Mäeküla piimamees

22.10.2010
Paide Huviteatri etendus „Mäeküla piimamees“, lavastus mis pälvis tunnustust X Külateatrite festivalil, tuuritab taas Järvamaal.

Etendused toimuvad:

- 23.oktoobril kl 16 Sargvere Mõisas
- 28.oktoobril kl 19 Paide Kultuurikeskuses
- 30.oktoobril kl 19 Järva-Jaani Kultuurimajas
- 07.novembril kl 16 Türi Kultuurimajas

Pilet 50 kr, õpilased ja pensionärid 35 kr (Paide Kultuurikeskuse eelmüügikassa tel 3849137)

Lavastaja Tarmo Hintsi selgitusel on tegemist on Eduard Vilde ühe psühholoogilisema teosega, kus vaagitakse inimesi ja nende valikuid. Kas inimene valib raha ja sooja koha, vastutasuks andes ära oma hinge, kelleks siis näidendis on Prillupi Mari. Mis siis juhtub, kui niimoodi tehakse? Kas kaasaeg on taolisi inimesi juurde toonud? Võib-olla on see, kes meile tänava peal vastu tuleb ning morni näoga otsa vahib, just taoline Prillupi Tõnu, kes kaubeldes valede asjadega, ei tea, kuidas oma eluga edasi minna. Näidendis lahatakse ka muid kaasaega puudutavaid probleeme. Mõisahärra, kes Tõnu fakti ette asetab, on peaaegu tavaline kaasaegne ülemus, kes esitab oma alluvale ultimaatumeid. Tõnu on nagu kahe veskikivi vahele jäänud mees, kes otsib aeg-ajalt tänu sellele ka lohutust pudelist ning ajapikku on talle tekkinud ka joomasõber, kes ta lõpuks otseselt hukatusse kihutab. On ilmakirjalikkust, et mis on lubatud Jupiterile, pole veel lubatud härjale jne. Muidugi pole kõike ka ainult mustades toonides. Tegemist on ennekõike siiski rahvatükiga, kus oma koht ka naerul ja huumoril. Nii, et puhastverd tragöödiaga õnneks siiski tegu pole. Kõigile, kellele on meelde jäänud Leida Laiuse film 1965 aastast, tahaks öelda, et nii tõsine nagu film, praegune lavastus kindlasti ei ole.

Lavastaja Tarmo Hints on tegutsenud näitlejana Eestis kahes teatris, kuid suurema osa ajast on olnud vabakutseline. Tema tuntumaks tegelaseks on televisiooni vahendusel lastele tuttavaks saanud Onu Frederik, keda ta kehastas kohe mitu hooaega. Aastal 2004 kolis Tallinnast Paidesse ning on üritanud vaikselt siinses kultuurielus kanda kinnitada. Ta on abielus ja kahe tütre isa.

Kõige tuttavamad näitlejad, kes tükis silma hakkavad on mõisahärrat kehastav Konstantin Belov, Kuru Jaani mängiv Andres Taim ning Maasika osatäitja Erich Einstein. Ülejäänud näitlejad Janek Reedi, Kätlin Mägi, Rita Suve, Marju Anvelt, Rainer Kiis on need tublid inimesed, kes veebruari alguses loodud uue näiteringiga liitusid. Janis Baranin jõudis meie juurde Väätsalt. Esimeseks pääsukeseks, mis siis nüüd välja näidendina välja tuleb ongi Eduard Vilde "Mäeküla Piimamees". Trupis on inimesi, kes pole mitte kunagi ise teatriga otseselt kokku puutunud. Aeg on aga näidanud, et taolisi inimesi on väga hea voolida ning lõpptulemus on väga hea. Kõikidel inimestel on muidu olemas ka põhitöö ning kõike seda on nad teinud oma vabast ajast ning heast tahtest.

Head vaatamist!!

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Paide, Järvamaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv