Vanameister Evald Okase teoste oksjon Ammende Villas 25.novembril 2006.a.

20.11.2006
Pärnus Ammende villas toimub 25.novembril kell 17.00 Evald Okase (s. 28. 11. 1915) teoste oksjon. Esitletakse vanameistri 17 teost (6 maali ja 11 graafilist lehte) erinevatest loominguperioodidest 1960. aastaist kuni aastani 2005. Oksjon on unikaalne, kuna kunstnik ei müü meeleldi varasemate aastakümnete teoseid, hoides neid omanimelisele muuseumile Haapsalus.

Evald Okas on Eesti kaasaegse kunsti suurimaid legende. Ka täna veel loominguliselt aktiivne meister alustas kunstnikuna 1930. aastail. Ta lõpetas Tallinnas Riigi Kunsttööstuskooli 1937. dekoratiivmaali erialal, astus edasi õppima Riigi Kõrgemas Kunstikoolis ning lõpetas selle 1941 maalijana. Mobiliseerituna Punaarmeesse, kuulus ta Jaroslavli eesti kunstnike kollektiivi. Naasnud Eestisse asus ta tööle Eesti Kunstiakadeemia õppejõuna, ta on olnud Akadeemia kauaaegsemaid professoreid, alates 1993 emeriitprofessor. Evald Okas on pälvinud mitmeid aunimetusi ning tähelepanu erinevate poliitiliste režiimide ajal läbi aastakümnete. Nõukogude Liidu Kunstide Akadeemia akadeemiku tiitel võimaldas talle arvukaid välisreise aastail, mil riigipiirid olid nõukogude impeeriumi tavakodanikule suletud. Ta on Eesti Kunstnike Liidu ja Firenze Kunstide Akadeemia auliige. Evald Okas on tänini üks produktiivsemaid ja laialdasema publikumenuga kunstnikke Eestis. Kodumaises kontekstis oleks tema looming võrreldav Picasso või Matisse’ga nii oma ülimalt mitmekesise ampluaa, rikkaliku loomingu kui üldrahvaliku tuntuse poolest. Alates aastast 2003 on avatud Evald Okase muuseum Haapsalus. Ta on Haapsalu aukodanik.

Maalikunstniku ja graafikuna avardas ta tunduvalt omaaegsete aastakümnete modernistlikku kunstikeelt. Evald Okas on läbi aastakümnete olnud hinnatud portretist, ta on maalinud elamuslikke figuratiivseid kompositsioone, akte, linnavaateid ja tööstusmaastikke. Tema maale iseloomustab nõtke graafiline pintslikiri, väga täpne kompositsioon ja rikas spontaanne värvikäsitlus. Nii maalikunstniku kui graafikuna avaldab ta end ka erakordselt meisterliku joonistajana. Mitmetest omal ajal eesti graafikas murrangulistest graafilistest seeriatest on oksjonil esindatud üpris haruldased graafilised lehed 1960. ja 1970. aastaist ent ka värvilised litod aktidega aastast 2002

Teostega saab tutvuda Evald Okase kodulehel http://www.evaldokasemuuseum.ee/ ning Ammende Villas kohapeal kuni oksjoni alguseni. Oksjoni viib läbi Pärnu „Endla” teatri direktor hr. Ain Roost.
Oksjoni pääse on 150 EEK/in.

Uudiste arhiiv