Majutusasutuste laienemine vähendas Viljandis nende täitumust

09.11.2006
Selle aasta esimesel kaheksal kuul oli Viljandimaa majutusasutuste täitumus väiksem kui mullu ja jäi allapoole tasuvuspiiriks peetavat 30 protsenti.


Et Viljandi turismiinfopunkti töötajate sõnul pole turistide arvu kahanemist märgata, vaid neid tuleb endiselt juurde, on täitumuse vähenemise taga ilmselt majutusepakkujate hoogne laienemine.

Statistikaameti andmetel oli tänavu augustis Viljandimaal 27 majutusasutust ehk seitsme võrra rohkem kui mullu. Voodikohti tuli juurde 62 ning nende arvuks märgib amet 321.

Kui võtta siia kõrvale täitumuse vähenemist näitavad arvud, ei tundugi olukord esmapilgul hull. Aasta esimese kaheksa kuuga oli tubade täitumus maakonna majutusasutustes keskmiselt 28,2 protsenti ehk ligi neli protsenti väiksem kui mullu samal ajal. Voodikohtade täitumus kahanes veidi vähem: 28 protsendilt 25,9-le ehk 2,1 protsenti.

Võrreldes majutusasutuste endi ja nende voodikohtade juurdekasvuga, mis olid 35 ja 24 protsenti, on täitumuse vähenemine marginaalne. Eriti kui arvestada, et ka Eestis tervikuna on tubade täitumus kahe protsendi võrra langenud, jõudes 46,7 protsendini.

Ohtlik on Viljandimaa puhul see, et siinne keskmine täitumus jääb aasta kokkuvõttes juba märgatavalt alla 30 protsendi, mis on rusikareegli järgi majutuskoha pidamisel tasuvuse piir.

«Kui ettevõttel on täitumusprotsent vähemalt 30, pole veel häda midagi,» arvas Peetrimõisa Villa Spa Hotelli juhataja Anu-Liis Johannes. «Muidu tuleb aga putka kinni panna või midagi kiiresti ette võtta.»

Lisandujaid veel

Muret tekitavatele arvudele vaatamata ei paista ööbimiskohtade sulgemist kusagilt, neid tuleb hoopis juurde. Avamist ootab näiteks Männimäe külalistemaja mitmekümne kohaga juurdeehitis ning ehitusjärgus on Aasa külalistemaja Viljandi järve ääres.

«Keegi viimasel ajal suisa kurtnud küll pole,» ei olnud majutajate halvast käekäigust teavet ka Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse Viljandi turismiinfokeskuse infokonsultandil Angela Arul. «Pigem on turistid meilt ööbimist senisest enam küsinud. Varem taheti rohkem seda teada, kuhu minna ja mida ette võtta.»

Vastupidi Statistikaametile näitavad mõne majutusettevõtte andmed olukorra paranemist.

Hotelli Centrum täitumus on juhataja Tiina Maisa jutu järgi kasvanud mullu sama ajaga võrreldes seitse-kaheksa protsenti ja ka Peetrimõisa Villale on Anu-Liis Johannese sõnul ööbijaid rohkem juurde tulnud kui voodikohti. Centrumi täitumus jäi eelmise aasta kokkuvõttes 35 protsendi kanti. Kui suur see spaahotellil on, ei nõustunud Johannes avaldama.

«Meid ei saa teiste majutusettevõtetega päris hästi võrrelda, sest majutus on vaid üks osa meie pakutavast puhkusest,» lausus Johannes. «Ainult majutusele rõhudes ei jää sellises geograafilises punktis nagu Viljandi kauaks ellu. Püsimiseks tuleb kõvasti tööd teha.»

Eestlaste osa suureneb

Väiksemate ööbimiskohtade omanikud küll erilise kliendiküllusega kiidelda ei saa, kuid olukorra otsest halvemuse poole pööramist pole nad samuti täheldanud.

«Meil läheb majandamine vana rida, ainult sihtgrupid on muutunud,» rääkis Viiratsi vallas Kõrgemäe turismitalu pidav Ivar Seidla. «Välismaalasi on tunduvalt vähemaks jäänud ja eestlaste endi liikumist on rohkem märgata.»

Välisturistide osa kahanemist on täheldanud ka Tiina Maisa, Anu-Liis Johannes ja Viljandi külalistemaja Alice omanik Koit Kissa.

«Soomlaste asemele asusid siseturistid, aga ju siis ei tulnud neid nii palju, kui välismaalasi ära jäi,» arvas Kissa, kuuldes maakonna majutusasutuste madalast täitumusest. «Soomlasi on kogu Eestis vähemaks jäänud, ilmselt on kõik soovijad siin juba kolm-neli tiiru ära teinud.»

Ehkki 30-protsendilist täitumust pidas Kissa aasta kokkuvõttes päris heaks, tunnistas ta, et allpool seda läheb toimetulek riskantseks.

August läks plussi

«Kulud ju üha tõusevad ja eks kliente oleks juurde tarvis,» sõnas ta. «Neid tuleb peamiselt üritustega: nii kui midagi linnas tehakse, on seis hea. Aga meie oleme liiga väikesed, et ise midagi korraldada.»

Täitumuse statistikat kuude kaupa vaadates on näha ka üht positiivset märki. Kui kõigil kuudel, välja arvatud sama taset hoidnud mais, on tubade täitumus mullusega võrreldes vähenenud, siis vaatlusaluse perioodi viimasel kuul augustis suurenes see kaheksa protsenti. Voodikohtade täitumus kasvas nagu ikka veidi vähem, kuue protsendi võrra.

Seda, et augustis oli Viljandit väisanud turiste keskmisest enam, pandi tähele ka Viljandi turismiinfopunktis.


http://www.sakala.ajaleht.ee/091106/esileht/5023476.php

Uudiste arhiiv