Autoga välismaal sõites peab teadma kohalikke reegleid

18.07.2006
Võõras riigis autoga reisides tuleb tihti ette, et toredate elamuste kõrval võib ette tulla õnnetusi ja arusaamatusi. Nende vältimiseks peaks reisija endale selgeks tegema oma õigused ja kohustused.
Välisriigis peaks autoroolis olema inimene, kel on piisavalt juhtimiskogemust. Võõras ümbrus, liiklusmärkide lugemine, kaardi järgimine, õige sõidustiili valimine ja kohaliku liikluskultuuri tundmaõppimine nõuab kogemusi, et autojuhtimine ei nõuaks kogu tähelepanu.

Alati tuleb endale selgeks teha antud riigis lubatud maksimumkiirus. Näiteks Poolas on kiirus linnas 60 km/h, väljaspool linna 90 km/h ja olenevalt kiirteedest 110–130 km/h. Kuigi poolakad on osavad autojuhid ja üldine liiklusvoog on linnades sageli kiirem, ei päästa see vabandus politseiga asju ajades.

Kindlasti tuleb järele uurida, missugune alkoholi määr on autorooli istudes riigis lubatud. See on vajalik selleks, et näiteks klaas veini ei lõpeks kuumal suvepäeval juhtimisõiguse äravõtmisega, mis võib koju tagasi pöördumise keeruliseks muuta.

Hoidu varguste eest

Kui reisi jooksul sõidetakse läbi mitme riigi, on vaja endale aru anda, mis on lubatud ühes, ei pruugi olla aktsepteeritav teises kohas. Riikides, kus on lubatud vaid kainetel rooli istuda, on pisimagi rikkumise juures raskendav asjaolu, kui alkoholisisaldus veres on vaid 0,02 promilli.

Lukustage autouksed isegi sõidu ajal. Eriti Lõuna- ja Lääne-Euroopas on levimas vargusliik, kus valgusfoori taga oodates tõmmatakse sõiduki uks lahti ja krabatakse kaasa, mis vähegi käeulatusse jääb.

Kui minna kellelegi tee peal appi, võtke oma auto võtmed kindlasti kaasa, lukustage autouksed ja võtke kindlasti kaasa mobiil. Kui tegu on tõelise õnnetusega, saate abi kutsuda, ning kui tegu on lavastatud õnnetusega, olete kaitstud autovarguse eest.

Kui tunnete end väsinult, otsige kohe majutuskoht, kus saate end välja puhata. Suurtel magistraalidel võib iseäranis öine sõitmine muutuda üksluiseks, aga isegi hetkelise uinumisega ei ohusta te mitte ainult enda, vaid ka teiste liiklejate elusid.

Kindlustus on hädavajalik

Makske ära vanad võlad. Välismaalased, kes jätavad maksmata oma liiklustrahvid, satuvad esimeses järjekorras musta nimekirja. Tulles aastaid hiljem samasse riiki, võite arvestada, et teie reis on selleks korraks rikutud.

Kuni kohtuistungini tuleb teil ilmselt oodata kinnipidamisasutuses ja kuna eelmisel korral on eiratud määratud karistust, võib eeldada karmi rahatrahvi, juhtimisõiguse äravõtmist aastateks ning vahel ka reaalselt vanglakaristust.

Tehke endale kindlasti reisikindlustus. Millegipärast levib arusaamine, et kui reisida autoga, siis see polekski nagu päris reisimine, kuid autodele ja sõidudokumentidele on piiriületusel kindlad nõuded. Suur abi võib olla nii Euroopa ravikindlustuskaardist kui ka reisikindlustusest.

Tehke selgeks ja kirjutage üles kõik oletatavad hädaabinumbrid. Igas riigis on enamasti tuletõrjel, politseil, kiirabil lühinumbrid, kuid need on kahjuks riigiti erinevad.



http://www.postimees.ee/180706/lisad/suvi/209728.php

Uudiste arhiiv