Ilmus kakskeelne Pärnumaa matkateatmik

22.06.2006
Äsja ilmunud eesti- ja ingliskeelne trükis “Avastades Pärnumaa loodust” pakub valiku ühepäevaseid marsruute loodusmatkade huvilistele.


Marsruudid on jaotatud looduse järgi mereranniku, soode, metsade, niitude ja jõgede maaks. Peale looduslike koosluste on lisatud olulisemaid andmeid ajaloo ning kultuuripärandi kohta.

Autor on välja jätnud Pärnu linna loodusega seotud paigad, sest linna ranna-ala ja parkide kohta piisab informatsiooni trükisetagi.

Matkamarsruute tutvustava trükise koostamine oli bioloogiaõpetaja Urmas Lekile juba teine samalaadne ettevõtmine. Eelmine raamatuke pealkirjaga “Rännates mööda Pärnumaad” läks nagu soe sai.

“Mulle tehti uue raamatu koostamise ettepanek ja ma olin nõus, sest mulle sellelaadne tegevus meeldib,” möönis Lekk.

Autor nimetab seda isuäratamise raamatuks, on ju Pärnumaal ilusaid kohti väga palju ja kõik trükisesse ei mahu.

Marsruudid on valitud põhimõttel, et kohti oleks lihtne leida ning kohapealgi võimalik infotahvlitelt või -punktides teavet saada. Raamatusse on lisatud internetiaadressid, kust võimalik ise konkreetse paiga kohta juurde lugeda.

Matkasõbrast autoril on välja kujunenud oma lemmikmarsruudid: kui üksi, siis bioloogiaõpetajale iseloomulikult võssa, kui hulgakesi, siis kanuuga mööda Reiu jõge, lapsepõlvemaid Mustamäe ja Nõmme piiril meeldetuletavasse paika – Jõulumäele või Kurgja talumuuseumi maile.

“Ma tean seda, et üsna vähe käiakse Pärnumaal loodusmatkadel, aga üsna palju tahetakse käia ja see on eeskätt Pärnu linna i-punkti jutt, et inimesed läheksid meeleldi, aga pole kellegagi minna ega infot, kuhu minna,” tõdes Lekk. “Ma püüdsin seda tühimikku pisut vähendada.”

Trükist on võimalik saada Pärnu i-punktist, mõlemas Rüütli tänava raamatupoes, Jõulumäe tervise- ja Kabli looduskeskuses ning jagatakse mujalegi infopunktidesse.

http://www.parnupostimees.ee/220606/esileht/uudised/10065570.php

Uudiste arhiiv