juuli algus toob haapsallu vanamuusikafestivali, kultuurikatapuldid ja klaasiaja

27.06.2008
Haapsalus algab vanamuusikafestival ja Klaasiaeg ning stardivad Kultuurikatapuldid

2.-6. juulini on Haapsallu asja kõigil kultuurigurmaanidel – ühel ajal ja ühes rütmis toimuvad Haapsalus Haapsalu Vanamuusikafestival, kunstinädal Kultuurikatapuldid ja Kuuma Klaasi Sümpoosion Klaasiaeg Evald Okase Muuseumis. Juba eelnevad aastad on näidanud, et see on aeg, mis toob Haapsallu erilisel hulgal kunstnikke, muusikuid, kirjanikke, näitlejaid, filmitegijaid ja muidunautlejaid. Vanamuusikafestivali maailmatasemel esinejaskond, särav kava ja Haapsalu Toomkiriku eriline õhkkond tõotavad elamust, Haapsalu Piiskopilinnuse nauditavas miljöös stardivad taas Kultuurikatapuldid ja Okase muuseumi lummavas rüpes valmivad kaunid ja haprad klaasiteosed. Kõik esinejad, kunstnikud ja külalised on Haapsalus üks suur pere…

Haapsalu XV Vanamuusikafestival
2.-6. juulini Haapsalu Toomkirikus


Haapsalu Vanamuusikafestival pakub taas maiuspalu muusikasõpradele. Concerto Grosso ja Toomas Siitani abil jõuavad Eestisse vanamuusika maailmanimed ning põnevad suurvormide ettekanded. Vanamuusikafestivali kontserdid on Haapsalu Toomkirikus 2.-6. juulini, festival leiab aset juba 15. korda.

Bach ja tema eeskujud

Kolmapäeval, 2. juulil kell 20 on saksa kantaatide õhtu: Haapsalu Toomkirikus kõlab noore Bachi esimene säilinud kantaat "Christ lag in Todes Banden" kõrvuti tema suurte eeskujude Buxtehude, Pachelbeli ja Bruhnsi kaunimate vokaalteostega ansambli Studio Vocale ja Tallinna Barokkorkestri esituses. Dirigendipuldis on Toomas Siitan, kontsert-meister Judith Steenbrink.

Muusikat Taani kuninga õukonnast

Reedel, 4. juulil kell 20 esitab juba kümmekond aastat oma eriliselt elava mängumaneeriga maailma lavasid lummanud Prantsuse ansambel Les Witches muusikat Taani kuninga Christian IV õukonnast. Ansambel esineb koosseisus: Claire Michon (plokkfööt), Freddy Eichelberger (klavessiin), Odile Edouard (viiul), Pascale Boquet (lauto), Sylvie Moquet (viola da gamba).

Laulud Goethe luuletustele

Laupäeval, 5. juulil kell 20 kuuleme ajaloolise klaveri saatel Goethe luuletustele loodud laule. Tenor Hans Jörg Mammel on oma erakordselt tundliku esituslaadiga tõusnud tänaseks vararomantilise Lied'irepertuaari üheks huvitavamaks interpreediks maailmas. Ajaloolisel haamerklaveril saadab teda Ludwig Holtmeier. Kuuleme Beethoveni, Schuberti, Zelteri ja Loewe laule.

Öökontsert hispaania kitarriga

Laupäeva öösel kell 23 täidab Haapsalu Toomkiriku hispaania kitarri ja vihuela helidega José Miguel Moreno. Moreno on meie aja üks säravam meister ajalooliste näppepillide alal, kelle detailideni viimistletud esitust on siinne publik varemgi imetlenud.

Händeli lemmikoratoorium

Pühapäeval, 6. juulil kell 20 kõlab Eestis esmakordselt Händeli oratoorium "Theodora", mida autor pidas ise oma parimaks. „THEODORA on kõige viimistletum, ilusam ja kunstipärasem heliteos, mille Händel eales lõi“ (Shaftesbury krahv, 1750). Esinevad Kädy Plaas (Theodora, sopran), Charles Humphries (Didymus, kontratenor), Teele Jõks (Irene, metsosopran), Mati Turi (Septimius, tenor), Uku Joller (Valens, bass), Haapsalu Festivali Koor, Tallinna Barokkorkester, Judith Steenbrink (kontsertmeister), dirigent Toomas Siitan. Händeli eelviimane suurteos „Theodora“ (1750) on kriitikute silmis ta kõige huvitavam psühholoogiline draama, mille taasavastamisel on tähtis koht Peter Sellarsi legendaarsel lavastusel 1996. aasta Glyndebourne“i ooperifestivalil. „Theodora“ on mitmes mõttes ainulaadne. Ainsana Händeli vaimulikest oratooriumidest ei toetu see piiblisüžeele, selle draama toimub kristlikul ajastul (4. sajandi algul Antiookias). Võimu ja vaimu konflikt on aluseks mitmetele Händeli oratooriumidest, kuid need olid siis ühtlasi ka patriootlikud allegooriad ja võtsid seisukohti omaaegse Inglismaa riigi- ja kirikupoliitika keerukal maastikul. „Theodoras“ puudub aga patriootlik paatos täiesti. Usku ei käsitle vist ükski teine Händeli draama nii isiklikuna kui „Theodoras“ ning kusagil mujal pole Händel nii lähedal omaaegse sentimentaalse draama ideaalidele: peakangelaseks on kõrgest soost naine, kelle moraalsed otsustused on toodud loo keskmesse, armastus ja truudus on vastandatud saatusele ja surmale. Thomas Morelli libreto tähtsamad märksõnad on ennastsalgav suuremeelsus, kaastunne ja empaatia. Morelli loodud võiduka lõpu jättis Händel aga teosest välja: inimlik päästmiskatse ei too siin lahendust ning jumalik sekkumine jääb tulemata. Ometi ei puudu siit inimlik triumf: inimeseks olemise võit kõige seda ohustava üle. Haapsalus esineb oratooriumis Thodora Didymuse rollis Inglise kontratenor Charles Humphries (pilt lisatud).

Vanamuusikafestivali piletid on saadaval Piletilevi müügikohtades üle Eesti

Lisainfo: http://www.concertogrosso.ee

Kultuurikatapuldid stardivad taas
2.-6. juuli Haapsalu Piiskopilinnuses


2.-6. juulini stardivad taas kunstinädala raames Kultuurikatapuldid, mida korraldab Vaal galerii koostöös Haapsalu Piiskopilinnuse ning Haapsalu Linnavalitsusega.

Haapsalu Piiskopilinnuse ruumides on väljas:

- autoritehnikas reljeefmaalid Siim-Tanel Annuselt

- Jaan Toomiku videoinstallatsioon

- Erik Alalooga kineetilised skulptuurid

- Laurentsiuse “Love graffity” pannood

- Haapsalu taustaga noore kunstniku Elis Saareväli maalid

- Mihkel Kleisi assamblaažitehnikas vapid

- noored skulptorid Jevgeni Zolotko ja Loore Emilie Raav Tartust

- skulptor Jüri Ojaveri installatsioon

- Jaan Klõšeiko fotoreportaaž eelmise aasta Kultuurikatapultidest

- Viida Pääbo-Juse 1939. a Itaalias valminud rahvusromantilise pannoo esmaesitlus Eestis

Laupäev, 5. juuli on tegevuskunsti päev. Performance`tega astuvad üles Kiwa, Jüri Ojaver, Erik Alalooga, Siim-Tanel Annus koos lauljanna Kristina Underiga jt.

Tasuta buss Haapsallu väljub 5. juulil kl 12 Rahvusraamatukogu eest.

Lisainfo: Vaal galerii, galerii@vaal.ee, tel 6810871

Rahvusvaheline Kuuma Klaasi Sümpoosion
1.-6. juulini Evald Okase Muuseumis Haapsalus


Rahvusvaheline Kuuma Klaasi Sümpoosion, mis on toimunud ka Haapsalu Klaasipäevade nime all, on rahvusvaheliselt tunnustatud professionaalne erialasündmus, mida viib läbi klaasikunstnik Kai Koppel.

Üritusele, mille missiooniks on klaasikunsti tutvustamine ja sellega tegelemise aktiviseerimine, kogunevad eri maade kunstnikud, et üheskoos puhuda ja valada sulaklaasi. Kuuma Klaasi Sümpoosion on omalaadne performance-workshop, kuhu kõik huvilised on oodatud jälgima loomingulist protsessi klaasi kuumast ja vedelast olekust kunstiteoseks või tarbeesemeks saamiseni.

Kursuste ja workshoppide tarvis on muuseumi õuele rajatud klaasistuudio, mis sealsete ahjude ja inventari tõttu on hetkel ainuke omataoline Eestis ning mida jätkuvalt täiendatakse ja täiustatakse.

Rahvusvahelised Klaasipäevad algavad traditsiooniliselt lastele mõeldud koolituspäevaga, kus võimalik ehtsate klaasivärvidega klaasimaale maalida. Päeva jooksul loodud tööd jäävad näitusena muuseumi õuele ürituse lõpuni vaadata. Sümpoosion jätkub kuumklaasi koolituse ja workshoppidega professionaalsetele klaasikunstnikele, mis on hea võimalus koos töötamiseks ja kogemuste vahetamiseks. Workshoppide tööprotsessi jälgimine on atraktiivne vaatemäng ka muuseumi külastajatele. Lisaks praktilisele tööle hõlmab üritus endas erinevaid loenguid. Sümpoosioni lõpetab alati näitus, kus on võimalik näha klaasipäevade jooksul valminud eksperimentaalseid töid.

Klaasipäevad on mõne aasta jooksul leidnud endale kindla koha muuseumi igasuvises kunstiprogrammis ning sinna saabub alati rohkesti huvilisi nii osalema kui pealt vaatama.

Lisainfo: http://www.evaldokasemuuseum.ee, eo.muuseum@mail.ee

Uudiste arhiiv