Iraak nõudis noore Eesti sõduri elu

01.03.2004
Iraagis sai laupäeva õhtul pommiplahvatusest surma Eesti kaitseväelane, 21-aastane nooremseersant Andres Nuiamäe.
Kaitsejõudude teatel patrullis jalaväerühma Estpla-8 jalgsipatrull Bagdadis Abu Ghuraybi linnaosa turu lähistel, kui kell 20.55 kohaliku aja järgi plahvatas isevalmistatud lõhkekeha.
Scoutspataljoni ülema kolonelleitnant Artur Tiganiku sõnul jäi nooremseersant Nuiamäe plahvatuse hetkel lõhkekehast umbes meetri kaugusele ja sai surma silmapilkselt.
“See oli igaõhtune rutiinne patrull,” ütles Tiganik. “Praktika näitab, et patrullidele ongi kõige ohtlikum aeg õhtu, mil pimedaks läheb.”
Ekspertide väitel on Nuiamäele surma toonud plahvatus jõu poolest võrreldav umbes kilo trotüüli plahvatusega. “See on väga tugev plahvatus,” märkis Tiganik.

Kolonelleitnandi sõnul näitab praktika, et vastupanuliikujad valmistavad lõhkekehi kõik-võimalikest asjadest. “Sobib iga plahvatav materjal, mis kätte satub,” lausus Tiganik. “Olgu see mürsk, millele juhtmed külge pannakse, või lihtsalt lõhkeaine.”

Nuiamäe tapnud lõhkekeha polnud kildpomm, sest vastasel korral olnuks kannatanuid rohkem.

Kaitseväe juhataja Tarmo Kõuts ütles, et lõhkekeha oli kaevatud tee kõrvale maasse ja kaetud prahiga ning lõhkes kohe noormehe kõrval. Kõutsi sõnul ei kasutatud muid relvi, samuti polnud muid intsidente.
Patrullis osales 12 kaitseväelast. Ükski teine kaitseväelane haavata ei saanud.

Laupäevase intsidendi tõttu saadab kaitsevägi Bagdadisse kaplani, kes hakkab Eesti rühma psühholoogiliselt toetama.

Hukkunud nooremseersandi Andres Nuiamäe omaksed saavad riigilt vastavalt seadusele kaitseväelase kümne aasta palga ja peale selle kindlustusmaksena 150 000 krooni. Kokku on see summa umbes kaks miljonit krooni.
Nooremseersant Andres Nuiamäe on esimene sõjaväelane, kes välismissioonil surma sai.

Eesti on Iraagis koalitsioonivägedes esindatud 32-mehelise kergejalaväerühmaga Estpla-8 ja 13-mehelise kaubakäitlusmeeskonnaga CT-2. Estpla-8 ülem on kapten Vahur Murulaid.

Jalaväerühma on rünnatud viis korda, surma on saanud üks ning haavata kaks sõdurit.

Detsembris Iraagist naasnud jalaväerühma Estpla-7 kolmekümne kahest kaitseväelasest sai haavata kaheksa.
Kaitsevägi osaleb Iraagis missioonil alates läinud aasta juunist. Estpla-8 on ette valmistatud läbi viima jalgsi- ning motoriseeritud patrulle, läbiotsimisi, konvoide saatmist ja objektide valvet.

Üksus teenib USA esimese ratsaväediviisi teise brigaadi 12. ratsaväerügemendi teise pataljoni alluvuses.

Andres Nuiamäed Audentese spordikoolis kolm aastat juhendanud kiirjooksutreener Valter Espe meenutab oma õpilast kui tõsist töömeest.

“Andres oli äärmiselt tõsine tööpoiss, kohusetundlik ja keskendunud,” ütles Espe Eesti Päevalehele. “Ta oli pisut endassetõmbunud, mõtles alati rahulikult asjad läbi. Kui ta otsuse tegi, siis viis asja lõpuni.”

Espe sõnul polnud Nuiamäe sportlike tulemuste poolest oma grupis liider, aga kui oli vaja tõsist tööd teha, siis sai temast teistele juht. “Tema kõrval oli kaaslastel hea treenida ja koormusi taluda. Treeningul ta liigseid liigutusi ei teinud ja sõnu ei loopinud.”

Albust pärit Nuiamäest sai 2001. aasta Järvamaa meister 200 m jooksus.

Espe sõnul oli ta algul kahelnud, kas Nuiamäe sobib kaitseväelaseks. “Kui sain teada, et Andres elukutselise kaitseväelase ameti poole tüürima hakkas, siis mõtlesin, et kas tema iseloomuomadused on selleks ikka piisavad. Kuid nagu näha, olid tal omadused selleks olemas.”

Küsimusele, kas Nuiamäest võinuks tippsportlane saada, vastas treener, et kui noormees kooli tuli, olid tal küll sellised eesmärgid ja mõtted, kuid hiljem pühendus ta muule.

Üks Eesti parimaid sprintereid Argo Golberg oli grupikaaslase surmast vapustatud ja seetõttu ei soovinud sel teemal vestelda.

ANDRES NUIAMÄE

02.06.1982–28.02.2004
Hariduskäik
• 1998-2001 – Audentese erakooli gümnaasium
Teenistuskäik
• 2001-2002 – ajateenistus Viru üksik-jalaväepataljonis
• 2002 – lõpetas nooremallohvitseride kursuse
• 2002-2003 – teenistus scoutspataljonis
• 2003 lõpust – teenistus Iraagis Estpla-8 liikmena
Allikas: EPL
Nuiamäe treener: ta oli teiste jaoks liider

EPL

Uudiste arhiiv