Reisija vastutuskindlustus on tema päästerõngas

30.06.2006
Enne reisile minekut tehakse enamasti kõik, et kaitsta oma tervist ja kaasa võetud vara. Sõlmitakse meditsiiniabi-, reisitõrke- ja pagasikindlustusega reisikindlustusleping. Vaktsineeritakse ennast ja lähedasi, reisil hoitakse kott lukus ja raha peidus jms. Arvatakse, et sellega saab riske vähendada.
Vähesed reisile minejad on mõelnud, et ka nemad ise võivad kahju tekitada. Sõltuvalt reisi sihtkohariigist ja seal kehtivatest seadustest võib see osutuda suuremaks riskiks kui reisija sinisilmselt arvab.
Pall aknasse, kes maksab?

Eriti suur on vastutuse risk neil, kes lähevad reisile koos lastega. Olukordades, kus täiskasvanu püüab käituda seaduskuulekalt ning hoiduda teiste varale ja tervisele kahju tegemast, võib laps mänguhoos seda siiski teha. Küllalt kergelt võib pall aknasse lennata, hotellimööbel määrduda, poevitriin katki minna. Samuti võivad lapsed mänguhoos teisi lapsi vigastada.

Äpardusi võib ette tulla ka täiskasvanutel. Võõras maa, võõras keel, võõrad kombed, seadmed ja tehnika loovad võimalusi midagi tuksi keerata ning seeläbi kellelegi kahju tekitada. Kahju tekitamisele järgneb vastutus. Vastutusest aga tuleneb kohustus kahju hüvitada.

Siin toimibki päästerõngana tsiviilvastutuskindlustus. Valides reisikindlustuse juurde kuuluva tsiviilvastutuskindlustuse kaitse, saab reisija oma õiguslikke riske vähendada. Tegemist on spetsiaalselt reisijatele mõeldud tsiviilvastutuskindlustusega. Lepingu sõlmimisel tuleb aga olla tähelepanelik, sest osa kindlustusseltse pakub vastutuskindlustuse asemel ainult õiguskaitsekindlustust. Viimane aga ei ole sageli piisav, et kõiki riske vältida.

Rahakotti asendab leping

Reisikindlustuse paketis pakutav tsiviilvastutuskindlustus on nn kaks-ühes võimalus, hõlmates nii õiguskaitset kui ka kahjude hüvitamist.

Tsiviilvastutuskindlustuse puhul kannab kindlustusfirma õigusabikulud, mis tehakse kindlustatu süütuse tõendamiseks, ja täidab kindlustatu asemel kohustuse hüvitada kahju, mille viimane on tekitanud kolmandale isikule.

Esimesena rakendub tsiviilvastutuskindlustuse õiguskaitse funktsioon. Sageli on kindlustatu vastu esitatud nõuded põhjendatud, kuid mõnikord võib nõue olla esitatud alusetult.

Kui on olemas tsiviilvastutuskindlustus, ei pea kindlustatu nõude esitajaga ise kirjavahetust pidama ja kohut käima, seda teeb kindlustusandja.

Vastutuskindlustuse teine ja sama oluline ülesanne on hüvitada kahju. Kahjuga seotud kulud võivad mõnikord olla üsna suured. Võib juhtuda, et ise kahju hüvitades peab kindlustatu pangast laenu võtma või oma vara müüma. Vastutuskindlustus on hea kaitsevahend, et ennetada kahju tekitamisest tulenevaid rahamuresid, sest kahjud hüvitab hüvitamispiiri ulatuses teie eest kindlustus.

Seega on reiskindlustuse paketis müüdav vastutuskindlustus parim võimalus vältida reisil tekkivaid õiguslikke riske. Alternatiiviks saab olla vaid paks rahakott, palju aega ja viitsimist kohtuuksi kulutada.

Kes tunneb, et tal raha ega ajaga priisata pole, sel soovitan küsida reisikindlustuse lepingu juurde alati ka tsiviilvastutuskindlustus.

Uudiste arhiiv