Vahemere ääres kimbutavad turiste meduusid

09.08.2006
Tuhanded Vahemere ääres puhkajad on saanud kõrvetada meduusidelt, kes on hiiglaslike parvedena hõivanud kaldaäärse mere. Mõned Hispaania rannad on seetõttu juba suletud, samuti on meduuside massinvasioonist teatanud Põhja-Aafrika riigid ning Sitsiilia, vahendab BBC.
Alates suve algusest on meduusidelt kõrvetada saanud vähemalt 30 000 inimest. Merebioloogide sõnul on loomade kogunemise ranniku äärde põhjustanud soe ja kuiv suveilm.


Francesc Peters Barcelona mereteaduse instituudist sõnas BBC-le, et rannikuvesi on tänavu kuuma ilma tõttu tavalisest soojem ning jõgede vähenenud sissevoolu tõttu ka soolasem. See põhjustab avamere vee, milles meduusid harilikult elavad, uhtumise kaldale lähemale.

Peters lisas, et globaalne kliimasoojenemine võib edaspidi põhjustada sellise nähtuse sagenemist.


Samuti nimetas ta meduusipopulatsiooni järsu suurenemise põhjusena liigset kalapüüki, mis vähendab meduusidest toituvate ja nendega toidu pärast konkureerivate kalaliikide arvu.


Vahemere meduusid, kes koosnevad 95% ulatuses veest, ei kõrveta surmavalt ega tekita tõsiseid vigastusi, küll võib mõnedel inimestel esineda kõrvetuse suhtes allergiline reaktsioon.

http://www.epl.ee/?artikkel=350371

Uudiste arhiiv