Sügisregatt meelitab Pärnu lahele lähinaabrite tippseilajaid

17.09.2004
Täna pärastlõunal Pärnu lahel startival 20. rahvusvahelisel sügisregatil pakuvad Eesti parematele svertpaadipurjetajatele konkurentsi Läti, Leedu, Soome ja Poola sportlased.
“Paarikümne aastaga on meie sügisregatist saanud Eesti purjetamishooaja kõige esinduslikum võidupurjetamine,” kõneles võistluste peakohtunik Mati Hool Pärnu Postimehele. “Arvata võib, et starti tuleb üle 100 paadi, kõige rohkem peaks võistlema Optimist-klassi aluseid.”
Kolme päevaga seitse sõitu
Pärnu sügisregatil stardivad Hoole sõnade kohaselt tänavu vaid ühemeheklassid Finn, Laser Radial, Laser 4,7 ja Optimist. Olümpiakavasse kuuluvas Finn-klassis ja Laser Radialil võisteldakse AS Japs M.V.M. karikatele, paremaid optimistil purjetajaid ja Laser 4,7-klassi pjedestaalikolmikut autasustatakse AS Pere Leiva trofeedega.
Kolmepäevase regati esimene sõit algab Pärnu lahel Rannahotelli lähedal täna kell 16, igale klassile on kavas kaks võistlussõitu. Homme algab võistluspäev kell 12 ja kohtunikud üritavad läbi viia kolm sõitu. Pühapäeval minnakse merele kella 11ks ja kui ilm lubab, korraldatakse kaks sõitu.
Vastavalt rahvusvahelistele reeglitele arvatakse pärast võistlust igal sportlasel halvim sõit maha.

Karl Hannes Tagu ja Terje Lepik on meie esinumbrid

Küsimusele, kui palju Pärnu jahtklubi purjetajaid nädalavahetusel kodulahel seilab, kostis treener Hool, et starti lubatakse vaid staazhikaid võistlejaid. Optimist-klassis on oodata, et viimase kahe aastaga Eesti edetabeli tippu tõusnud Karl Hannes Tagu pakub väärilist konkurentsi nii põhja- kui lõunanaabritele. Terje Lepik on harjunud ühena vähestest tüdrukutest poisse merel selja taha jätma. Huvitav on jälgida, kuidas ta Läti ja Soome paremate piigadega hakkama saab.

Noorema põlvkonna Optimisti-sõitjatest võistlevad kodulahel kindlasti Karen Lepik, Taavi Tamm ja Martin Aljaste.

Laser 4,7-klassi paadiga sõidab sügisregatil Pärnu jahtklubist vaid Karl Robert Trink. Mullu veel Optimistil purjetanud 16aastane Trink on mitmekülgne sportlane, kes peale svertpaadi tunneb end koduselt suurel avamerejahil soote sikutades või jääpurjekal tuulega võidu kihutades.

Merilit loetakse favoriidiks

Laser Radialil on üks favoriite kahekordne Zoom-klassi Euroopa meister Merili Randmaa. Esimest hooaega võistlevad selle klassis Jaan Akermann, Rando Randmaa, Simo Feofanov ja Kaarel Lehtsalu. Hool kahtles, kas keegi neist neljast poisist on juba võimeline rahvusvahelises konkurentsis läbi lööma. “Iga asi tuleb omal ajal, anname neile aega suurte paatidega kohaneda,” märkis 20aastase staazhiga treener Hool. “Elu on näidanud, et iga tõsine harjutaja hakkab kunagi paadile pihta saama. Mõnel tuleb see varem, teisel hiljem.”
Finn-klassis on juba aastaid Eestis jäme ots Pärnu meeste käes. Alaliidu juhatuse liige, Ateena olümpiaregatil Imre Taveteri abistanud Dag Trink ütles, et Pärnu lahele peaks tulema ka paar Tallinna purjetajat.
“Tundub, et oleme aastatepikkusest kriisist üle saamas ja mehine Finn-klass hakkab taas populaarsust koguma,” märkis Trink. “Et Imre otsustas regatti kõrvalt vaadata, stardin kodulahel tema olümpiapaadiga. Suure tõenäosusega on see minu viimane võistlus ühemehepaadil, sest mõistlik on aeg-ajalt passist oma sünniaastat vaadata.”

Taveteri varandus on klubikaaslaste kasutada

Taveter rääkis lehemehele, et kogu tema purjetamisvarustus, aastatega kogunenud purjed, mastid ja paadid, ei ole jäänud ellingunurka tolmu koguma.
“See varandus ei kuulu mulle, vaid Eesti Finniliidule,” selgitas kahel olümpiaregatid seilanud Taveter. “Tippvarustustus jääb loomulikult ootama aega, mil vääriline kandidaat endast märku annab. Kogu ülejäänud varustus on oma klubi poistele kasutada antud.”

Kes võiks Finn-klassis Pärnu sügisregati võita?

Hool arvas, et kodulahe tuuli ja hoovusi hästi tundvatel pärnakatel on pisike eelis, kuid Soome, Läti ja Poola edukamad finnimehed on meil varemgi purjetanud ja siit auhindu kaasa viinud.
Meie meestest on lubanud startida peale Tringi veel Janno Hool, Kaspar Saare, Mihkel Kosk ja Priit Kumar.


Uudiste arhiiv