Märtin ja Duval tõstsid Fordi meeskonna MM-sarja liidriks

26.01.2004
Markko Märtini duell tiimikaaslase Francois Duvaliga Monte Carlo ralli 2. koha pärast lõppes eestlase võiduga, kahe piloodi pjedestaalile jõudmine tõstis Fordi meeskonna MM-sarja liidriks.
Kaks katset enne ralli lõppu juhtis Duval Märtini ees 6,7 sekundiga, liider Sebastien Loeb asus juba püüdmatus kauguses. Viimastel kihutamistel kasvatas 28-aastane eestlane edumaa 23-aastase belglase ees 7 sekundile.
«Oli uskumatult raske ralli, heidelda tuli lume, jää ja uduga,» ütles Märtin. «Monte Carlo tingimused on minu jaoks veel küllaltki tundmatud, teine koht ületas ootusi.»
Samas jäi ka väike okas rinda kriipima. «Olen seda nädalavahetust mõtetes palju läbi mänginud ja oma närve rikkunud,» märkis eestlane. «Reedel võinuksin peaaegu juhtima asuda, kuid laupäeval kaotasin udus liiga palju aega. Äkki peaksin rohkem porgandeid sööma!»
Laupäevane võistluspäev algas Märtinile üle kivide ja kändude, teine kiiruskatse langetas ta 2. kohalt neljandaks.

«Auto oli seadistatud kuiva ilma tarvis,» selgitas Fordi esinumber. «Kuid mägedes ootasid ees märjad teed, lisaks valitses nii tugev udu, et ma ei suutnud kurve korralikult läbida.»

Jäisel rajal tegi Märtini auto pirueti. «Veel mitmel korral oleks kihutamine äärepealt teelt väljasõiduga lõppenud,» täpustas ta. «See ehmatas tõsiselt ja tegi edasiseks ettevaatlikuks.»

Järgmisel kiiruskatsel libises Marcus Grönholmi auto jäiselt rajalt. Kuigi Märtingi eksis, tõusis ta soomlase ette kolmandaks.

«Sõitsime kivi otsa samas kohas, kus eelnevalt oli libastunud Carlos Sainz,» tõdes Märtin. «Auto riivas korraks kaljuseina, kuid erinevalt Sainzist jäi meil ratas alla.»

Ohtlike olukordadega tuli hiljemgi rinda pista. «Kuid nagu näete, oleme endiselt rivis,» võttis Märtin ränga päeva kokku. «Auto on töötanud hästi, homme tuleb ponnistada, et ka juht samal tasemel oleks.»

Pühapäevaks seadis Märtin endale ülesande võidelda tagasi teine koht. «Olen õnnelik, et kõik lõpuks läbi sai!» ütles ta pärast kahe kiiruskatse võitmist pjedestaalile tõustes. «See oli Fordile hea hooaja algus, peame samamoodi jätkama.»

Duval jõudis kolmanda kohani ka mullu Türgis ja Korsikal. «Olen rõõmus, et alustan aastat poodiumil,» ütles belglane. «Markko oli viimastel katsetel väga kiire, eelistasin jääda pigem kolmandaks, kui riskida kõigega ja katkestada.»
Läbi ajaloo noorima tehasetiimi sõitjana Inmarsati rallistaari auhinna saanud Duval kinnitas, et nautis nädalavahetust täiel rinnal. «Tingimused olid väga rasked, kuid just see mulle meeldiski,» nentis ta.

Fordi meeskonna direktor Malcolm Wilson jäi kahe mehe pjedestaalile jõudmisega väga rahule: «Suurepärane hooaja algus,» kiitis ta. «Markko laupäevased äpardused valmistasid väikese pettumuse, pärast üht ebaõnnestunud kiiruskatset hakkas ta kartma ja kaotas enesekindluse. Kuid teine koht oli tema jaoks väga hea tulemus.»

Duvali etteaste hindas tiimijuht «fantastiliseks». «Olen kindel, et varsti jõuab Francois ka etapivõiduni,» märkis Wilson.
Postimees

Uudiste arhiiv