Narva-Jõesuu sanatoorium saab välibasseini

26.08.2006
Narva-Jõesuu sanatooriumis avatakse järgmisel nädalal lahtise taeva alla rajatud bassein.

Sanatooriumi renoveerimisse on investeeritud umbkaudu 16 miljonit krooni: peale uue basseini ehitamise on remonditud tube, uuendatud küttesüsteemi ning laiendatud ilusalongi ruume ja võimalusi.
Sanatooriumi kliendid käivad basseinis suplemas juba praegu, tulevast nädalast on see võimalus kõigil. Veekogu pikkus on 14,6, laius 8 ja sügavus 1,35 meetrit. Vett (tegemist pole mereveega) puhastatakse ja töödeldakse enne basseini jõudmist eriseadmetes ning see on 24-26 kraadi soe.

"Inimestele tänavalt" maksab neli tundi basseini kasutamist 180 krooni. Selle raha eest antakse külastajale rätik ja jook, tema kasutuses on ka puhkeala koos duši, rannatoolide ja pinkidega. Lisatasu eest võib käia solaariumis, kosmeetikakabinetis, baaris või kasutada muid teenuseid.

Sanatooriumi direktor Tarmo Lindmaa arvab, et basseini ja puhkeala hakatakse aktiivsemalt külastama kevadel esimeste päikeseliste päevade aegu, kui rannas on veel külm, kuid päikest võtta ja supelda juba tahaks.

Mõned Eesti arhitektid on juba uuendusi kritiseerinud, sest nende arvates rikuvad nii basseini lükandkatus kui ka uued piirded vaadet sanatooriumi peahoone fassaadile. Hoone ehitati 1961. aastal 1938. aasta originaalprojekti järgi ja on praegu tunnistatud arhitektuuri mälestusmärgiks.

Lindmaa leiab, et midagi hullu lahti pole, sest muudatustega pole fassaadi otseselt puudutatud ja basseini katus pole kogu aeg peal. Mis aga piiretesse puutub, siis need on territooriumil puhtuse ja korra tagamiseks lihtsalt hädavajalikud.

Üht uut vaheseina basseini kõrval kujundab praegu Tallinna kunstnik Valli Lember-Bogatkina. Nimelt tema tegi 1962. aastal fassaadile graafilise joonistuse ja kaunistas aknaklaasid. Sellest ajast täiendavad need elemendid harmooniliselt unikaalse hoone välisilmet ja on muutunud selle lahutamatuks osaks.

Lember-Bogatkina nimetab seda, et talle 44 aastat hiljem anti võimalus sanatooriumi fassaadi kujundamist jätkata, suureks vedamiseks. Mis basseini puutub, siis kunstniku arvates ei riku lükandkatus kokkupanduna midagi, veelgi enam – uus helesinine veesilm pigem täiendab üldilmet. Avatuna mõjub plastkonstruktsioon muidugi võõrkehana.



http://www.pohjarannik.ee/modules.php?name=News&file=article&sid=3556

Uudiste arhiiv