Põhja-Tallinn saab kevadeks hiiglasliku õhupalli

26.07.2006
Inglismaalt saabuv õhupall viib ühekorraga vaadet nautima 20–30 inimest.

Tuleva aasta kevadest hakkab Linnahalli Statoili tankla tagant inimesi 120 meetri kõrgusele õhuvalda lennutama HiFlyeri- nimeline õhupall.
“Minu teada on see põhjamaades ainulaadne. Mõeldud oleks see nii külastajatele kui ka oma inimestele,” kinnitas Põhja-Tallinna vanema asetäitja Jüri Jõgeva. Jõgeva arvates paistavad linna kohal kõlkudes hästi kätte nii meri kui ka vanalinn. “Pole vaja tornidesse ronida, vähem jalavaeva sarnase vaate eest,” selgitas ta.
Õhupallile operaatori leidmiseks kuulutas linnaosa välja avaliku konkursi, mille võitis AS Lennulaev, kes oli ka ainuke tingimustele vastav pakkuja. Firma esindajad ise jäid projektist kõneledes napisõnaliseks. “Selleks, et sündmustest mitte ette rutata, ootame siiski ära kuu-päeva, kui üürileping on sõlmitud. Seejärel jagame sellel teemal informatsiooni planeeritava projekti kohta,” sõnas AS-i Lennulaev juhatuse liige Sigre Luts.


HiFlyeri nime kandev 22-meetrise läbimõõduga õhupall tuuakse kohale Inglismaalt ning kogu projekt läheb maksma ligikaudu 20 miljonit krooni.
Pall tõuseb 150 meetri kõrgusele, inimesi sõidutav gondel jääb aga 120 meetri kõrgusele. Kõrguse saavutamiseks kulub 3-4 minutit ning korraga võetakse peale 20 kuni 30 inimest. Atraktsiooni hoiab maa küljes tross, mis on kinnitatud 10-meetrise diameetriga betoonaluse külge.
Pall tuleb Inglismaalt
Lisaks vaateplatvormile on õhupall ka reklaamikandja. Pinda, mida kuulutuste alla panna, on ligi 1000 ruutmeetrit.
Jüri Jõgeva hinnangul õhupallile ühte püsireklaamijat ei teki. “Pole plaanis seda mõne firma järgi nimetada. HiFlyerist ei saa järgmist Saku suurhalli või Coca-Cola Plazat.”
Õhulaeva sadamaks saavale kinnistule Põhja puiestee 33 A on plaanis rajada ka tualetid, pakihoidla, suveniiripood ja karastusjookide müügipunkt. Teenusena pakutakse ka pildistamisvõimalust. Palli ja inimeste turvalisuse huvides on territoorium aiaga piiratud ning ööpäev läbi valve all. Kinnistu asub Linnahalli Statoili taga ning praegu on seal asfaltiga kaetud parkimisplats. Kuna rendileping allkirjastatakse alles septembris, siis sel aastal seda veel kasutada ei saa. Jõgeva arvates võib pall töökorda saada aprilliks või maiks 2007. aastal.


http://www.epl.ee/artikkel_326987.html

Uudiste arhiiv