Rahvusringhääling teeb laulu- ja tantsupeolt pikki ülekandeid

02.07.2004
ETV alustab laulu- ja tantsupeo ülekannetega reedel näidates rongkäiku, tulesüütamist, tantsuetendusi ning kontserte, Eesti Raadio teeb erisaateid ja kannab täispikkuses üle mõlemad laulupeo kontserdid.

Eesti Televisioon alustab reedel, kell 18.55 jõuab Kalevi keskstaadionilt vaatajani XVII üldtantsupeo ülekanne, mis kannab pealkirja "Las jääda ükski mets".

ETV pressiesindaja sõnul on tantsuväljakule plaanis tantsudest kasvama panna pärnaallee ja männimets, võimsad kastanid ja jõuduandvad pihlakad, sekka kidurad kadakad ning müstilised tammed. Selline on tantsupeoliste ja peo pealavastaja Kalev Järvela unistus.

497 soovija hulgast valiti tänavu peole esinema 404 tantsurühma. Kokku esineb Kalevi staadionil ligi 8000 tantsijat ja võimlejat. Rahvatantsijate seas on ka neli väliseesti rühma - Göteborgist, Portlandist, Torontost ja Vancouverist - ning neli esindust Lätist.

Ülekanne XVII üldtantsupeolt algab tulesüütamise ja puu istutamisega tantsumemme Helju Mikkeli koduõuel. Otseülekande režissöör on Ruti Murusalu, kommentaator Ruth Alaküla.

Laupäeval jätkub selle suve suurima peo kajastamine kell 14.55 üldlaulu- ja tantsupeo rongkäigu ülekandega, kus rohkem kui kolme tunni jooksul on vaatajail võimalus lähemalt tutvuda peo põnevamate esinejate, koori- ja tantsujuhtidega.

Rongkäigus sammub kaameratest mööda ligi 30 000 koorilauljat ja rahvatantsijat üle Eesti, lisaks külalised välismaalt. Otseülekande saatejuhid Diana Lorents ja Margus Saar uurivad, kes on need vahvad inimesed, kes rongkäigus laululava poole sammuvad, mida nad arvavad peost ning sellest, mis on toimunud viimaste pidude vaheajal ehk siis viimase viie aasta jooksul Eesti koori- ja tantsuelus. Otseülekande režissöör on Ülle Õun.

Kell 19 jätkub otseülekanne üldlaulupeo esimese kontserdiga lauluväljakult, mis kannab pealkirja "Alati teel". Laulupeo esimese päeva teemaks on "Eesti üheksa erineva võimu all". Vaheaegu ühe kooriliigi mineku ja teise tuleku vahel täidavad vahetekstid, mille on kirjutanud Lauri Vahtre. Laulupeo kunstiline juht on Alo Ritsing, lavastaja Raivo Trass. I kontserdil osaleb laulupeo avamisel suur ühendkoor. Kontserdi põhiosa on aga valikkooride - sega-, nais-, mees-, laste- ja poistekooride - päralt, kes esinevad koos sümfooniaorkestriga. Üles astub ka kutseliste puhkpilliorkestrite koondorkester.

Punkti televisoooni otseülekannetele paneb XXIV üldlaulupeo II kontsert Tallinna lauluväljakult, mis algab pühapäeval, 4.juulil kell 13 ja kus esinevad kooriliikide ühendkoorid ning puhkpilliorkestrid. Laulupeo II kontserdi teemaks on "Teelolek" - ikka teel, jälle teel, aina teel. Teksti täiendavad katked Eesti tuntud mängufilmidest. Laululavast saab võimas pääsupesa, kus kontserdi ajal on näha lendamas ka tõeliselt hiiglaslikke pääsukesi.

Kontsertide otseülekannete režissöör on Elmo Lööve, juhtoperaator Toomas Jürgens, produtsent Lii Kuldmäe.

Eesti Raadio Vikerraadio programm kannab sel nädalavahetusel üle XXIV üldlaulupeo mõlemad kontserdid ning toob kuulajateni meeleolukaid hetki laulupeo rongkäigust, teatas raadio pressiesindaja.

Otseülekannete helirežissöörid on Mati Brauer ja Tanel Klesment, ülekannet vahendavad Marge-Ly Rookäär Klassikaraadiost ja Vallo Kelmsaar ER uudistetoimetusest.

Eesti Raadio venekeelne programm Raadio 4 on laulupeol laupäeval kell 12.10-21.00. Saatepäeva jooksul räägitakse laulupidude ajaloost ja meenutakse eelmisi laulupäevi. Toimuvad otsereportaažid rongkäigust.

Kell 19.10 algab otseülekanne laulupeo I kontserdilt. Üldtantsupeo muusika on salvestatud Eesti Raadios koostöös Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutusega, helirežissöörid Teet Kehlmann ja Külli Tüli. Tantsupeo peahelirežissöör on Külli Tüli Eesti Raadiost.



EPL

Uudiste arhiiv