Markko Märtini keha ei täitnud pea käske

09.08.2004
Markko Märtinil ei õnnestunud Soomes mullust esikohta kaitsta, sest pühapäeval võitnud Marcus Grönholmi vastu saanuks vaid 100 protsenti tervena.

Markko Märtin lõpetas Soome ralli Marcus Grönholmi järel teise kohaga, mis tema enda hinnangul oli pärast rasket avariid Argentinas võrreldav võiduga.

“Arvestades minu füüsilist seisukorda on see ülihea saavutus,” hindas reedel ja pühapäeval ühe ning laupäeval kolm kiiruskatset võitnud Märtin. “Nägemisega on ikka raske, varjud häirivad tee jälgimist,” kurtis eestlane pärast eilset avakatset.”

“Mu keha ei võtnud vastu käske, mida pea saatis. Ma ei osanud oodata, et ralli kujuneb nii raskeks,” tunnistas Grönholmile 34,7 sekundiga kaotanud eestlane. “Jukojärvi katsel oli tee pärast pikka hüpet väga kehvas seisus, keset teed oli auk ja teisel läbimisel tegin kaelale päris kõvasti haiget,” rääkis Märtin Argentina õnnetuse järelmõjust.




Märtin alustas viimast võistluspäeva teiselt kohalt, kuhu ta tõusis, kui Sebastian Lindholm laupäeval legendaarsel Ouninpohja kiiruskatsel rajalt välja sõitis. “Vahe Marcusega on nii suur, et ilma võõra abita me võidu eest ei võitle. Kui tal probleeme ei teki, siis sõiduga me teda kinni ei püüa. Pean vaatama, et ise vigu ei tee, pole mingit mõtet pühapäeval rünnata,” hindas Märtin olukorda laupäeva õhtul. “Vahe on üle 30 sekundi, sellest võib tagasi sõita vaid väikese osa. Loodan, et suudan teist kohta hoida.”

Märtin pidas sõna: ei üritanud peaaegu lootusetust olukorras rallit võita ja säilitas kindlalt teise koha.
“Saime teise koha ja kaheksa punkti ehk hea tulemuse, kuid mul on tõesti väga hea meel, et nüüd on see ralli läbi,” tunnistas Märtin. “Kui oleksin sada protsenti terve, siis võinuks Marcusega võidelda. Kuid meistritiitel on veel lahtine ja me peame hakkama mõtlema heale tulemusele Saksamaal.”

Markko hakkab rütmi leidma

“Me ei sõida veel ralli võitmiseks vajaliku kiirusega, kuid tundub, et Markko hakkab head rütmi leidma,” hindas kaardilugeja Michael Park.

Fordi tiimi juht Malcolm Wilson jäi nädalavahetusega igati rahule. “Markko tegi suurepärase comeback’i ja andis meile hea stardi hooaja teiseks pooleks,” ütles Wilson. “Franēois Duval võitles end seitsmendaks ja Janne Tuohino tegi just seda, mida temalt ootasime – tõi meeskonnale soliidselt punktilisa.”

Märtini sõitu oli Soome vaatama tulnud tõesti tuhandeid eestlasi. Neid oli nii palju, et kohati jäi koguni mulje, et päris palju soomlasi on tulnud Eestisse rallit vaatama.

Eriti kuuldes, kuidas ööd ja päevad kaikus metsas kuulus reklaamilause “Maaarkkooo, kuuus saaa oooled!” Ja alati hõikas keegi metsast vastu.

Junior WRC klassis alustas Urmo Aava (Suzuki) viimast päeva neljandalt kohalt, kuid langes eelviimase katsega viiendaks, üldarvestuses andis see 19. koha, kaotust Grönholmile kogunes 26.44,7. Junior WRC klassi võitis rootslane Per-Gunnar Andersson.

Kummaline lugu juhtus 20. kiiruskatsel (Kruununperä 1). “Legendi koostamise ajal kirjutasin selle kurvi kohta, et pööre puude tagant. Aga puud olid vahepeal maha võetud!” selgitas Aava. “Pidin paremale pöörama, aga põrutasin otse. Pidin pidurdama ja tagasi pöörama, et õigele teeotsale jõuda.”

Aava polnud ainus õnnetu, samas kurvis oli teeleidmisega raskusi veel mõnelgi sõitjal.




Marcus Grönholm: minu kõige magusam võit Jyväskylä rallil

•• Marcus Grönholm tõdes pühapäeval pärast kahe esimese katse võitu rahulolevalt: tundub, et Märtin on löödud, ta ei üritagi meid enam püüda.

•• Veel viimasel Kruununperä katsel aga võinuks soomlase võiduunelm sõiduvea tõttu puruneda. “Ma ei vajutanud piisavalt gaasi ja auto käis otsapidi kraavis. Õnneks pääsesime!” rõõmustas Grönholm.

•• Grönholmile oli see neljas Jyväskylä ralli võit ja kõigist neist magusaim, sest viimati oli ta MM-etapi võitnud mullu kevadel Argentinas.

•• “Seda võitu tuli kaua oodata! Selle nimel on tehtud palju tööd ja tulnud maadelda mitmete probleemidega. Kuid just see teebki võidu eriti väärtuslikuks,” ütles Grönholm.

•• Enne 20.–22. augustini sõidetavat Saksamaa rallit juhib Soomes neljanda koha saanud Sebastien Loeb Petter Solbergi ees 22 ning Märtini ja Grönholmi ees 24 punktiga. “MM-i üldseisu arvestades oli see suurepärane tulemus,” tõdes Loeb. “22 punkti on väga suur edu. Arvan, et võitlus tuleb teise koha pärast. Ise üritan võita järgmise ralli.”

EPL

Uudiste arhiiv