Tervisespordiga süda korda

23.04.2004
Mätas on parasjagu nii kuiv ja suvi lähedal, et tervisejooksu-kõndi tegema hakata. Aprilli lõpust alates korraldatakse rohkesti mitmesuguseid üritusi, enamikust saab osa võtta tasuta või väikese raha eest.
Lõppeval südamenädalal alustati Sütiste parkmetsas juhendatud käimistreeningutega, mida korraldatakse juba neljandat aastat. Neljapäeviti kell 16.30 algavatele treeningutele on eriti oodatud kõrge vererõhu käes vaevlevad või vähese treenitusega inimesed, samuti need, kes on südameinfarkti üle elanud. Kardioloog dr Ene Pullisaare ja treener Maarit Vaikmaa juhendamisel määratakse individuaalselt treeningukoormus ning jagatakse nõuandeid edaspidiseks harjutamiseks.
“Meie eesmärk on anda süst, et inimesed kolm-neli korda nädalas treenimas käiksid,” selgitab Maarit Vaikmaa. Käimistreeningu distants on kaks kilomeetrit, selle läbimine on aga rangelt vabatahtlik. Käimistreeningutel saab käia neljapäeviti kuni oktoobri lõpuni, paus tehakse juulis. Kogunetakse Sütiste 21, osalemine on tasuta.
Südamenädala raames peetakse laupäeval kell 10 Nõmmel traditsiooniline Südamejooks, kus läbimiseks erinevad vahemaad paarisajameetrisest tillujooksust viiekilomeetrise distantsini. Soojendusaeroobikat teeb mullune aeroobikakuninganna Katrin Väli. Südamejooks algab ja lõpeb Nõmme spordikeskuse juures ning sellel on osavõtumaks.

Südamejooksul toimub sellekevadine esimene Eesti Spordiselts Kalevi käimissarja “Käime koos!” etapp, mis algab kell 12 Nõmmel. Teine etapp peetakse pühapäeval Tartus Jänese käimisrajal. Tallinnas maksab osavõtt 15 krooni, Tartus on üritus tasuta. “Seal võib nii kepikõndi teha kui ka niisama käia, võistluse peale see ei ole,” selgitab spordiseltsi projektijuht Marti Soosaar.

Kokku on 2. oktoobrini kestvas käimissarjas 33 etappi, kuhu korraldajad ootavad üle
15 000 inimese. Etapid peetakse mitmel pool Eestimaal, tutvustamaks osalejatele looduskauneid kohti ning erinevaid matkaradasid.

Eestlaste südameasjad korrast ära

Eestlaste hulgas on südame-veresoonkonna haigustesse suremine konkurentsitult esikohal, olles protsentuaalselt suurem kui kõikidesse teistesse haigustesse suremine kokku, tõdesid arstid lõppeva südamenädala südametervise strateegia arutelul.

Suure suremuse põhjustab eestlaste kehv enese eest hoolitsemine – liigne alkoholilembus, suitsetamine, ebatervislik toitumine ning vähene liikumine –, kombineerituna kõrge stressitaseme ning arvamusega, et tervislikud eluviisid ei aita haigusi ennetada. Kõvasti arenguruumi on ka haiguste diagnoosimisel ning ravimisel, ei jätku spetsialiste ega vajalikul tasemel aparatuuri.

Sestap on kõige targem üldse mitte haigeks jääda.

Haiguste ennetamiseks mõned lihtsad soovitused:
• Liigu rohkem. Unusta ära lift, tule bussist-trammist-trollist varem maha ning käi peatusevahe jalgsi.
• Ära suitseta
• Ära tarvita kanget alkoholi. Joo õlle asemel veini, eelista punast valgele.
• Söö rohkem kala ja vähem vorsti, ära karda rasvase kala söömist.


Lisainfo: www.kaimekoos.ee, www.sydamejooks.ee, www.esport.ee

Uudiste arhiiv