Õige panus

04.12.2006
Eelmine Ida-Viru maavanem Rein Aidma võib nüüd tõepoolest rahuloluga meenutada, kuidas kümme aastat tagasi sündis maavalitsuses julge otsus teha turismi arendamisest üks maakonna prioriteete. Vähe sellest, et paljudele tundus selline lähenemine arusaamatu – selle üle naerdi avalikult ning soovitati maavanemal ja tema mõttekaaslastel kahe jalaga maa peale tulla.

Nüüd on Ida-Virusse tekkinud ridamisi uusi majutuspaiku, renoveeritud spaasid, restorane ja muid turismiobjekte ning nende äride omanikud teenivad sellega head kasumit ja prognoosid edasiseks kasvuks on optimistlikud. Võib muidugi arutleda, kuivõrd suur osa toimunul oli maavalitsuse tegevusel ja kas need erainvesteeringud oleksid jäänud tegemata, kui turismi poleks tookord arvatud maakonna prioriteetide hulka. Enamikul juhtudel küllap mitte, kuid eks maavalitsuse kui riigivõimu kohapealse esindaja hoiakul oli tähtis moraalne toetus, mis julgustas ka ettevõtjaid riske võtma.
Kuigi Ida-Viru turism liigub ülesmäge, on kasvuvõimalusi veel ohtralt. Kui mõningad sanatooriumid kõrvale jätta, siis ülejäänutele on põhiliseks mandikogumise ajaks siiski põhiliselt vaid mõned suvekuud. Suuremate hotellide rajamisel on ärimehed siiani ettevaatlikud – aastaringset stabiilset turistide hulka veel ei ole. Siiski on Jõhvi kontserdimaja valmimine koos kinoga, uued suusakeskused, Toila termid ja muudki viimastel aastatel valminud objektid rikastanud puhkamisvõimalusi Ida-Virumaal ka talvel. Ja seda sugugi mitte ainult turistidele, vaid ka kohalikele inimestele.

Järgmisel nädalal toimuval Ida-Viru turismikonverentsil sünnivad küllap uued ideed, kuidas maakonna turismielu edasi viia.

http://www.pohjarannik.ee/modules.php?name=News&file=article&sid=4270

Uudiste arhiiv