Hääletades Eestile ring peale

19.07.2006
Praegu reisib Eestimaa teedel rohkelt hääletajaid, kes hääletavad lausa võidu peale.

Paljud inimesed pelgavad tee ääres hääletada ning palju on ka neid, kes pelgavad hääletajaid auto peale võtta. Helen Käärik (20) ja Tarvo Hiiemaa (20) on kaks hakkajat noort inimest, kes ühe paarina 25-st võtavad osa Tartu üliõpilaste looduskaitseringi korraldatavast üle-eestilisest hääletamisvõistlusest “Kas tunned maad VI”.
Tartus geograafiat tudeeriv Helen ja Tallinnas geodeesiat õppiv Tarvo on pöidlaküüdis juba päris kogenud tegijad. Helen on hääletades käinud Lätis ja Poolas, rääkimata pidevast Eesti avastamisest. Tarvo on siiani piirdunud vaid Eestis seiklemisega. “Ega niimoodi välismaale eriti ei tõmbagi. Võib-olla siis, kui Eesti ennast ammendab, vaatan, mis saab,” ütleb Helen. “Aga seda ei juhtu vist niipea,” lisab Tarvo.


Mõlemad tunnistavad, et tegelikult saab hääletades auto peale suhteliselt kergesti: “Ega me eriti üle 20 minuti ootama pole pidanud, ainult täna oleme kehva koha valinud ja nii juba poolteist tundi ühes kohas passinud,” räägib Helen, kui me oma auto Vasalemma kandis kinni peame.

Erinevad inimesed

Heleni arvestuse kohaselt on stardist kuni eilseni sõidetud juba ligemale 20 autoga. “Need inimesed, kes auto peale võtavad, on üldiselt toredad. Üks metsaülem tegi meie pärast veel tohutult suure ringi, et meid sihtkohta viia,” sõnab Helen. Samas on mõlema võistleja sõnul palju ka selliseid inimesi, kes on ise varem aktiivselt hääletanud ning võtnud endale südameasjaks kõiki hääletajaid aidata. “Sillamäel võtsid meid peale vene keelt kõnelevad inimesed. Väga raske oli midagi aru saada, aga õnneks kuskile ära ei eksinud,” räägib Tarvo.
Tallinna-Narva maanteel satuti istuma ühte luksusautosse ning vapraid hääletajaid ei võtnud südame alt õõnsaks ka see, kui spidomeeter näitas 165. “Palju jubedam oli see, kui sattusime auto peale, mille juht oli purjus ja kõrvalistuja oli veel vindisem – nad ei saanud mitte millestki aru. Õnneks sõitsime nendega ainult lühikese jupi,” räägib Helen. “Meid võttis auto peale ka üks vahva naine, kes oli oma mehega just tänu hääletamisele viis aastat tagasi kokku saanud.” Heleni sõnul on teda võetud ka politsei- ja kiirabiauto peale.
Mõlema sõnul on hääletamine hea, kiire ja odav reisimisvõimalus. Sellest annab tunnistust kas või asjaolu, et kahe päeva jooksul on kummalgi kulunud vaid 27 krooni, kuigi maha on sõidetud sadu kilomeetreid. Hääletajad pätte ja kaabakaid ei karda, kuigi Helen tunnistab, et igaks juhuks on kaasas pipragaas. Seni pole seda kasutama pidanud. “Mõned autojuhid teevad mõnikord halba nalja ja küsivad, et mis siis saaks, kui nad oleks vargad ja viiks meid metsa.”
Hääletajapaar tunnistab, et ehkki Eestis on palju ringi käidud, on ikka veel põnevaid kohti, mida avastada. Tarvo ütleb, et Iisaku kant on väga ilus ning sinna võiks lausa mitmeks päevaks jääda. “Roela mõisa tahtsime ka kiigata, mingit eramaa silti seal polnud, aga ühtäkki kargasid mingid mehed meile turja ja kupatasid meid just oma “eramaa” jutuga minema,” räägib Helen veel huvitavatest juhtumitest.
Kohtumise lõppedes aitame rõõmsameelsetel hääletajatel veidikenegi jalavaeva vähendada, kuna teekond on pikk ja õhtuks loodetakse jõuda Saaremaale, et sealt siis varsti, pöial püsti, edasi liikuda.



http://www.epl.ee/artikkel_326396.html

Uudiste arhiiv