Vaata, ma kukun

01.04.2011
SA Tallinn 2011 programmijuhi Jaanus Rohumaa sõnul on kultuuripealinna teatriprogrammil kaks eesmärki – muuta Eesti teatrielu rahvusvahelisemaks ning anda siinsetele tegijatele võimalus teha koostööd rahvusvaheliste teatritippudega üle maailma. Lisaks uutele mängupaikadele ilmub teatriareenile uut dramaturgiat, muusikalavastusi ja teemasid.

2011. aastat läbiv suurejooneline teatriprogramm algab mullu kevadel välja kuulutatud kahe Euroopa kultuuripealinna, Tallinna ja Turu korraldatud näidendivõistluse „New Baltic Drama 2011“ ühe võidutöö esietendumisega Tallinna Linnateatri Taevalaval 9. aprillil 2011.

Rootslanna Johanna Emanuelssoni lavastus „Vaata, ma kukun“ (võistlustöö pealkiri „Älfsborgi sild“) kõneleb kaasaegses meediaühiskonnas üles kasvanud noortest ning nende soovist luua teistsugust maailma. See on Elmo Nüganeni juhendatava Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia 25. lennu lavastus, lavastajaks Diana Leesalu, mängivad tema kursusekaaslased ja Tallinna Linnateatri näitlejad.

Pelgalt nädalapäevad hiljem jõuab esietenduseni veel teinegi Tallinna ja Turu ühine teatriprojekt, Turu Aurinkoballeti – AB Dance Company lavastus „Tantsiv torn“, mis ühendab tantsu füüsilise teatri ja muusikaga, pakkudes publikule maagiat ja rabavaid trikke, treenitud koletisi, kõhurääkijaid, tuld ja vett.

Nimeka lavastaja Saša Pepeljajevi käe all valminud Eesti, Soome ja Vene teatritegijate ühistöö näeb ilmavalgust 14. aprillil Logomo kultuurikeskuses Turus. Eestisse jõuab kahe kultuuripealinna suurlavastus suve hakul, etendused toimuvad Katlas 8.–11. juunini.

20. aprillist 6. maini rullub üle kultuuripealinna kodu- ja välismaist teatriilma ühendav etenduskunstide festival POT, mille sarnast pole Tallinnas iial varem korraldatud. See on kõigile mõeldud kosmopoliitne linnafestival täis teatrit, muusikat, tantsu, filmi ja eelnimetatute kõikvõimalikke kombinatsioone.

Festivaliks on jõud ühendanud teatrifestival Baltoscandal, Kanuti Gildi SAAL, Von Krahli Teater ja TEMPS D’ÍMAGES, et tuua rahva ette etenduskunsti uued nimed kogu maailmast. Festivaliga tõstetakse fookusesse ka üks teater väljaspool Tallinna – tänavu on see Rakvere Teater, kes annab etendusi Tallinna eri linnaosade kultuurimajades, KUMU auditooriumis ja Vene Teatris. Lisaks etendustele pakub Rakvere Teater ka muid oma tegevuse vilju.

Aprilli viimasel õhtul avab aga Skoone bastionil uksed kauaoodatud NO99 Põhuteater, mis ühendab Euroopa ja Eesti etenduskunstide tipud mõnusa ja ökoloogilise ruumikogemusega Eesti parimatelt arhitektidelt arhitektuuribüroost SALTO AB OÜ.

„See on kõige pöörasem ja lõbusam projekt, mida teinud oleme. Kutsuda siia kunstnikud, kes meid on inspireerinud, ja luua Põhuteatri ümber keskkond, kus tahaksime ise iga päev olla – see suvi on meie jaoks puhas luksus,“ rääkis NO99 dramaturg Eero Epner.

Esindusliku kodu- ja välismaise mängukavaga teatrimaja jääb avatuks septembri lõpuni.

Tervikliku Euroopa kultuuripealinna teatriprogrammiga saab tutvuda aadressil www.tallinn2011.ee/kalender.

Uudiste arhiiv