SAS Grupi aastatulemuste raport jaanuar-detsember 2007

08.02.2008
2007. aasta põhinäitajad:

*Tulu tegevusest 91,99 miljardit EEK (kasv +4.7% võrreldes eelneva aastaga)
*Reisijate arv: 31.2 miljonit ( kasv +2.9%)
*Tulu enne erakorralisi kulusid 2,11 miljardit EEK
*Netotulu 1,08 miljardit EEK (8,058 miljardit EEK 2006. aastal)
*Tulu aktsia kohta 6,58 EEK (47,77 EEK 2006. aastal)

SASi presidendi Mats Janssoni kommentaarid:

Esimese kolme kvartali tulemus oli positiivne, nõudlus oli hea ning kasvava trendiga. Neljanda kvartali tulemusi mõjutas tugevalt Q400 tüüpi lennukite liinidelt eemaldamine ja liisitud lennukitega asendamine. Üldiselt olid meie pakutavad mahud nõudlusest suuremad, mille tagajärjel oli lennukite täituvus väiksem ning tootlikkus vähenes. Kliendi jaoks on aga oluline lennuliikluse võimalikult kõrge taseme säilitamine. Sarnaselt probleemidega Q400 tüüpi lennukitega oli aasta lõpp kehvem ka Scandinavian Airlinesi lühilende pakkuvatele ettevõtetele. Põhjuseks võib pidada klientide ebakindlust seoses probleemsete Q400 lennukitega, samuti streigiähvardust, mis on seotud aruteludega ettevõtte struktuuriliste muutuste üle firmas SAS Groung Services. Samuti suuurenes pakkumine mõnedel turgudel.

Nõrga neljanda kvartali tulemusena oli sissetulek enne erakorralisi kulusid veidi üle 2 miljardi EEK. Q400 otsesed mõjutused tulude vähenemisel olid suurusjärgus 980 miljonit EEK, millest 850 miljonit EEK jäi neljandasse kvartalisse. ECA leping (koostööleping SAS, Lufthansa ning Bristish Midland`i vahel) vähendas meie tulu 2007. aastal suurusjärgus üle 1,020 miljardi EEK, mille põhjuseks on peamiselt British Midland`i kehvemapoolsed majandustulemused. 2007. aasta lõpus koostööleping lõppes.

Lisaks vähendasid streigid meie netotulu suurusjärgus 340 miljonit EEK.

Vaadates tagasi aastale kui tervikule ning jättes välja kontinentidevahelised lennud, on SASi tulud võrreldes 2006. aastaga suurenenud. Tulude suurenemise põhjusteks on soodne turuolukord, täiustatud kontseptsioon, efektiivne järelvalvesüsteem, lennuliikluse optimeerimine ning pidev kulude analüüs. Kontinentidevahelise lennuliikluse trend oli kasvav, mida oli eriti märgata eriti aasta teises pooles, samas mõjutas tulusid kaubaveo väiksem tulusus. Spanairi müügiprotsess loodetakse lõpetada 2008. aasta teises kvartalis.

2007. aastal olid SAS Technical Services'i ja ja SAS Ground Services'i tulud tugevalt miinuses. Põhjuseks võib pidada fokuseerumist väljundi kvaliteedile, esines viivitusi ning esinesid raskused kuludeprogrammi elluviimisel. Võeti vastu otsused Spiriti müügi kohta SAS Cargos ning Boeing 737 Classicu hooldusteenuse sisse ostu kohta. SAS Ground Servicesi lahendus kiideti heaks - kulude kokkuhoid 680 miljoni EEK ulatuses ning kvaliteedi parendamise programm 18 kuu jooksul.

Suhtume väga tõsiselt ettevõtte majandusnäitajate nõrgenemisse 2007. aasta lõpus, samuti majanduslikku langustrendi, mida on ette aimata. Samuti suhtume tõsiselt fakti, et meie organisatsiooni ümberstruktureerimise programmi ”Strateegia 2011” rakendamine viibib põhiliselt kultuurilistel põhjustel. Paralleelselt teeme pidevalt tööd, et taassaavutada kliendi usaldus, suurendades vajadusel lendude mahtu ning kompenseerides hetkel rekordiliselt kõrget kütusehinda. Meie hinnangul on näha negatiivset efekti tuludele seoses Q400 lennukitest loobumisega 1,2 - 1,4 miljardit EEK.

Kahjuks iseloomustavad 2007. aastat mitmed negatiivsed juhtumid, mis mõjutasid meie kliente, kaubamärki ning aktsionäre. Aastal 2008 keskendub juhatus ”Strategy 2011” elluviimisele ning võtab kasutusele meetmeid oodatava majanduslanguse vastu.

Mats Jansson

President ja Peadirektor

Lisainformatsioon:
Investorsuhete SAS Grupp: asepresident Sture Stølen +46 8 797 14 51,
E-mail: investor.relations@sas.se

Uudiste arhiiv