Sügisel sulgevad viis kooli uksed

09.03.2004
Õpilaste arvu pidev vähenemine sunnib omavalitsusi järjest rohkem algkoolide, põhikoolide ja gümnaasiumide uksi sulgema, muidu kannataks hariduse kvaliteet.
Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula sõnul on laste arv koolides viimastel aastatel järjest enam kokku kuivanud. “Õpilaste arvu langus on keskmiselt 2000 last aastas,” sõnas ta.
Näiteks Ümera põhikoolis käis 1999/2000. õppeaastal 573 ja Vindi lasteaed-algkoolis 84 õpilast, järgmisel õppeaastal olnuks Ümeras 165 õpilast ja Vindis on 12 õpilast.
“Tegelikult lõpetavad meil praegu väga suured laulva revolutsiooni järgsed lennud üheksandas klassis,” lisas Pajula. Praegu on Tallinnas pisut üle 50 000 õpilase, 2010. aastaks on õpilaste arvu kahanemist ennustatud 38 000-le.
Ministeeriumi üldhariduse osakonna juhataja Maie Kitsing ütles, et koolide sulgemine on kohalikule omavalitsusele raske otsus. “Olukorras, kus lapsi jääb üha vähemaks, tuleb selliseid otsuseid siiski teha, et olemasolevaid ressursse, raha ja õpetajaid kõige paremini laste heaks ära kasutada,” selgitas ta.

Kitsingu hinnangul näitavad kohalike omavalitsuste otsused selgelt, et õpilaste arvu vähenemine on jõudnud II ja III kooliastmesse. “Teisisõnu on eelnevate aastatega võrreldes muudatustega seotud ka põhikoolid ja gümnaasiumid,” ütles ta. “Algkoolide sulgemisse aga suhtume ettevaatlikult, algkoolilapse koolitee ei tohiks olla väga pikk.”

Tallinna koolivõrgu korrastamise kava aastani 2012 seab koolide toimetulekupiiriks 500 õpilast. Kuid Pajula välistas koolide suursulgemise Tallinnas.

“Majanduslikult vaadates peaks tõesti igal aastal paar kooli kinni panema, aga teoreetiliselt ja praktiliselt see päris nii siiski ei ole,” kinnitas ta.

Seda, et suur hulk eestikeelseid õpetajaid töötuks jääb, Pajula ei karda, sest koolides on praegu palju vabu töökohti. Raskem on tööd leida venekeelsetel õpetajatel.

Õpilastele, kelle praegune kool järgmisel õppeaastal suletakse, on kohad tagatud lähimates õppeasutustes. Samas on iga lapsevanema otsustada, kus koolis ta laps edasi õppima hakkab.

Tallinna abilinnapea Margus Allikmaa sõlmis Tallinna Haridustöötajate Ametiühingu Liidu ja Tallinna Koolijuhtide Ühendusega lepingu, mille järgi linn garanteerib pealinna pedagoogide palkade alammäära tõusu 8%.

Kokku tõstab Tallinn haridussüsteemi töötajate palkasid keskmiselt kuni 12%. Raepressi teatel tuleb osa rahast riigi ja 41 miljonit krooni linna eel-arvest. Linn otsustas oma lasteaedade, huvialakoolide ja huviringide pedagoogide palka tõsta riigi sellekohase otsuse järel.

Tallinna abilinnapea Margus Allikmaa kinnitas, et kõige varem jõustub palgatõus kuu lõpul, tagasiulatuvalt makstakse raha välja alates jaanuarist.

Sügisest suletakse viis kooli:

• Tallinna Mustamäe üldhariduskool, Tallinna Ümera põhikool, Pärnu Niidupargi gümnaasium, Tartu Annemõisa kool, Vodja algkool Järvamaal
Reorganiseeritakse viis kooli:
• Tallinna Vindi lasteaed-algkool kujundatakse Vindi lasteaiaks
• Vana-Kalamaja gümnaasium kujundatakse täiskasvanute gümnaasiumiks
• Lilli algkool Viljandimaal – liidetakse Karksi-Nuia gümnaasiumiga
• Võrusoo põhikool Võrus – liidetakse Võru I põhikooliga
• Ida-Niidu lasteaed-algkool Kuressaares – kooliosa liidetakse Kuressaare põhikooliga
Allikas: haridusministeerium
Tallinnas õpilaste arv vähenemas 12 000 võrra

EPL

Uudiste arhiiv