Reis Kuramaale ehk kas naabrid on meist edukamad?

27.06.2006
Grupp pärnakaid, enamasti tervishoiutöötajatest pensionärid, võttis ette kolmepäevase reisi Lätimaale. Kui varem tehti sinna kaubareise, siis seekord läksime giidiga täisekskursioonile naabrite edusammudega tutvuma.


Reis oli igati huvitav. Teisel päeval jõudsime Ventspilsi, kus pidime ka ööbima. Olime rabatud selle linna heakorrast. Sadamalinn, mis oli rohkem kuurordi moodi kui meie kuurort. Rikkaliku rohelusega linn, korrastatud haljasalad, kõikjal lilled. Purskkaev, mis loob vikerkaare. Kõikjal pingid ja need polegi lõhutud.

Ventspilsi sõidu- ja kõnniteedel on kaunis kiviparkett. Uskumatu, aga igal pool. Meie kuuleme Pärnus tihti, kui palju miljoneid kulub teedele ja näiteks Rüütli tänavale. Kas Ventspilsis elavad siis miljardärid?

Isegi sadamakai oli seal kaunis, hooldatud ja haljastusega. Pärnusse tagasi jõudnult nägin, et Hansagümnaasiumi spordihalli ehitusplatsi eest olid maha raiutud kõik suured elupuud, üle 30 aasta vanad. Jälle vähem rohelust.

Ventspilsis jalutades naljatasime: ”Näed, siia haljasalale võiks bensiinijaama ehitada või tornelamu. Aga võib-olla müüks selle maalapi hoopis mõnele uusrikkale, las ehitab siia mõne kaheksakorruselise hoone, siin ongi liiga palju ”tühje haljasalasid“.“

Sõidu ajal oli mahti mõtiskleda. Jah, inimene on loodusele kõige kahjulikum olend maakeral. Ta on mõtlematu, lohakas, sageli ülbe, isegi kiuslik ja ahne.

Soovitame väga Pärnu linnavalitsusel sõita Ventspilsi. Esiteks on reis odavam kui Pariisi või Kanaaridele, teiseks on ajalugu ja kliima Eestiga sarnane. Ja on rohkem õppida.

http://www.parnupostimees.ee/270606/esileht/arvamus/10065594.php

Uudiste arhiiv