Eesti Kunstimuuseumi uudised 9.-15. juuni

09.06.2008
Pärimusmuusika kontsert

Teisipäeval, 10. juunil kell 19.00 toimub Kumus erakordne kultuuride segunemine. Ainulaadse korea ja eesti muusikute ühiskontserdi The Voice teemaks on heli, mille all peetakse silmas nii pillide kui hääleaparaadi, aga ka visuaalse liikumise tagajärjel tekkivat heli. Kuid mis juhtub, kui palume kahe maa muusikutel ka koos improviseerida?

NOREUM MACHI (~40 min)
RO:TORO (~10 min)
Improvisatsioon (~20 min)

NOREUM MACHI
Korea muusika ja tants toetuvad traditsioonilise korea kontseptsiooni ja esteetika kohaselt budistlikele ja šamanistlikele uskumustele. Selle kõrval on laialt levinud ka meloodiline ja kirevatooniline tantsumuusika sinawit.

Nimetus Noreummachi pärineb Korea rändlaulikute sõnavarast, kus see tähendas oskuste ja ajastuse kombinatsiooni, mille saavutasid ainult parimad muusikud. Rändlaulikute võistluses anti "Noreummachi" nimetus muusikule, kelle meisterlikkust ei suutnud keegi ületada. Teisisõnu, need olid parimad! Korea rahvamuusikute hulgas oli kirjutamata reegel, et kõik esinemised lõpetas parim muusik oma oskuste demonstreerimisega, mis tõid talle "Noreummachi" tiitli.

NOREUM MACHI ühendab oma muusikas ja loomingus rahvalaulu ja löökpillid. Muusikariistade valik ja esituse filosoofia põhineb Samul +Nori’l.

Samul: neli eset, nt. kaks gongi ja 2 trummi
Nori: laiem mõiste esitusviisile, mis hõlmab rahvalikke meelelahutusi.

Esitamisele tulevad
• Binari - palve, mis mille eesmärgiks on peletada eemale ebaõnn, tuua rikkust, kuulsust ja pikka iga.
• Vihmavaling
• Ta- jing
• Yuhi pidu ja pillerkaar, Trap (rahvalik räp)

Esitajad:
JU-HING KIM: vokaal, väike gong
HO-WON LEE: Janggu, buk, Jing (suur gong)
WON-II CHO: Janggu, buk vokaal
HYUN-JU OH: buk, Jing (suur gong)
TAE-KYUNG KIM (Piri (bambusoboe)
KWANG SEK KIM (kitarr)
HYE-YOUNG SON: tants

JANGGU - liivakella-kujuline kahe trumminahaga Janggu-trumm on nahast valmistatud löökpill. Seda mängitakse kahe käega, kuigi trummipulk on ainult paremas käes. Trummi korpus valmistati algselt portselanist, kahhelkivist ja puust, kuid tänapäeval valmistatakse see tavaliselt printsessipuu puidust. Parem trumminahk valmistatakse paksemast valge hobuse nahast, aga vasak trumminahk õhemast hobusenahast – viimane tekitab kõrgema ja selgema heli. Janggu on olnud kasutuses juba alates kolme kuningriigi perioodist ning seda mängitakse ka veel tänapäeval puhk- ja keelpillikontsertidel, esitades selle saatel laule ja luuletusi, shijot (kolmestroofilist korea oodi), populaarseid rahvalaule, šamaanimuusikat, Sanjot, talupojamuusikat ja muud. Kuna janggu-trummi kasutatakse pea kõigis Korea rahvamuusika žanrites, on sel oluline roll muude löökpillide hulgas.

JING - suur gong
KKWAENGGWARI - väike gong
BUK - tünnikujuline kahe nahaga trumm
PIRI – e bambusoboe on korea puupuhkpillide esindaja, mis toodi Goguryeosse Hiinast. Pilli helivärv on üsna raskepärane ning heli väga tugev, nii saab seda kasutada suurtes ansamblites ning rahvamuusika saateks.
TAEPYEONGSO - koonusekujuline, kahekordse huulikuga oboe

Pärimusmuusika ansambel RO:TORO
CÄTLIN JAAGO: torupill, pikk vile, parmupill
MARKO MÄGI: saksofonid
SILVER SEPP: kausstrummid, kodarpill, lokulauad
KARL LAANEKASK: elektrikitarr
TOIVO TÄHEMAA: torupill, parmupill

Grupi nimi tuleneb sõnadest roog ja toru, ehk siis toru, mis tehtud roost.

Ansambli esituses kõlab traditsiooniline eesti rahvamuusika, kus juhtival kohal on rahvuslik torupill kuid mis on inspiratsiooni saanud nii jazzist kui new age’st. Saksofon, kitarr ja löökpillid lisavad kooslusele moodsat helikeelt. Naturaalsete rahvapillide põimumisel kaasaegsete kõlavärvidega tekib isemoodi helimaastik, milles seguneb rakse ja kerge, kurb ja rõõmus, vana ning uus mõtlemine.

«Ega torupillimängimine ei tähenda ainult puhumist, sõrmi peab ka liigutama.» (vanasõna)

Ansambel sai alguse Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia seinte vahel ning selle liikmed on sagedased esinejad rahvamuusika festivalidel nii Eestis kui välismaal. Ansambli juht on Cätlin Jaago.

Kontsert Eestis on jätk projektile "Korea päev" Helsingis Sibeliuse Akadeemias 8. juunil 2008. Eesti muusikute asemel musitseerib "Kantele" Soomest. "Korea päeva" raames toimuvad workshopid ja loengud idamaise maalikunsti teemal, muusikainstrumentide ning teetseremoonia esitlused. Samuti viiakse läbi Korea turg, kus võib nuusutada, maitsta ja puudutada kõike Koreapärast.

Korraldaja Amie Ann (Ae Kyung An) Sonoann Organization http://www.sonoann.org/
Konsultandid: Korea Riiklik Rahvuslike Etenduskunstide Keskus, Sibeliuse Akadeemia rahvamuusika osakond
Sponsorid: Korea Kultuuri- ja Turismiministeerium, Korea Kunstinõukogu, Soome Sibeliuse Akadeemia rahvamuusika osakonnaga, Kumu kunstimuuseum, Korea Suursaatkonnaga Soomes, Soome Suursaatkonnaga Koreas
Korraldaja Eestis: Kumu auditoorium,
produtsent Anu Tähemaa +372 50 58 618

Pileti hind 125.- / 75.-
Piletid müügil Piletilevi ja Statoili müügikohtades ning tund enne etendust Kumus.

Filmiõhtu

Esmaspäeval, 9. juunil kell 18.00 esilinastub Kumu auditooriumis dokumentaalfilm "Ilusad inimesed".

Režissöör: Vahur Laiapea
Tootja: Filmistuudio Ikoon
Pikkus: 60 min

Vaimupuudega neiud üle Eesti tegid ettevalmistusi 2007.a. kevadel toimuvaks missivõistluseks. Leida sobivad kleidid ja kingad, õppida ära esinemiskava, esitleda end nii, et nimi, vanus ja kõik muu oluline meelest ei läheks – seda kõike oli parajalt palju nii Leenale, Triinule kui ka teistele tüdrukutele, kes soovisid missivõistlusest osa võtta.

Miss Vaimukad 2007 Läänemaal, Tuksis. Veel kaks päeva ettevalmistusi ja Eesti Miss Estonia Viktoria kutsub publiku ja žürii ette konkursist osavõtjad. Kõik on ilusad, ent kuigi kaotajaid pole, saab võitja olla ainult üks. Viktoria paneb missikrooni pähe Saaremaalt pärit Pillele.

Pillel on aga omakorda unistus – teha ise filmi. Unistusest saab film režissöör Peeter Simmi abiga.

Osalemine tasuta!

Läbikumav. Akvarellid. Kjell Ekström. Ahvenamaa

Adamson-Ericu muuseumis on 13. juunist avatud Ahvenamaa kunstniku Kjell Ekströmi akvarellinäitus "Läbikumav".

Ahvenamaalt pärit kunstnik Kjell Ekström (s.1961) on üle 20 aasta süvenenud akvarellitehnika võimaluste rikkusesse. Loomeinspiratsiooni on ta ammutanud nii Ahvenamaa saarestikust kui iga-aastastelt pikematelt maalireisidelt koos väikese Skandinaavia akvarellistide sõpruskonnaga maailma erinevates piirkondades - Jaapanis, Mehhikos, Aafrikas, Indias, Vietnamis, Balis, Kuubal, Vahemeremaades, Brasiilias, Uus Meremaal, Fääri saartel ja mitmel pool mujal. Oma akvarellides tõlgendab kunstnik nii loodusmotiive ja -meeleolusid kui ka inimkeha väljenduslikkust.

Kunstnikku lummab põhjamaine kargus, veteväljade avarus ning valguse ja vaikuse lõputud variatsioonid. Samas süüvib ta vaimustunult eksootiliste kultuuride, lõõskava kuumuse ja troopilise lopsakuse värvielamustesse. Kjell Ekströmi tundlikult nüansseeritud teosed võluvad oma minimalistliku vormikultuuri ning akvarellitehnikasse kätketud õhulisuse ja läbikumavuse meisterliku kasutusega. Tihti maalib ta imeõhukesi kihte üksteise peale ning kasutab hõrgult erinevate värvipigmentide omadusi. Kunstnikule on omane motiivi abstraheerimine, erinevate meeleolude tundlik tabamine napi pintslitõmbe ja tooninüansside peene värelusega.

Kjell Ekström on esinenud arvukatel näitustel kogu maailmas ning tema töid on mitmetes muuseumides. Ta on kujundanud ka vitraaže ning Ahvenamaa postmarke. Näitusel "Läbikumav" on valik kunstniku akvarelle aastatest 2000-2008.

Lisaks loometööle on Kjell Ekström rajanud ning juhib Põhjamaade ühele kuulsamale, 19. ja 20. sajandi vahetusel tegutsenud Önningeby kunstnikekolooniale pühendatud muuseumi Ahvenamaal Önningebys. Önningeby muuseumi, Adamson-Ericu muuseumi ning Underi ja Tuglase Kirjanduskeskuse koostööna toimus 2006. aastal Tallinnas ja Ahvenamaal näitus "Ahvenamaa fenomen", mis vaatles meie Noor-Eesti kunstnike loomereise Önningeby kunstnikekoloonia eeskujul Ahvenamaale.

Kjell Ekström on aastaid kuulunud Põhjamaade Akvarellistide Ühingu juhatusse ning korraldanud akvarellikursuseid Skandinaavias ja teistes Euroopa riikides.
Reedel, 13. juunil algusega kell 13.00 toimub Adamson-Ericu muuseumis Kjell Ekströmi juhendamisel akvarellistuudio täiskasvanuile. Töövahendid on kohapeal, kuid osalemiseks on vajalik eelnev registreerimine tel. 644 5835 või liisi.lauer@ekm.ee. Osalustasu 30.-.

Näitus "Läbikumav" on avatud 10. augustini

Akvarelli õpikoda

Adamson-Ericu muuseumis toimub täiskasvanud huvilistele akvarellistuudio 13. juunil kell 13.00.

Värskelt avatud akvarellinäitusel "Läbikumav" juhendab huvilisi väljapaneku autor Kjell Ekström Ahvenamaalt. Osalejatel on võimalus saada õpetust professionaalse kunstniku käe all ning teha tutvust tema maalitud õhuliste teostega, millest kumab läbi lõputu inspiratsioonivaramu – loodus. Kogeda saab vee ja värvi koosmõju ning kuidas väljendada vähesega piiramatut.

Vajalikud kunstivahendid saab kohapealt, ürituse tasu on 30.-.

Osalemiseks palume eelnevalt registreerida tel. 644 58 35 või liisi.lauer@ekm.ee.

Näitus "Läbikumav. Akvarellid. Kjell Ekström. Ahvenamaa" jääb avatuks 10. augustini.
Laupäevaakadeemia
Laupäeval, 14. juunil kell 15.00 algab Kadrioru lossi ees temaatiline ekskursioon "Kadriorg geoloogi pilgu läbi" Laupäevaakadeemia ürituste sarjast. Esinejaks on Eesti tuntumaid geolooge Kalle Suuroja. Ekskursioon toimub vene keeles!

Lisaks sügavatele teadmistele ja rikkalikult kogemusele omab Kalle Suuroja veel ühte avalikkuse jaoks hindamatut omadust – jutustaja annet. Tema sulest on ilmunud ka mitmed põhjalikud ja huvitavad raamatud "Balti klint", "Eesti 100 rändrahnu", "Eesti 101 loodusimet", "Eesti joad", "Kiviaabits. Eesti kivimid", "Kiviaabits. Eesti mineraalid" jt.

Seekordse Laupäevaakadeemia ekskursiooni teemaks on Kadriorg, kuid mitte kui kultuuri-, kunsti- või loodusobjekt, vaid tutvustatakse seda, mis on kõige selle all, mis on Kadrioru "põhjaks" – vaadatakse ja õpitakse tundma paekivipaljandeid ja rändrahne, nende päritolu ja lugusid.

Kogunemine Kadrioru lossi fuajees.
Ekskursioon toimub eesti keeles.
Osalemine muuseumipiletiga.

Täiendav info ja registreerimine:
tel 606 6400
kadriorg@ekm.ee

MUUSEUMID:

Kumu kunstimuuseum
Avatud: T-P 11-18

Püsiekspositsioon:
Varamu
Eesti kunsti klassika 18. sajandi algusest Teise maailmasõja lõpuni

Rasked valikud
Eesti kunsti Teise maailmasõja lõpust taasiseseisvumiseni

Näitused:
Gerhard Richter. Ülevaade
Gerhard Richter on Sigmar Polke ja Georg Baselitzi kõrval üks rahvusvaheliselt tuntumaid Saksa kaasaegseid kunstnike. Saksa Välissuhete Instituut (ifa) esitleb käesoleval näitusel 27 Richterile iseloomulikku teost läbi aegade. Gerhard Richteri loomingu suur ja tegelikult ainus teema, mis valitseb erinevate motiivide, stiilide ja kunstiajalooliste tsitaatide taustal, on tegelikult ikkagi maalikunst ise, mille keelt ja vahendeid Richter oma nii heterogeenselt avalduvates tegevusformaatides ikka jälle uuesti kõnetab.
6.06.2008-17.08.2008 (V korrus)

TASE ´08
EKA lõputööde näitused, mis on kujunenud juba kunstielu üheks märgiliseks sündmuseks, annavad igal aastal kompaktselt ülevaate selle aastakäigu nö loomingulisest potentsiaalist.
7.06-22.06.2008 (IV korrus, B-tiib)

Maasikasööjad. Paul Kondase naivistlikud maalid
Paul Kondase (1900–1985) isikupärane pildimaailm lubab teda nimetada üheks eesti huvitavamaks naivistiks. Naivismi olulisemaks kriteeriumiks on mitteprofessionaalsus ja sellest tulenev vahetu kujutamisviis, mida sageli kirjeldatakse siira lapsemeelsusena. Kondase tööd on küll enamasti lustlikud, kuid mitte lapsemeelsed. Isegi klaaride nägudega maasikasööjail, kes esmapilgul näivad pelgalt maiad ja elevil, särab lähivaatlusel kuratlik helk silmis.
11.04-7.09.2008 (IV korrus)

Reis maale. Etnograafilised tüübid fotos
Näitus sisaldab etnograafilise kallakuga fotosid Eestist, põhirõhuga Johannes Pääsukese Setumaa (1911–1915) ja Saaremaa (1913) piltidel. Neid täiendavad teiste kutseliste ja asjaarmastajate fotograafide tööd samadest paikadest.
22.02.2008-14.09.2008 (III korrus, B-tiib)

Hariduskeskus:
Suur suvekonkurss "Maasikasööjate pildiriba"
Osalustasu 30.-
Kuni 30. sept 2008

Haridusprogrammid lasteaiale:
Vaadates üles (taevad eesti kunstis)

Haridusprogrammid lasteaiale ja algklassidele:
Maasikasööjad (Paul Kondase näitusel)
Popkunst - Pop Kunst (Kaasaegne kunst)
Lugusid kunstis (tundide sari eesti kunsti klassikutest):
I osa Sõpruseaeg (baltisakslaste kunst)
II osa Veenõid Lorelei ja teised (Köler)
III osa Armastusest (Köler, Weizenberg, Adamson)
IV osa Peetri lubadus (Kristjan ja Paul Raud, Kallis, Laikmaa)
V osa Pariisi (Konrad Mägi, Nikolai Triik, Jaan Koort)
VI osa Oma seadused (Eesti Kunstnikkude Ryhm)
VII osa Valgusega värvitud ("Moodne inimene", "Valgus ja värv" ja "Tagasi natuuri juurde")
VIII osa Kurvad lehvikud, põlenud linn (kunst II maailmasõja ajal)

Haridusprogrammid põhikoolile:
Maasikasööjad (Paul Kondase näitusel)
Peateel (sissejuhatus eesti kunsti klassikasse)
Algusest peale (tundide sari eesti kunsti klassikutest):
I osa Peod ja portreed (baltisakslaste kunst)
II osa Südamega (Köler)
III osa Pronksist tuul ja marmorunenäod (Weizenberg ja Adamson)
IV osa Miks hobune peatus (Kristjan ja Paul Raud, Kallis, Laikmaa)
V osa Geniaalsed boheemlased (Konrad Mägi, Nikolai Triik, Jaan Koort)
VI osa Sõnadeta (Eesti Kunstnikkude Ryhm)
VII osa Maagiline, varjudeta ("Moodne inimene" ja "Valgus ja värv")
Uue põlvkonna legendid (eesti kunsti klassika), vene keeles
VIII osa Ajavaim (kunst II maailmasõja ajal)

Haridusprogrammid gümnaasiumile:
Maasikasööjad (Paul Kondase näitusel)
Magistraal (sissejuhatus eesti kunsti klassikasse)
Vähe süüa, palju külmetada (Mägi)

Info ja registreerimine: tel. 534 39 230 või 602 6074 (lauatelefonil 14.00-16.00) või haridus@ekm.ee

Auditoorium:
Dokumentaalfilm
"Ilusad inimesed"
9. juuni kell 18.00
Esilinastus!
Osalemine tasuta!

Kontsert
Korea ja eesti muusikute ühiskontsert "The Voice/Heli"
NOREUM MACHI (Korea) & RO:TORO (Estonia)
10. juuni kell 19.00
Pileti hind 125.- / 75.-

Tallinna III rahvusvaheline kitarrifestival
Tangoballett
13. juuni kell 19.00
Pilet: 120.-/ 100.-

Info: 602 6000
Adamson-Ericu muuseum
Avatud: K-P 11-18

Püsiekspositsioon:
Adamson-Ericu teosed

Näitus:
UUS! Läbikumav. Akvarellid. Kjell Ekström. Ahvenamaa
Kunstnikku lummab põhjamaine kargus, veteväljade avarus ning valguse ja vaikuse lõputud variatsioonid. Samas süüvib ta vaimustunult eksootiliste kultuuride, lõõskava kuumuse ja troopilise lopsakuse värvielamustesse.
13.06-10.08.2008

Haridus:
Muuseumitunnid
(5-12aastastele):
Muuseumidetektiiv
Rääkivad portreed ja täpilised lilled
Kohvikumaalid ja tujukad kujundid

Gruppidele ettetellimisel tel. 644 5835

Akvarelli õpikoda
Täiskasvanutele
13. juuni kell 13.00
Osalustasu 30.-
Eelregistreerimine 6445835; liisi.lauer@ekm.ee
Info: 644 5835

Kadrioru kunstimuuseum
Avatud: T-P 10-17

Püsiekspositsioon:
16.-20. saj. maalikunst (Madalmaade, saksa, itaalia, vene meistrid)
18.-20. saj. Lääne-Euroopa ja Vene tarbekunst ning skulptuur

Näitus:
Kadriorg 290. Loss ja tema lugu
24. mai - detsember 2008
Väike pidulik Rooma baroki stiilis suveloss, mida ümbritses Versailles’ eeskujul purskkaevude, hekkide ja lilleparteritega regulaaraed, kerkis Läänemere äärde Vene valitseja Peeter I tahtel. Tsaari abikaasa Katariina I nime kandev lossi- ja pargiansambel on elanud oma 290-aastase ajaloo läbi mitmeid õitsenguperioode ja unarusse jäämise aegu.

Haridus:
Muuseumitunnid:
Kadrioru lossi lood (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Suursugune barokk ja vallatlev rokokoo (põhikoolile ja gümnaasiumile)
Klassitsism ja akademism (põhikoolile ja gümnaasiumile)
Jõulutäht (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Nutikad nõud (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Raamid, raamid, raamid (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Maastikud ja meri (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Maalilised reisid (Lossikooli III, IV ja V klassile ja põhikoolile)
Mõistus ja tunded: romantism (põhikoolile ja gümnaasiumile)
Moekahinad (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)

Integratsiooniprogrammid:
Muuseumitundide sari Lossi lapsed (7-11aastastele)
Töövihikuprogrammid Ajaloo ilu ja Kunstistiilid (põhi- ja keskkoolile)
Gruppidele lahtiolekuajal ettetellimisel tel. 606 6400

Ekskursioon Kadrioru pargis:
Ringkäiku juhib museoloog Elle Pent
Kogunemine Fr. R. Kreutzwaldi kuju juures
Tasuta!
11. juuni kell 16.00
Registreerumine telefonil 6 015 783.

Laupäevaakadeemia:
"Kadriorg geoloogi pilgu läbi"
Esineb Kalle Suuroja
14. juuni kell 15.00
Kogunemine Kadrioru lossi fuajees
Osalemine muuseumipiletiga
*vene keeles!

Kontsert:
Salvatores Revaliensis
Ajaloolise tantsu ansambel
13. juuni kell 19.00
Piletid müügil enne kontserdi algust kohapeal

Interpreetide Liit
Akadeemiline muusika Kadrioru lossis
Sigrid Kuulmann-Martin (viiul) ja Marko Martin (klaver)
14. juuni kell 18.00
Piletid 50.-/100.-

Mikkeli muuseum
Avatud: K-P 10-17

Püsiekspositsioon:
Johannes Mikkeli kollektsioon: 16.-20. saj. Lääne-Euroopa, Vene, Hiina kunst

Näitus:
"Ennistatud Eesti"
Eesti vabariigi 1920.–1930. aastate kultuuripärandi restaureerimine Baltimaade Konservaatorite VIII konverentsi saatev näitus
Näitusega tähistab väliskunsti kogumisele ja tutvustamisele, uurimisele ja säilitamise pühendunud Kadrioru kunstimuuseum Eesti Vabariigi 90. sünnipäeva ning teeb kummarduse inimestele, kes on Eesti kultuuripärandit hoidnud ja ennistanud.
8. mai – 6. juuli 2008

Haridus:
"Läbi lukuaugu" (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
"Portselan – valge kuld" (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)

"Päranduse päästmine" (põhikoolile ja gümnaasiumile)
Temaatiline haridusprogramm näitusel "Ennistatud Eesti. Eesti vabariigi 1920.–1930. aastate kultuuripärandi restaureerimine"

Integratsiooniprogramm:
"Põnev portselan ja joontest pildid" (põhi- ja keskkoolile)
Gruppidele lahtiolekuajal ettetellimisel tel. 606 6400
Info: 606 6400

Niguliste muuseum
Avatud: K–P 10–17

Püsiekspositsioon:
Kirikukunst alates XIII sajandist ning gildide, tsunftide, Mustpeade vennaskonna ja kiriku hõbevarad

Haridus:
Muuseumitunnid:
Lõvijaht Nigulistes (7–12-aastastele lastele)
Head ja pahad (7–12-aastastele lastele)
Inglid Niguliste kunstiteostel (7–12-aastastele lastele)
Niguliste Surmatants: keskaegse inimese ja maailmapildi peegel
(gümnaasiumiklassidele)
Temaatilised ekskursioonid gruppidele ettetellimisel tel 631 4330

Kontsert:
L- P kell 16.00 Orelimuusika pooltund
Sissepääs muuseumipiletiga
Info: 631 4330

Kristjan Raua majamuuseum

Vabandame!
Muuseum on suletud!
Täpsem info:
602 6001 või muuseum@ekm.ee

Uudiste arhiiv