Valmis Haanja turismitee

26.08.2006
Sel kuul valmis Kagu teedevalitsuse ja Haanja vallavalitsuse ühisprojekti raames Ruusmäed ja Kuklase küla ühendav neljakilomeetrine mustkattega teelõik, mis võimaldab senisest hõlpsamalt Võrust Riiga jõuda. Ühtlasi sai sellega valmis Haanja turismitee.
Projekti maksumus oli ligi 4,5 miljonit krooni. ELi fondidest saadi ligi kolm miljonit krooni, lõviosa kaasfinantseerimisest jäi Põlva teedevalitsuse, väiksem osa Haanja vallavalitsuse kanda. Töid tegi AS Põlva Teed.

Haanja vallavanema Juri Gotmansi sõnul on Ruusmäe-Kuklase lõigu kaudu Riiga kõige lühem tee. „See oli Haanja-Riia marsruudil ainuke Nõukogude ajast jäänud kruusakattega teelõik. Kuni piiride taastamiseni oli Haanjast Riiga kõige otsem tee Ruusmäe ja Luutsniku kaudu, praegu on lähim piiripunkt Haanjast Riia poole minnes Murati,” selgitas ta.

Gotmans usub, et uuendatud teelõigu valmimine aitab Haanjamaal veelgi turismi elavdada. „Tee on looduslikult kaunis kohas ja alates Muratist ehk Eesti piirist kuni Haanjani pikitud huvitavate objektidega, alustades Rogosi mõisast ja Plaani kirikust ning lõpetades Suure Munamäega. Nii et turistil on, mida vaadata,” lausus ta.

Mõistagi võtab veidi aega, enne kui võimalus hõlpsamalt Haanjast Riiga või vastupidises suunas liikuda autojuhtide teadvuses kinnistub. „Kohalikud inimesed juba kasutavad seda teelõiku aktiivselt. Kui tee musta kattega teena ka kaardile kantakse, on see sõnum turistidele, et neil on mugavam Haanjasse sõita,” ütles vallavanem.

Toetuse ELi Interreg IIIB programmist tagas projekti omapära. „Koostöö Läti ja Eesti vahel on ilmselge. Projekti eesmärgiks oli turismimajanduse elavdamine piiriäärsetel aladel ning kohalike elanike elukvaliteedi parandamine,” sõnas Gotmans.


http://www.vorumaateataja.ee/?a=uudised&b=4875

Uudiste arhiiv