Eesti reisifirma paneb kliendid kuuks ajaks rekkakasti

12.01.2007
Aasta tagasi asutatud turismifirma Madexpress töötab välja ekstreemreise.

“Kui rühmajuhtide koolitamisega ühele poole jõuame, siis vaataks juba Skandinaavia ja teiste Euroopa riikide klientide järele,” selgitab päevitunud reisijuht Rene Rässa firma tulevikuplaane. Mehe visiitkaardil seisab tegevjuhi tiitli koha peal hoopis ametinimetus “rajaleidja”. Näiteks suvel läheb Rene koos grupiga radu leidma Afganistani, et huvilistele relvastatud saatjaskonna valvsa pilgu all miinivälju ja tankisurnuaeda näidata.

Siiani on rekkakastis, mootorrattal või jalgsi kõrbematkal, savannis või nullkraadises kliimas Teravmägedel, kust jääb põhjapoolusele ainult tuhat kilomeetrit, Madexpressiga seiklemas käinud umbes viiskümmend inimest. Konkurentsieelis teiste Euroopa tegijate ees seisneb ligi poole odavamas hinnas.

14 000 kroonist algavad reisid tõmbavad adrenaliininäljas huvilisi kümneliikmelistesse gruppidesse nagu värskelt lakke riputatud kärbselint. Praktika näitab, et eelkõige löövad Madexpressi ekspeditsioonidel kaasa reisisõltlased, kes keelduvad puhkust veetmast luksuskuurortide turvatsoonides või on viimasest surmani tüdinud. Paljunäinud reisisellide hing ihkab lihtsalt midagi muud ning seda tahab Madexpress ka pakkuda. Suurema osa ajast ollakse kodust võimalikult kaugel, igatsusest vaevatud, kurnatud, hirmunud, kuid osalejate sõnul õnnelikumad kui kunagi varem. Hotellitärnide asemel nähakse taevatähti, juukseid kuivatab kõrbetuul ning pärast väsitavat päevateekonda maitseb automootori kohal soojaks lastud konserveine nagu restorani gurmeeroog.

Kõrbe- ja savannireisidel ei lähe mitte kunagi kõik päris nii, nagu planeeritud, osalejale antakse tavapärase pealtvaataja rolli asemel peaosa ellujäämise tõsieluseriaalis. See ongi firma korraldatud reiside tõmbenumber. Nelja mehe lõuna kogumaksumusega 50 senti, sadade kilomeetrite kaupa sissetallamata radu, relvastatud mustanahalised kohalikes külakeskustes, kaltsuga kaetud välisuksed...

Mõõduka ohu piiril toimetades kihutatakse mootorratastel Saharas, aprillis minnakse seiklema Himaalajasse ning kevadel sõidetakse mootorsaanidega Teravmägedele.

Rene Rässa sõnul võiks Madexpressi reise võrrelda isikliku arengu või meeskonnakoolitusega, sest paar nädalat kodust kaugel tõelises Aafrika külas liikudes loksuvad aja jooksul väikekodanlikuks muutunud eluväärtused kiiresti paika tagasi.

Ekstreemturism on kasvav trend

•• Maailmas on ekstreemsemat laadi alternatiivturism kasvav turg. Kokku on vastavaid firmasid tegutsemas maailmas paarisaja ringis, Euroopas tegutseb neist paarkümmend.

•• Käimata radade leidmiseks teevad ekstreemturismifirmad koostööd kohalikega kohtadest, kuhu tavapärased turismifirmad veel kuurorteid pole ehitanud.

•• Elamusterohkeks reisiks selgitatakse välja nii kohapealsed transpordivõimalused, majutuskohad, seadusandlikud nüansid kui ka arstiabi puudutavad detailid.

http://www.epl.ee:80/majandus/369319

Uudiste arhiiv