Noored tähtsustavad reisimist

24.07.2006
Viljandi noored Rait Märtin (18), Triin Kiisa (17) ja Loone Vilumaa (14) reisivad nii palju kui vähegi võimalik. Plaanis on külastada kaugemaidki riike.


Kõigile kolmele meeldib reisida nii Eestis kui välismaal. «Inimesed võiksid panna rohkem rõhku Eestis reisimisele ja seda tähtsustada,» arvab Rait. Tema meelest on Eesti ilusaid kohti täis.


Ometi on noored palju välismaal käinud. Kolme peale kokku on nad külastanud 19 riiki. Nende hulka kuulub enamik Euroopa riike, lisaks Egiptus ja Tai.

Laiendab silmaringi

Põhjuseid reisida on palju. «See on põnev ja laiendab silmaringi. Saab igapäevamuredest puhata,» kommenteerib Triin.

Loone leiab siiski ka negatiivset: «Tavaliselt me käime nii palju ringi, et jalad jäävad valusaks, kuid kokkuvõttes on asi seda väärt.»

Raiti meelest on reisil olles mõttekas vaadata nii palju ringi kui vähegi võimalik. «Parem on teha endale ise marsruut ja mitte kasutada valmisreise, sest seal käib kõik kellaaja järgi,» arvab ta.

Triin ja Loone käivad välismaal aastas vähemalt korra, Rait kaks korda. «Aga Eestis reisime emaga terve suve ringi,» täpsustab Triin. Parema meelega käiks ta välismaal, sest seal on teistsugused inimesed ja rohkem seiklusi.

«Näiteks Leedus Palangas kohtasime sõbrannaga poisse, kes olid nõus meid Eestisse tooma, kuid ohutuse pärast keeldusime,» jutustab Triin. Endalegi arusaamatuks jääval põhjusel meeldib Raitile rohkem Eestis reisida, olgugi et võrreldes tüdrukutega on ta külastanud hulga rohkem riike.

Pakkimisega noored reisile minnes ei liialda. Asju võtavad nad täpselt nii palju kui vaja. Triinul läheb reisikotti esmajoones hambahari, Rait ei jäta maha ujumisriideid, sest talle meeldib ujuda, ning Loone võtab alati kaasa CD-pleieri, mis peaks aitama pikki bussisõite lühemaks muuta. Triin peab tunnistama, et mitte iga kord pole ta reisinud väikse pagasiga, seda teeb ta alles nüüd ema eeskujul.

Kaunid mälestused

Raitile meeldis kõige rohkem Taanis. «Käisin seal, kui olin päris väike. Mulle meeldis väga Legoland.»

Teistel soovitab ta kindlasti käia Poolas. «Kui kohale jõuate, siis näete ise, miks,» räägib poiss muiates.

Triin on vaimustuses Palangast Leedus. Tema meelest peaksid kõik noored korra elus sinna minema. «Palanga on turistide linn, kus on kogu aeg peod ja palju kenasid julgeid poisse,» ütleb ta.

Kõige rohkem meeldis Triinule siiski reis Slovakkiasse. «Seal on ilusad kõrged mäed. Seisime ühe otsas ja pilved olid meist allpool,» meenutab tüdruk.

Loone meeldejäävaim reis oli Itaaliasse. Ta soovitab teistelgi sinna minna. «Itaalias on kõik nii teistsugune, kas või elukombed,» selgitab ta.

Huvitavatest ja naljakatest juhtumistest noortel reisidel puudu ei tule. Rait rääkis, kuidas Egiptuses tegid koristajad hotellituppa rätikutest loomade kujukesi. «Lausa põnev oli minna ruumi ja vaadata, mis seal seekord on.» Päris algul, kui nad jootraha ei andnud, oli voodis padjal ootamas kurja olekuga rätikust mees, kelle pea peal oli püsti pastakas. «Järgmistel kordadel andsime jootraha ja kõik oli korras,» lausub Rait.

Piiksuv sirkel

Loonele meenub juhtum Hollandi tollipunktis. «Aparaat hakkas minu koti peale piiksuma ja ei suudetud tuvastada, mille peale.» Kui ta oli koti ette näidanud, selgus, et see oli kõigest sirkel.

Noortel on tehtud plaanid järgmistekski reisideks. Juba sellel suvel tahab Loone minna Rootsi, Triin Leetu ja Rait Austriasse. «Ma tahan elu jooksul väga palju reisida,» räägib Triin õhinaga. «Ma pole lennukiga lennanudki, aga tahaks.»

Kõik kolm soovitavad noortel reisida nii palju kui vähegi võimalik ja igal pool. «Mida kaugem riik, seda pikemaks ajaks minge,» lisab Triin.

UNISTUSED

Raiti unistus on minna jahiga reisile ning riik, mida ta kindlasti veel külastaks, on Peruu. Loone tahab käia Ameerikas ja Triin ihkab Egiptusesse.


http://www.sakala.ajaleht.ee/240706/esileht/artiklid/5021951.php

Uudiste arhiiv