Türi Kevadfestival

02.06.2008
Türi Kevadfestivali kirev kava pakub põnevaid elamusi looduse- ja muusikahuvilistele

29. maist 1. juunini toimub Türi vallas Järvamaal juba teistkordselt loodust ja muusikat ühendav Türi Kevadfestival. Festival juhib tähelepanu
keskkonnakaitse vajalikkusele ja loodushoiu probleemidele, propageerides samas klassikalist muusikat. Nagu selgus pärast möödunud aastal esmakordselt aset leidnud Türi Kevadfestivali, on huvi sedalaadi omapärase ürituse vastu väga suur. Festivali mitmepalgelised üritused - kontserdid, loodusmatkad, “Raadio Ööülikooli” loengute avalikud salvestused ning fotonäitused leidsid rohkearvulistelt külastajatelt väga positiivset vasukaja.

Tänavu tõotab festivali ürituste programm tulla veelgi põnevam ja mitmekesisem. Lisaks kontsertidele, matkadele ja loengutele leiab festivali raames aset üks väga eriline sündmus – koostöös Eesti Interpreetide Liidu ja Tallinna Filharmooniaga esietendub Oisu Rahvamajas koomiline kammerooper “Lopi ja Lapi”. Tegemist on spetsiaalselt Türi Kevadfestivaliks kirjutatud teosega, mida etendatakse ainult ühel korral! Lavaloo autoriteks on kirjanik Leelo Tungal ja helilooja Tõnis Kaumann. Kui Leelo Tungla nimi on väga hästi tuntud nii väikeste kui suurte luulesõprade seas, siis Tõnis Kaumanni teatakse põhiliselt Rahvusooperis Estonia suure menuga etendunud lasteooperi “Mina – Napoleon!” autorina. Türi Kevadfestivalil lavastuv etendus sobib vaatamiseks-kuulamiseks igas vanuses publikule - lustakas lugu räägib laisast talumehest ja tema naisest, haldjast ja kolmest soovist. Libreto aluseks on Fr. R. Kreutzwaldi samanimeline muinasjutt. Lavastaja Liis Kolle ja kunstnik Reili Evart on loo toonud kaasaegsesse konteksti. Solistid on Annaliisa Pillak, Taavi Tampuu, Mati Turi ja Kristel Kurik. Muusikaline juht ja dirigent on Aivo Välja, tantsud on seadnud Dmitri Harchenko.

Buss etendusele stardib Paide Vallimäelt laupäeval, 31. mail kell 20.00 ja Türi Keskväljakult kell 20.30. Pärast etendust toob buss soovijad sama marsruuti mööda tagasi.

Nagu eelmiselgi festivalil, on ka seekord oodata esinejaid nii Eestist kui välismaalt. Kodumaistest muusikutest esinevad loodusteemalistel kontsertidel pianist Kadri-Ann Sumera ja organist Ulla Krigul. Öist ringkäiku muistendite ja regilauluga veavad Jaak Johanson ja Riina Roose.

Muusika ja loodus on ühendatud ka Alo Põldmäe fotonäitusel “Muusikaline Neeruti” - helilooja on osanud looduses näha üllatavalt palju “muusikalisi objekte”. Koostöös Eesti Rahvusringhäälinguga toimuvatel saate “Raadio Ööülikool” avalikel salvestustel on külalisteks helilooja Märt-Matis Lill, luuletajad Leelo Tungal ja Maarja Kangro ning loodusemees ja poliitik Toomas Trapido. Loengutel kuuleb mõtisklusi kunsti, muusika ja looduse teemadel. Festivali väliskülaliseks on seekord vanavene rahvalikku ja vaimulikku muusikat viljelev ansambel “Svetilen” Venemaalt, kes oma lummava mitmehäälse lauluga ja peensusteni lihvitud esitusega on vaimustanud kuulajaid kõikjal
maailmas.

Festivali raames toimuval kahel loodusmatkal on kõigil huvilistel võimalus osaleda põnevatel retkedel kohalikesse metsadesse festivali patroon Fred Jüssi ja zooloog Veljo Runneli juhtimisel.

Suurem osa festivali üritustest on tasuta, kontsertide ja etenduse piletid on müügil Piletilevis ja kohapeal.

Kaunist kevadet ja põnevaid ning meeldejäävaid elamusi järjekordsel Türi Kevadfestivalil!

Festivali kunstiline juht ja produtsent Iren Lill

http://www.kevadfestival.tyri.ee

Uudiste arhiiv