Vanalinnas avab uksed esimene aafrika toite pakkuv restoran

30.08.2004
Järgmisel nädalal avab vanalinnas Uus tänav 34 uksed Eesti esimene aafrika köögile keskenduv restoranbaar, mille loojad on Pärnu maanteel asuva stiilikohviku VS (Võitlev Sõna) omanikud.
“Avamine on natuke veninud, sest otsustasime panna restorani rohkem energiat ja hinge,” ütles Café VS üks omanikke Darryl Hydes. Möödunud nädala lõpus käis kohvikus veel kõva klopsimine ja maalimine, ent avamispäev pole enam kaugel.

“Tegelikult on koht juba nii valmis, et eelmisel laupäeval pidasime siin ära ühe koka pulmad,” ütles Hydes.
Restorani köögipoole eest vastutavad viis musta meest, kes on pärit Nigeeriast ja Mosambiigist. Sellegipoolest pakutakse toitu igast Aafrika kandist. Nii on indiapärast toitu pakkuv VS tegelikult uue restoraniga menüü kaudu nabanööripidi seotud, sest ida-aafrika toitudel on sealse suure hindude hulga tõttu seos india köögiga.
Uue koha köögil on aken, kustkaudu külastajad saavad kokkade askeldamist vaadata. Restoranis on neli ruumi, neist peasaal ja “koobas” suitsuvabad. Suitsetamiseks on seinaäärne saal ja teisel korrusel asuv spetsiaalne suitsetamisruum. “Algul mõtlesime teha täiesti suitsuvaba restorani, kuid see pole siiski mõistlik. Paari kuu pärast on siin miinus viis kraadi, ei tahaks inimesi välja külma kätte suitsetama ajada,” selgitas Hydes.

Restorani juurde kuulub ka avar terrass teisel korrusel, kuhu pääseb nii suitsetamisruumi kaudu kui ka väljast. Ka terrassile tuleb baar ning siit avaneb vaade mere poole. “Õnneks on meil siin ümberringi kontorid, mitte korterid, nii et saab muusikat ka pisut kõvemaks kruttida,” õhkas Hydes.

Baari kujundamisel on nähtud kõvasti vaeva igasugu aafrikapäraste kujundite, aga ka rohkem kunstniku kätt nõudvate maalingute tegemisega, mõne pildi on teinud kunstnik Silver Kivirand. Seinu ääristab bambus ning pehmed pingid.

Saun tehakse aafrikapäraseks

Tulevikus on omanikel plaanis “aafrikapärastada” ka kompleksi kuuluv soome saun.

Aafrika kultuuri on Eestis vähe tutvustatud, uus koht kavatseb selle tühiku täita. “Eestis on küll müügil näiteks Lõuna-Aafrika või Liibüa veine, kuid need on teenimatult varju jäänud,” leidis Hydes.

Hydes kinnitas, et uue söögikoha hinnad tulevad keskmised – näiteks loomalihafilee kookospähkli, riisi ja salatiga, millele lisatakse aafrika mesileib, hakkab tõenäolselt maksma 75 krooni.


EPL

Uudiste arhiiv