Eestit külastas esimesel poolaastal rekordarv turiste

15.09.2008
2008. aasta esimesel poolel ööbis Eesti majutusettevõtetes 628 787 välisturisti ehk 5 protsenti rohkem kui mullu samal ajal.
See on 0,4 protsendi võrra rohkem kui 2005. aasta esimesel poolel, mis oli seni kõigi aegade parim tulemus.

Väliskülastajate hea kasvunumbri tagasid meile Soome, Venemaa, Läti ja Leedu turistid. Samas vähenes Rootsi, Norra ja Suurbritannia turistide arv.

«Kui 2007. aastal sissetulev turism vähenes, siseturism aga kasvas, siis 2008. aasta esimene pool näitas vastupidist trendi,» ütles EASi turismiuuringute koordinaator Piret Kallas.

Samas kasvasid väliskülastajate poolt majutusettevõtetes veedetud ööd turistide arvust tagasihoidlikumalt – 1,3 protsenti.

«Eelkõige tulenes see ööbimiste jätkuvast vähenemisest spaades ja sanatooriumides,» selgitas Kallas.

Soome turistide arv, mis on mitu aastat vähenenud, kasvas tänavu esimesel poolaastal 5 protsenti. Soome turistide arvu kasvu soodustas varasemast pikem kiirlaevahooaeg, samuti uute kiirete laevade liiniletulek kevadel.

Neljandat aastat järjest jätkus aga soomlaste ööbimiste arvu vähenemine spaades.

Venemaa turistide arv, mis 2007. aasta aprillist detsembrini tunduvalt vähenes, hakkas taastuma alates aastavahetusest, pärast Eesti liitumist Schengeniga.

Sealjuures suurenes Vene turistide arv märkimisväärselt mitte ainult 2007. aastaga, vaid ka languse-eelse, 2006. aastaga võrreldes.

Läti ja Leedu turistide arvu järjepidev ja tugev kasv kolmel aastal jätkus ka 2008. aasta esimesel poolel. Viimasel paaril aastal on üldiselt suurenenud Eesti, Läti ja Leedu elanike reisimine teistesse Balti riikidesse ja see on osaliselt kaasa aidanud turismi kasvule kõigis Balti riikides.

«Seda trendi toetab ja tekitab kindlasti ka Balti Reisimaraton, kevadest sügiseni vältav reisikampaania, mis motiveerib Balti riikide elanikke külastama teisi Balti riike. Tänavu korraldab EASi turismiarenduskeskus seda populaarset kampaaniat teist aastat koostöös Läti ja Leedu turismiarenduskeskustega,» sõnas Kallas.

Rootsist ja Suurbritanniast on turistide arv vähenenud juba paaril eelmisel aastal, mis viitab Eesti konkurentsipositsiooni üldisele kehvapoolsele tasemele nendes riikides. Norra turistide arv aga vähenes tänavu esmakordselt pärast eelmiste aastate kiiret kasvu.

«Nende turgude huvi vähenemisel pole ühest ilmselget põhjust. Pigem on siin koht mõelda taas Eesti turismi nõrkustega tegelemisele tervikuna – transpordiühenduste lisamisele, hingega tehtud toodete arendamisele ja nende tutvustamisele, teeninduskvaliteedi tõstmisele,» selgitas Piret Kallas.

Siseturiste ööbis 2008. aasta esimesel poolel Eesti majutusettevõtetes 431 685 ehk 1,8 protsenti rohkem kui mullu esimesel poolaastal.

Kui paaril eelneval aastal kasvas siseturistide arv väga kiiresti, siis tänavu esimesel viiel kuul lisandus neid tagasihoidlikult, juunis nende arv aga isegi vähenes 7 protsenti.

«Kasvu aeglustumine aasta algul oli ootuspärane, sest võis eeldada, et nii tugev kasv ei saa pikemat aega järjest jätkuda. Teisest kvartalist alates aga hakkasid mõju avaldama teated halvenenud majandusolukorrast, mistõttu hakati vähendama eelkõige töö-, aga ka puhkusereise. Lisaks võisid languse põhjuseks juunis olla heitlikud ilmad,» kommenteeris Kallas.


Postimees.ee
Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX
Toimetas Martti Kass
http://www.postimees.ee/?id=31300

Uudiste arhiiv