Internet on tulvil suveks tööd otsivate koolilaste kuulutusi

18.05.2004
«Keegi ei võta väga meelsasti meieealisi,» on 14-aastane Saaremaa poiss Jörgen õnnetu. Tema töökuulutusele internetis pole veel keegi vastanud. Jörgeni-taolisi verinoori tööotsijaid on internetiportaalide kuulutusrubriikides sadu, kirjutab SL Õhtuleht.

Jörgen riputas oma kuulutuse portaali Saarlane.ee üles läinud reedel. Suur osa lapsi on aga enda töösoovid saatnud juba märtsis-aprillis.

Eelmisel suvel teenis Jörgen rohimas käies 300 krooni. Tänavu loodab ta suuremat teenistust. Hea meelega teeks ta talutööd, müügitööd ta eriti ei tahaks.

Palgasoov oleneb töö raskusest. «Kui pean väga ränka tööd tegema, siis väga vähe ei saa selle eest küsida,» seletab poiss asjalikult.


Viimastel aastatel on suvine töö Jörgeni sõpruskonnas üsna popp: «Kui midagi oma raha eest ostad, eks see ole ikka suurem asi ka!»

16-aastane Türi gümnasist Renita soovib leida tööd Järvamaal või Tallinnas. Eelmistel suvedel on tal õnnestunud teenida kohalike talunike juures: «Peamine, et oleks suvel tegemist ja saaks natuke taskuraha.»

Sihtasutuse Tallinna Õpilasmalev kaudu saab suveks tööd 1500 13- kuni 18-aastast last. Registreeruda saab laupäeval kella 10-19 Tammsaare pargis suures telgis.

Maleva juhataja Tiit Teriku sõnul näitavad kogemused, et teenimisvõimalus on lastele teisejärguline. Rohkem soovitakse aega sisustada.

Kõige rohkem kohti on pakkuda marjakasvatajate juurde, aga on teha ka heakorratöid. Jutule võetakse ainult pealinna sissekirjutusega lapsi.

Teistele soovitab Terik uurida omavalitsusest: «Tallinna malevast võib-olla räägitakse rohkem, aga tegelikult teevad sama oma lastele paljud vallad.»

Harjumaa Saue valla lastekaitsespetsialisti Liivi Lentsi sõnul värbab tänavu õpilasi kultuurimaja noorsootöötaja. Eelmisel suvel tegutses vallas pisike rühm, kus said tööd põhiliselt Laagri aleviku lapsed.

Lentsi sõnul tuleb vallamajja tööd soovivatelt lastelt keskmiselt kõne päevas.

Turismipiirkondades aga värvatakse hooajatöödele meelsasti tudengeid. Seda kinnitab tööturuameti osakonnajuhataja Patrick Rang, kelle hiljutisel Saaremaa käigul see jutuks tuli: «Tudengid on laiema silmaringiga ja suhtlevad vabamalt ning tönkavad enamasti ka kahte võõrkeelt paremini kui mõni kohalik töötu.»


Postimees

Uudiste arhiiv