Meistrikursused Eesti Vabaõhumuuseumis

05.04.2010
Eesti Vabaõhumuuseum alustab aprillis traditsioonilse taluarhitektuuri koolitustega. Koolitustele on oodatud nii algajad-huvilised kui ka need, kes soovivad omandada uut vilumust.

Kahepäevane koolitus koosneb tavapäraselt paari-kolmetunnilisest loengust ning praktikast meistrite juhendamisel. Juhendajateks on Eesti Vabaõhumuuseumi maa-arhitektuuri programmi teadur Joosep Metslang, peakonservaator Marike Laht, puusepp-konservaator Villem Oras ning meistrid Säästva Renoveerimise Infokeskusest. Kahepäevase koolituse maksumus on 600 krooni, mis sisaldab ka infomaterjale ja lõunasööke. Kursused viiakse läbi Eesti Vabaõhumuuseumi territooriumil.


Koolituste kalender aprill – september 2010:

24.-25. aprill ja 08.-09.mai puitaiad - anname väikese ajaloolise ülevaate puitaedadest kui külamiljöö ühest lahutamatust osast. Koolituse käigus õpitakse selgeks traditsioonilise roigasaia ja punutud aia tegemine.

15.-16. mai prussehitus - tutvustame prussidest puitehitustehnikat, mille meisterlikke näiteid leidub keskaegsete kirikute katuse all, valgustusaja mõisates ning 20. sajandi maa-arhitektuuris. Õpetame prussidest ehitamist vanade vahenditega: kirve, käsisae, puuri ja peitliga ning harjutame erinevate tappide valmistamist ja sõrestiku kokkupanemist.

19.-20. juuni aknad-uksed - tutvustame ajalooliste akende ja uste ehitust, nende kahjustusi ja taastamist. Harjutatame avatäidete puhastamist, proteesimist, kruntimist ja värvimist.

26.-27. juuni ja 28.-29.august palkehitus - tutvustame Eesti maa-arhitektuuris üldlevinud palkehitustava. Õpetame palkmaja valmistamist vanade vahenditega: kirve, käsisae ja peitliga. Koorime palke, valmistame järsk- ja puhasnurkasid ning vara.

7.-8. august viimistlus - tutvustame taluhoonete juures kasutatud krohvimistehnikaid: savi- ja lubikrohvi ning värvime lubjapiima, mulla- ja õlivärvidega.

14.-15. august ja 04.-05.september kiviaiad – anname väikese ajaloolise ülevaate erinevat tüüpi kiviaedadest ja kirjeldame aia parandamise võimalusi. Koolituse käigus õpitakse selgeks traditsioonilise paekiviaia ladumine.

11.-12. sepetmber katused - tutvustame talumajades enamlevinud katusekonstruktsioone. Harjutame rannikualadel ja saartel levinud roogkatuse ning mandril levinud laastukatuse valmistamist.



Milliseid tööriistu tuleks kaasa võtta, millised peavad olema riietus ja jalanõud, milliste koolituste puhul tasub tulla oma esemega – neile jt küsimustele saab vastuse Eesti Vabaõhumuuseumi koduleheküljelt või meistritelt: joosep@evm.ee; tel 51 61 463, marike@evm.ee, tel 55 582 968.

Meistrikursustele registreerumine on alanud: Elo Lutsepp, elo@evm.ee; tel. 53 44 4769 (lõpeb nädal enne koolitust).


2009. aastal viis Eesti Vabaõhumuuseum läbi 11 meistrikursust, mille raames sai uut teavet ja oskusi ca 150 inimest. Paraku kõik soovijad kursustele ei pääsenud, sestap jätkame koolitustega senisest suuremas mahus. Iseäranis oodatud on need, kes soovivad taastada esivanemate kodu või on loomas oma perele maakodusid ja väärtustavad seejuures vanu traditsioonilisi ja Eesti külamiljöösse sobilikke arhitektuurseid lahendusi.


Traditsioonilisi taluarhitektuuri koolitusi viiakse läbi ka mujal Eestis, vt: www.vanamaja.ee, www.kogo.ee.


info: evm@evm.ee; 6549 100, http://www.evm.ee

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn 13521

skoor

1.0

Viimane kommentaar:

"555 (1.0)" Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv