Eksootika täidab unistusi ja raputab rutiini

16.02.2009
Helsingis käidud, Lätis ka, Egiptuse, Tenerife ja Gran Canaria kuumad liivad kogetud? Aeg on unistada eksootikast ja panna paika plaan oma unistuste reisiks – India, Mehhiko, Brasiilia, Hawaii, Peruu, Keenia. Seiklushimulisemad eelistavad seljakotiga matkata, teised reisibüroo kaudu rännata. Sõltumatu reisimise viisist tuleb palju planeerida.

Kaugetest paikadest unistada ja endale reisilubadusi anda on juba seetõttu mõnus, et ainuüksi unistamine helesinisest laguunist ja kiskjalikust päikesest annab hetkeks võimaluse põgeneda siinse surutise ja sombuse ilma eest.

Sama väärtuslikuna võib aga seitsme maa ja mere taha piilumise kogemus mõjuda meie teadmistele – kui millestki unistame ja endale eesmärgi seame, paneb see meid uute kultuuridega tutvuma, juurde õppima ja uusi kontakte otsima. «Huvi kaugete maade vastu kasvab iga aastaga,» kinnitab ka Travel IN-i turundusjuht Katrin Aljaste.

Parim sõber gloobus

«Tee endale selgeks, mis huvitab ja kuhu soovid minna, siis otsi lisainfot internetist, pane paika reisi eelarve ja aeg ning leia sobiv ja kogenud reisinõustaja,» selgitab Katrin Aljaste. Mis tahes suur ja helesinine reisiunistus algab ikka väikestest ja praktilistest sammudest.
«Alustada võiks loomulikult internetist ja maailmakaardi vaatamisest,» soovitab ka Estraveli turundusdirektor Ruth Laidvee.

Lennu- ja kohalikust majutusvõimalustest ning reisiprogrammist ülevaate saamiseks tasub kindlasti järgmise sammuna pöörduda ka reisibüroosse. «Maailm on suur ja sihtkohti palju, ühele sobib üks ja teisele teine,» jätkab Laidvee. «Romantilise rannapuhkuse ihalejatele võiks soovitada saarekesi India ookeanis – näiteks Mauritius, Seišellid või Maldiivid, kust leiab võrratud liivarannad, türkiissinise mere ja kõrgetasemelised hotellid.»

Katrin Aljaste lisab omalt poolt: «India Goa ja Kerala, Brasiilia, Mehhiko, USA Hawaii saared, Peruu, Prantsuse Polüneesia, Keenia ja erinevad paigad USAs.» Ta tuletab meelde, et USA ei piirdu ainult Manhattaniga.

Ruth Laidvee soovitab sukeldujatele Punast merd või India ookeani. «Tais, Malaisias ja Indoneesias saab aga rannapuhkuse ühendada seiklemisega. Neile, kes tahavad puhkuse ajal võimalikult palju näha ja kogeda, võiks soovitada Lõuna-Ameerikat, Austraaliat ja Uus-Meremaad.»

Reisile viib soov puhata või hoopis huviala

«Üldjuhul ihkavad inimesed eksootikat ja unistavad kaugetest maadest, et kiskuda end välja rutiinist ja kogeda midagi erilist,» põhjendab Aljaste, miks tavapärastest paketireisidest väsitakse. «Tavaliselt on need kliendid n-ö tavapuhkuse-pakettide ajajärgu oma elus juba läbinud.»

«Uudishimust, soovist avastada ja õppida tundma maailma,» pakub Laidvee juurde ühtlasi lisades, et pika, väsitava ja kindlasti tavapärasest kallima reisiteekonna vaeva premeerib lõpuks võimalus näha teistsugust loodust ja linnasid, teistsuguseid inimesi ja kombeid.

Laidvee sõnul võtavad paljud pika teekonna ette ka lihtsalt armastusest reisimise vastu. «On inimesi, kel lausa vajadus vähemalt korra aastas pääseda kusagile kaugemale, kus igapäevaelu ja probleemid tunduvad väikesed ja tühised.»

Nii otsustavadki julgematest julgemad panna oma reisikava ise kokku ja avastada maailma oma pere ja sõpruskonnaga või lausa üksi – kutsume neid seljakotireisijateks ja vahel ka loodushuvilisteks, kes otsivad sihtpunkti välja just oma spetsiifilistest huvialadest lähtudes.

Reisibüroo kasutamise eeliseks on aga kindlasti suur eeltöö, mida on sihtpunkti eripärade tundmaõppimiseks ära teinud professionaalsed reisiagendid ja -esindajad. «Kliendid tulevad üht või teist maad meie juhendamisel nautima,» selgitab reisibüroo partnerlust Katrin Aljaste Travel IN-ist.

«Suur eeltöö alates lennust, majutusest ja kuni ekskursioonideni välja on paigas ja puhkaja jaoks ette valmistatud,» loetleb ta reisibüroo kasutamisest tekkivaid hüvesid. Valikute tegemisel annavad reisinõustajad, kes on ise eksootilisi paiku ka külastanud, head nõu ja kasulikke soovitusi.

Ära kohvrit asjata koorma

Enne kui lennukile või laevale asuda, tuleks kriitiliselt suhtuda ka reisikohvrisse. «Soovitame kaasa võtta pigem hädavajaliku, mitte suurte kohvrite kaupa riideid ja jalanõusid,» jagab Aljaste nõuandeid oma kogemusest.

«Dokumendid, raha ja piletid ning muu tähtis kraam peab olema alati kas enda ligi või sihtpunktis viibides turvalises seifis,» rõhutab ta. Isegi kõige ilusamas, päikselisemas ja rahulikumas paigas liiguvad ringi vargad ja hajevil turistid on tihti vastupandamatult kergeks saagiks.

«Krediitkaart ja avatud meel kindlasti kaasa võtta, eelarvamused aga maha jätta,» muigab Ruth Laidvee.

«Ega ühe vitsaga kaugemaareise võtta saagi, et igale poole kehtiv nimekiri välja pakkuda,» tuletab ta veel kord meelde. Enne reisipalaviku tekkimist tasub kodumaal korralik plaan siiski paika ja paberilegi kirja panna.

Tark talitab targu

• Sea siht, uuri gloobust/maailmakaarti
• Pane eelarve, reisi aeg ja kestus paika, vajadusel vormista pangas kogumishoius vajaliku reisiraha kogumiseks
• Kontrolli passi kehtivust. Juhata end sisse uue maa ja kultuuri eripäradesse, tutvu usu, kommete ja tavadega
• Selgita välja sihtpunkti hinnatase ning toidukultuur
• Külasta reisibürood ja temaatilisi lehekülgi internetis, loe temaatilisi raamatuid, ka ilukirjandust
• Külasta välisministeeriumi kodulehekülge ja tee kindlaks viisatingimused
• Külasta perearsti, kontrolli oma tervist ja uuri välja, millised vaktsineerimised on vajalikud ja millal; selgita välja, milliseid ravimeid pead igaks juhuks kaasa varuma ja mida sinu valitud sihtriiki ei tohi kindlasti kaasa võtta
• Tee aegsasti reisikindlustus, sh reisitõrge, mis kataks kalli unistustereisi kulud ka siis, kui juhtud jääma näiteks haigeks
• Tee rahulikult nimekiri pakkimiseks, et reisipalaviku tabades midagi kahe silma vahele ei jääks. Tee nimekiri ajavaruga, et jätta endale võimalus vajadusel puuduolevad asjad muretseda
• Uuri pangast, kas saad sihtriigis tasuda krediitkaardiga ning kontrolli krediitkaardi kehtivust, kindlasti tuleta meelde ka kaardi PIN
• Enne sõitu selgita igaks juhuks välja, milliseid meeneid tohid koju kaasa tuua ja milliseid neist pead nautima vaid kohapeal. Paljudes eksootilistes riikides on seadused, mis keelavad kohalikku kultuuripärandit üle riigi viimast, tuues reeglite vastu eksides kaasa suurt pahandust, trahve ja närvikulu, halvimal juhul ka vangistuse
• Asu teele – ole tolerantne, avatud ja sõbralik, väheke seiklushimu ei tee samuti paha

Allikas: Katrin Aljaste (Travel IN) ja Ruth Laidvee (Estravel)


Tarbija24.ee
Rain Uusen, toimetaja
Foto: Pm
http://www.tarbija24.ee/?id=80747

Uudiste arhiiv