Kõigi lennujaamade ema sulges uksed – Berliini Tempelhof lõpetas lennud

05.11.2008
Berliin kaotas eile oma vanima töötava lennujaama, kuid saab ilmselt juurde ühe paeluva turismiobjekti.

85-aastane Tempelhofi lennujaam, mis jõudis olla nii Natsi-Saksamaa uhkus kui Lääne-Berliini varustaja ja päästja sõja järel, sulges lõplikult oma uksed lennuliiklusele eile õhtul.

Enne keskööd tõusid sealt üles viimased sümboolsed lennukid: sakslaste kuulus Junkers Ju-52 ja üks päästjaist - blokaadi ajal õhusilla kaudu Lääne-Berliini varustanud ja lastele komme ja rosinaid alla visanud Rosinenbomber (eesti k rosinapommitaja).

Veel pole aga selge, mis arhitektuurimälestiseks kuulutatud jaamahoonest edasi saab. Visionääridel on 1,2-kilomeetrise peahoone ja lennujaama jaoks palju plaane – võimalusest, et lennuväljale tehakse loomaaed, kuni loogilisemate mõteteni rajada Tempelhofi suur lennundusmuuseum.

Turistide jaoks sulgemisega palju ei muutu - kommertslendude osas polnud Tempelhofist ammu võistlejat Tegeli ja Schönefeldi jaamale ja 2011 peaks valmima viimase laiendus, Berlin Brandenburg International 1923. aastal kommertslende alustanud Tempelhofi laiendasid 1936. aastaks pealinna vääriliseks Natsi-Saksamaa juhid.

Kuulsa arhitekti Norman Fosteri poolt ilu ja otstarbekuse eest «kõigi lennujaamade emaks» nimetatud peahoone arhitekt on Ernst Sagebiel. (PM)


Tarbija24.ee
http://www.tarbija24.ee/?id=45027

Uudiste arhiiv