Eestlane veedab talvepuhkuse endiselt päikeserandadel

27.10.2006
Eestlased eelistavad talvepuhkuse ajal päikest ja paljud pered veedavad puhkuse aastaid ühes ja samas paigas.
Reisikorraldajate sõnul on meie kliima põhjuseks, miks valdav osa eestlasi talvel soojust ja päikest kõrgelt hindab. Samuti on pea sajaprotsendilise päiksegarantiiga paikadesse tänu otselendudele lihtne pääseda ja hinnad kahes suuremas lemmiksihtkohas – Egiptuses ja Kanaaridel – eestlastele vastuvõetavad.

Selged lemmikud

Samas täheldavad kõik suuremad reisikorraldajad üksikturistide arvu kasvu ning huvi tõeliselt eksootiliste ja kaugete maade vastu. Selle üheks põhjuseks on asjaolu, et suured reisihuvilised on jõudnud lähiümbruse juba läbi käia ja otsivad uusi elamusi, ka on reisikogemused teinud eestlased julgemaks ja iseseisvamaks. Kui veel mõned aastad tagasi kardeti keeleprobleeme ning klientidele oli väga oluline eestikeelse esindaja ja eestikeelsete ekskursioonide toimumine sihtkohas, siis nüüd on see muutunud teisejärguliseks.

Kolmandaks on eestlased jõukamaks saanud ja see on andnud võimaluse tegeleda järjest huvitavamate hobide ja harrastustega, millele otsitakse rakendusvõimalusi kodust kaugemal. Nii on järjest populaarsemad golfi-, surfi-, sukeldumis- ja isegi fotograafiareisid.

Reisikorraldusfirma Horizon Travel müügijuht Anneli Neudorf ütleb, et aastaid on nende pakutavatest sihtkohtadest olnud kõige populaarsemad Kanaari saared ning ka tänavu lennatakse kuni kevadeni nii Gran Canariale kui ka Tenerifele iga nädal. Neudorf paneb Kanaaride populaarsuse läheduse ja tõepoolest tagatud soojuse arvele.

Eksootilistest sihtkohtadest tõmbab eestlasi Araabia Ühendemiraatidesse ja Taisse, kuhu läheb igal talvel palju rahvast. «Ent ka Sri Lanka ja Malediivid on minev kaup. Uutest menukatest kohtadest väärib märkimist Kuuba,» toob Neudorf näiteid. Tõelise eksootika otsijatele soovitab ta aga Lääne-Aafrikas asuvat Gambiat.

Eksootika võlub

TopToursi tegevjuht Sabry Ibrahim möönab, et tänu otsereisidele, garanteeritud päikesele ja odavusele on grupireiside seas eestlaste suurim lemmik endiselt Egiptus – Sharm el Sheik ja Hurghada.

Selle sügis-talve uudisena pakutakse otselendu Luxorisse, mis kombineeritult puhkusega Hurghadas on samuti suurt huvi äratanud. Uus on ka Helsingist algav Kristina Regina reis Lääne-Aafrikasse.

Domina World Traveli turundusjuhi Helen Sauli hinnangul kasvab aga järjest eestlaste nõudlus eksootiliste ja kaugete maade järele.

«Kui veel aasta-paar tagasi oli trendikas käia Tais ja Malaisias, siis nüüd on rahvast lisaks nendele riikidele hakanud järjest enam huvitama Lõuna-Ameerika: Brasiilia, Trinidad ja Tobago, Kariibi mere saared Kuuba, Jamaica ning Aafrika – Keenia, Namiibia, Etioopia,» ütleb Saul.

Samuti jätkub huvilisi eksklusiivsete ja kallite puhkusepiirkondade nagu Tahiti, Malediivid ja Hawaii reisidele. Sauli on veendunud, et populaarseks kujuneb ka rannapuhkus Indias Goas, kuhu viiakse märtsis mitu gruppi.

Saulgi möönab, et juba mitu hooaega järjest on eestlaste igatalvised sihtkohad Egiptus ja Kanaari saared ning need jäävad ilmselt igaveseks eestlaste otsereiside sihtkohaks number üks. «Kindlasti kogub populaarsust ka kiiresti arenev ja kasvav Dubai, kuhu kliendid üha uuesti tagasi lähevad,» tõdeb Saul.

Suusareise korraldava Alpiexpressi reisikonsultandi Tiina Kipperi sõnul pakuvad nemad talveks suusareise igale maitsele. «Näiteks Davos on tõeliselt glamuurne mäesuusatamise koht, kuid seal on ka väga head murdmaarajad – meiegi suusakuulsused on seal nii laagris kui võistlemas käinud.

Austrias asuva Schladmingi võlu seisneb aga selles, et see paikneb lennujaama lähedal ja on väga mitmekesiste võimalustega.» Schladmingis on sel talvel naistele mõeldud eripakkumine Lady’s Week, mis tähendab, et reisi eest peavad maksma kolm ja neljas võib tasuta kaasa sõita.

Kipperi sõnul on pikalt eestlaste lemmikud olnud Itaalia-Šveitsi piiril asuv Cervinia, kus on kõrged mäed ja lumekindlus, Ischgl Austrias ja Dolomiitide pärl Val Gardena org.

Popid jõuluturud

Kes rohkem päikest ja melu armastavad, võiksid Kipperi soovitusel minna Andorrasse. «Kui varem on olnud nii, et algul linna šoppama ja seejärel istutakse ummikus, et mäele jõuda, pakume meie vastupidist varianti – algul mäele ja õhtul linna meelt lahutama.»

Reisibüroo Mainor Meelis pakub suusareisi Lõuna-Hispaaniasse Andaluusia mäestikus asuvasse Sierra Nevadasse (hispaania keeles «lumised mäed»). Vaid kahetunnise autosõidu kaugusel Costa del Soli liivarandadest on suurepärased mäed, mis avatud suusatamiseks koguni viis kuud aastas. Nevada kõrgeim tipp Mulhacen (3481 m) on kõrgeim kogu Hispaanias ja ühtlasi Euroopa lõunapoolseim suusakuurort.

Reisfirma Kaleva Travel tegevdirektor Merike Hallik ütleb oma kogemuse põhjal, et järjest kasvab ka nende eestlaste hulk, kes võtavad talve hakul ette ostureise Euroopa jõuluturgudele. «Tean omast käest, et lisaks Berliini, Praha või mõne teise jõuluturu meeleolu-elamusele leian sealt ka vajalikud kingitused kõige kiiremini,» ütleb ta.

Talvist kargust ja jõuluilu pakkuv reisikorraldaja Germalo Reisid müüb juba kümnendat aastat edukalt Lapimaa reise, mille üheks tähthetkeks on kahtlemata külaskäik ehtsa jõuluvana juurde.

«Ent täiesti välja on müüdud ka Tai, USA, India, Mehhiko ja Peruu ringreisid,» tõdeb tegevjuht Marianne Kaldas.

Vastukaaluks keskmisest kallimatele suusareisidele Lääne-ja Kesk-Euroopas pakub Germalo soodsaid suusareise Slovakkiasse kuni märtsi keskpaigani välja ning need meeldivad eriti õpilastele ja tudengitele.


http://www.postimees.ee/271006/esileht/olulised_teemad/tarbija24/reis/225461.php?r

Uudiste arhiiv