Sellist telliskivimärkide uputust, nagu on Eestis, pole näinud ühelgi maal.
Lääne-Euroopas, kus ometigi kõikjal eravaldus juba aastasadu olnud, ei näe neid kurje silte nii palju. Skandinaavias, kus kõigi eelduste kohaselt peaksid põhjamaised individualistid elama, kehtib igameheõigus ja näiteks telkida võib enam-vähem igal pool, pole vahet, kas maa on eraomandis või kuulub riigile. Ainult hoonetele lähemal kui 150 m ning kellegi õues ei või.
Tundub, et eestlasel on omandikirg nii sees, et millestki muust enam ei huvituta. Ime veel, et omanikud oma vürstiriikidest lindudel üle lennata lubavad.
Rahvuslased ärgu nüüd pahaks pangu, aga matkajatel soovitan siit kurjalt maalt minna rändama Lätti või Soome – on sealgi eraomand, aga loodusesõber sellist ahistavat märkidetulva kogema-nägema ei pea.

Aivi Kaljuvee
http://www.epl.ee/artikkel_323701.html

Uudiste arhiiv