Eesti Energia jättis elektrihinna tõusu veel ainult enda teada

23.01.2004
Kuigi Eesti Energia lubas eile avalikustada uued prognoositavad elektrihinnad, loobus juhatus sellest eile õhtul, kinnitades vaid, et hind jääb tarbijale taskukohaseks.
Eile õhtul hinnaprognoosi tutvustada lubanud Eesti Energia juhid piirdusid üksnes järgmise 15 aasta investeeringukava tutvustamisega, loobudes uute hinnapakettide avalikustamisest.
Sellise käigu põhjustas ettevõtte nõukogu, kes lükkas edasi otsustamise elektrienergia hinnatõusu üle, nõudes juhatuselt järgmiseks nõukogu istungiks ettepanekuid investeeringute katmiseks.
“Tänase päevaga võib öelda, et investeerimisstsenaarium on omanikuga üksipulgi lahti räägitud, järgmine samm on selle stsenaariumi rahastamiskatete leidmine,” ütles Eesti Energia juhatuse esimees Gunnar Okk. “Hinnataotlusest võime rääkida pärast seda, kui investeerimis- plaanile katte leidmisel on juhatusel ja nõukogul kujunenud ühine seisukoht.”
Hinnataotluse koos kõigi pakettidega lubasid juhid avalikustada siis, kui ettevõte esitab need energiaturuinspektsioonile. Loa saamise korral kulub uue hinna kinnitamiseni keskeltläbi üheksa kuud. Seega kui nõukogu järgmisel istungil, 12. veebruaril hinnataotluseks loa annab, võib elektrihind tõusta kõige varem sügisel.

“Hinnataotlusest on veel natuke vara rääkida, aga hinna stabiilsus peaks olema tagatud vähemalt lähimaks neljaks aastaks,” lisas Okk.

Ettevõtte juhid ei nõustunud tõendama ega ümber lükkama seni prognoositud kuni 15-protsendilist hinnatõusu. “Võin lubada niipalju, et igal juhul jääb hind tarbijale taskukohaseks,” kinnitas nõukogu liige Urmas Sõõrumaa.

Sõõrumaa märkis ka, et igal juhul jääb hind madalamaks elektrihinnast Lätis, Leedus ja Põhjamaades.
Kokku kavatseb Eesti Energia järgmisel 15 aastal investeerida tootmisse, põhi- ja jaotusvõrku ning taastuvenergiasse 46,1 miljardit krooni. Investeeringute rahastamine võib toimuda kolmest allikast: ettevõtte igapäevasest majandustegevusest, välislaenust või ettevõtte omanike otsusest aktsiakapitali suurendada.
Eesti Energia on seadnud oma pikaajalised sihid 2018. aastani, kui kaovad viimased Euroopa Liidu seatud turupiirangud ning tuleb lõpetada vanade keskkonnaohtlike põlevkivikatelde kasutamine.

Eesti Energia juhatuse liikme, tehnikadirektor Lembit Vali sõnul loodab ettevõte säilitada 85 protsenti kohalikust turust.

Praegu on Vali andmetel Eesti Energia 23 000 kliendil lubatust madalam pinge, 30 000 elektrikatkestust aastas, mittestandardne pinge Tallinnas ning tööstustarbijatel sagedased pingelohud.
Läänemaal ja Viimsi vallas elektrit müüv Fortum Elekter ei lähe Eesti Energia hinnatõusuga kaasa, kui just viimane neile müüdava elektri hinda ei tõsta.

“Sellisel juhul oleme sunnitud muidugi hinnatõusuga kaasa minema,” märkis Fortum Elektri Eesti esinduse juht Are Veski.
Veski kinnitas, et siiani Eesti Energia nendega sel teemal läbi rääkinud pole. “Meie arvates on hinnatõusu põhjus selles, et Eesti Energia jaotusvõrkude müük on kahjumis. See hinnatõus ei tohiks mõjutada teisi elektrivõrke,” lisas ta.
Veski kinnitas, et puhtalt sellepärast, et Eesti Energia hinda tõstab, Fortum seda tegema ei hakka.

EPL

Uudiste arhiiv